VOLKSKEUKEN SAKE SLOOTWEG

Gefrituurde bloemkool die zelfs stroopwafelheimwee verdrijft

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gefrituurde bloemkool (hoofd- of bijgerecht voor twee personen).

Gefrituurde bloemkoolroosjes van Emmy Beeld Sake Slootweg

Op mijn 9de kondigde mijn vader aan dat we voor zijn werk naar Albanië zouden verhuizen. Mij leek dat geen goed idee. Met mijn kinderlijke intuïtie achtte ik de kans dat ze daar kroketten, fruithagel of casinobrood zouden hebben bijzonder klein. Bij aankomst kreeg ik gelijk. Het communisme was dan verdwenen uit de staatspaleizen aan de paradeboulevard, maar nog niet uit het zure brood en het plastic boterhamvlees. Ik vond het er niet leuk.

Door heimwee geplaagd werd mijn meegebrachte stroopwafelvoorraad het middelpunt van mijn bestaan, dat verder alleen bestond uit Engels leren op de internationale school. Ik telde iedere dag hoeveel pakjes er nog in de plastic boodschappentas zaten en rekende dan uit met welk rantsoen ik de zomervakantie naar Nederland zou halen. Iedere dag een kwart? Iedere week één?

Mijn heimwee verdween op de avond dat Emmy kwam oppassen. De studente economie aan de universiteit van Tirana was begin 20 en woonde met haar ouders in een flatje bij ons in de straat. Koken was geen probleem, vertelde ze mijn moeder.

‘Wat doeh wie iet?’, vroeg ik in mijn net geleerde Engels. ‘Cauliflower!’ zei ze lachend en liet me een bloemkool zien. Bloemkool kende ik alleen in de muf gekookte Hollandse variant maar nu kwam er een heerlijke geur uit de keuken. Emmy had gefrituurde bloemkool gemaakt. Krokant, zacht en hartig tegelijk at ik na twee maanden ein-de-lijk wat lekkers in dit nieuwe land. Voor het eerst dacht ik niet aan stroopwafels.

INGREDIËNTEN

400 g bloemkool

100 bloem

4 eieren

300 ml zonnebloemolie (ongeveer)

scheutje olijfolie