Heerlijk zonnebaden onder zo'n hemelbed in Kavaje, Durres. Albanie

Durrës haven en strand 

De haven van Durrës

Ik woon in de havenstad Rotterdam, aan de Maas, in een stadshaven; ik houd van oude havenfoto’s en sleep iedereen mee op rondvaarten naar de container-terminals en de Tweede Maasvlakte. Ik zou warme gevoelens voor de haven van Durrës moeten hebben. Toch is dat niet zo. Het heeft misschien te maken met het feit dat ik een onuitwisbaar beeld op mijn netvlies heb van een oud schip dat in 1991 in die haven aan de kade lag, de Vlora, waarmee duizenden wanhopige Albanese vluchtelingen de overtocht naar Italië wilden maken. Het overvolle schip maakte de gevaarlijke en onverantwoorde overtocht omdat de mensen aan boord de kapitein dwongen te vertrekken. Alle opvarenden werden na een paar verschrikkelijke dagen aan boord met weinig water en voedsel opgevangen in de haven van Bari, naar een Italiaans stadion overgebracht en na zes dagen per vliegtuig weer teruggestuurd. Een traumatische ervaring voor iedereen die erbij was betrokken. Ik zat verstijfd van schrik voor de tv. De bewoners van het land dat ik zo goed kende, waren nu vrij, maar zonder werk en inkomen, wanhopig over de chaos in hun land. Ze vluchtten massaal naar Italië. Na deze exodus kwam de haven van Durrës tijdelijk onder gezag van het Italiaanse leger. 

Tentoonstelling in Tirana met beelden van de grote exodus in 1991. Durres
Tentoonstelling in Tirana met beelden van de grote exodus in 1991.

Dertig jaar later, in de zomer van 2021 biedt de haven van Durrës een heel andere aanblik. Durrës (205.000 inw. 37 km ten W van Tirana) heeft zich sinds 2000 vooral tot badplaats en havenstad ontwikkeld en is nu een drukke zeehaven met kranen, containerschepen en af- en aan varende veerboten. Bedrijvig, vol leven. De haven staat vol met de mij zo bekende en vertrouwde containers van Maersk. Veerboten uit Italie voeren af en aan. De kranen zijn volop in bedrijf. 

De opdrachten in de haven van Durrës die de Mol kandidaten met behulp van Albanese vorkheftruck-chauffeurs uitvoerden waren leuk. Nog spectaculairder vond ik de schitterende drone-beelden van de haven, voor het eerst zag ik hoe groot de haven tegenwoordig is. Bij een bezoek aan Durrës word je immers altijd met een grote boog om de haven heen geleid en zie je alleen de toppen van de kranen boven de muren uitsteken.

Kranen in de haven van Durres. 2016.
Kranen in de haven van Durres. 2016.
De haven van Durrës, Albanië.
De haven van Durrës, Albanië.

De stranden van Durrës 

Durrës heeft kilometers lange mooie zandstranden, zowel ten noorden als ten zuiden van het centrum en de haven. 

Ik heb diverse keren vakanties doorgebracht op het strand van Durres en ken dit deel van de kust goed. Eind september 2021 logeerde ik tijdens zeer zonnige herfstdagen in appartementencomplex Arberia. Dat had op de begane grond een visrestaurantje waar zulke goede visschotels werden geserveerd dat ik geen enkele keer ergens anders ging eten. De villa ligt aan het lange zandstrand van Durrës ten zuiden van de haven. Op 250 m loopafstand lag hotel Benilva, waar twee weken daarvoor de kandidaten van Wie is de Mol – na afloop van een opdracht op het stand – een drankje namen, samen met presentator Rik van de Westelaken, terwijl de ondergaande zon voor mooie cliché beelden zorgde.

Plazhi i Currilave

De rustigste stranden – met kleine dorpjes, fraaie baaitjes en kleine jachthaventjes – liggen aan het bergachtige Plazhi i Currilave strand ten noorden van de stad. Je komt er door de Rruga Taulantia in noordelijke richting te nemen. Eerst zijn er nog een paar hotels met visrestaurants en terrassen (mijn favoriet is restaurant Arrosto), dan kom je op de Rruga e Currilave en wordt het steeds stiller. Hier is geen sprake meer van massaal strandvermaak. 

Het strand 'Plazhi i Currilave', Durres.
Het strand ‘Plazhi i Currilave’, Durrës.

In de stad zelf hebben landschapsarchitecten een nieuwe en bijzonder vormgegeven boulevard aangelegd langs de zee met plantenbakken. Hier vind je geen stranden met ligstoelen en parasols; wel eindeloze schaduwrijke terrassen die langs een wandelpromenade op de zee uitkijken. En een uitgestrekt groen park met archeologische bezienswaardigheden. 

 

Cape Urban Square

Heel mooi ook is Cape Urban Square, een nieuw waterfront in de baai van Durrës. Het is aangelegd op een braakliggend terrein, vlakbij een drukbezocht strand, de promenade en het historische centrum. Twee Nederlandse landschapsarchitectenbureaus (Boom en Cityförster) legden een kunstmatige kaap aan met grote brokken natuursteen uit nabijgelegen steengroeves. Daarboven staan een terrasvormige trappen.

Cape Square ontwerp, Durres.
Cape Square ontwerp, Durres.
Durres, Cape Square ontwerpen.
Durres, ontwerp Cape Square.

Ten zuiden van de haven begint het wel tien km lange en zeer brede zandstrand van Durrës, waar ook de meeste hotels en appartementengebouwen staan met elk hun eigen rijen ligstoelen en parasols. ’s Zomers is het heel erg druk; in voor – en najaar, als de grote drukte voorbij is en de voorzieningen zoals restaurants nog open, is het heel wat aantrekkelijker. Er staat een groot gerenoveerd luxe vijfsterrenhotel, Hotel Adriatik, met spavoorzieningen en een zwembad. Tot de val van de dictatuur in 1991 was dit het hotel waar alle buitenlandse toeristen ondergebracht werden, in een complex dat min of meer was afgesloten. De echte toeristen verbleven in Hotel Adriatik; de politieke toeristen, de kameraden, sliepen in vier kleinere, veel minder luxe hotels daarachter. Ze zijn in de jaren negentig gebruikt om de vele vrijgekomen politieke gevangenen tijdelijk te huisvesten en zijn daarna afgebroken. Ook verdwenen zijn de eenvoudige houten vakantiehuisjes op het strand waar Albanezen in woonden die een of twee weken betaalde vakantie kregen via de vakbond.

Het strand Mali i Robit

Het zuidelijkste strand, Mali i Robit, ligt heel mooi in een uitgestrekt schaduwrijk pijnbomenbos. Hier hadden vroeger de communistische partijbonzen, ver weg van arbeiders en boeren, hun zomerverblijven. Die luxe huizen staan er nog steeds, hun aantal is flink uitgebreid en ze worden nu bewoond door rijke zakenmensen en oligarchen. Een gated community. Daarnaast zijn er nieuwe hotels, restaurants en appartementencomplexen met drie tot vier verdiepingen bijgebouwd. Mocht je een paar dagen een rustige strandvakantie met uitzicht op mooie bossen willen dan is Mali i Robit aan te bevelen. Dit zandstrand eindigt bij het dorpje Qerret, ten noorden van het dorp Kavaja. 

Durres-Mali-Robit-Mimage
Het strand van Mali i Robit in Durres.
Strand bij Mali Robit
Strand bij Mali Robit, Durrës.

One Reply to “Durrës haven en strand ”

Geef een antwoord

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn ondertekend met *