Faq

 

Welkom bij FAQs over Albanië. Wij hebben ons best gedaan om een antwoord te publiceren op de meest gestelde vragen. Mocht uw vraag niet tussen staan, mail ons via de contact pagina. We verheugen ons ons om uw vraag te beantwoorden.

Albanie is nog code oranje? Hoe zit het met de dekking reisverzekering bij code oranje?

Het kan zijn dat je van plan bent om tijdens de coronacrisis naar Albanië of een ander Balkanland die wij aanbieden te reizen ondanks de code oranje. In dit geval is het handig om goed te checken wat je reisverzekering vergoedt. Op dit moment (eind aug.2020) biedt ruim een derde van de verzekeraars geen dekking als je nu naar een ‘oranje’ gebeid gaat. De overige reisverzekeraars beperken de dekking. Corona-gerelateerde schades worden vaak niet vergoed. Sommige verzekeraars dekken ook geen medische coronakosten en geen extra reis-en verblijfkosten door corona.

Wijzigt het advies tijdens je reis van geel naar oranje? Dan blijft de dekking waar je volgens de polisvoorwaarden van je verzekering recht op hebt, bestaan tót het eerstvolgende moment dat je naar huis kunt reizen. Als je langer blijft dan noodzakelijk is, vervalt de dekking of wordt die beperkt.

Ik vertrouw de kwaliteit van de lucht in de vliegtuigen niet. Krijg ik mijn geld terug?

Indien de reis doorgang zal vinden, maar je graag annuleert omdat je het risico van ziek worden in het vliegtuig wil vermijden, dan is dit jouw risico en wordt er geen geld uitgekeerd. De gewone ANVR voorwaarden zijn van toepassing op de door u geboekte reis..

De annuleringsvoorwaarden die TravellingAlbania B.V. hanteert zijn in overeenstemming met artikel 9, lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden hanteert en zijn als volgt:

De reiziger heeft het recht de geboekte reis schriftelijk te annuleren. Per reiziger zijn hiervoor de volgende kosten verschuldigd:

a) bij annulering tot 56 dagen voor vertrek de aanbetaling (20% van de reissom);

b) bij annulering van 56 tot 28 dagen voor vertrek 50% van de reissom;

c) bij annulering van 28 tot 14 dagen voor vertrek 75% van de reissom;

d) bij annulering vanaf 14 dagen voor vertrek de volledige reissom.

Ik heb een reis geboekt bij TravellingAlbania vóór corona. Krijg ik dan geld terug?

TravellingAlbania stelt een voucher beschikbaar voor alle reizen die vóór of tijdens coronatijd  (voor maart 2020 en tot het heden) zijn geboekt. TravellingAlbania keert geen geld uit voor geboekte reizen welke door omstandigheid van corona niet uitgevoerd zijn. De voucher is 1 jaar geldig, vanaf het moment van aanvraag. Het spreekt voor zich dat de voucher maximaal twee weken voor aanvang van de geboekte reis kan worden aangevraagd. Dit beleid geldt allen gedurende corona omstandigheden.

Ik wil mijn coronavoucher inzetten. Hoe doe ik dit?

Neem z.s.m telefonisch contact met ons op.

Kan ik de voucher gebruiken om een eerder geboekte reis die niet geannuleerd is te betalen?

Ja, je kunt nog openstaande bedragen van andere reizen met TravellingAlbania betalen met jouw voucher.

Kan ik mijn voucher delen met mijn medereizigers?

De voucher wordt uitgegeven aan de hoofdboeker. De hoofdboeker is de enige die deze voucher kan inzetten voor een nieuwe reis. We vragen je dan ook om dit onderling met jouw medereizigers te regelen. TravellingAlbania zal hier geen bemiddelende rol in spelen.

Wat gebeurt er als mijn nieuwe reis duurder/goedkoper is dan mijn geannuleerde reis?

Wanneer de reissom van de nieuwe reis hoger uitvalt, betaal je de meerkosten volgens de reguliere betalingsvoorwaarden. Wanneer de nieuwe reis goedkoper is, blijft de restwaarde voor de resterende termijn van de voucher bestaan en gedekt door de SGR voor een periode van 1 jaar na afgifte van de voucher.

Wat is de waarde van de coronavoucher?

De waarde is maximaal gelijk aan het bedrag dat je reeds had (aan)betaald ten tijde van de annulering. De voucher vervangt het recht om terugbetaling van alle betaalde bedragen te vragen aan TravellingAlbania. Boekings- en of administratiekosten worden niet gerestitueerd.

Wat zijn de algemene voorwaarden en de geldigheid van de coronavoucher?

Als jouw reis geen doorgang heeft kunnen vinden wegens onvermijdbare en buitengewone omstandigheden ten gevolge van het coronavirus ontvang je een coronavoucher om een nieuwe reis bij ons te boeken. De geldigheid van de coronavoucher is maximaal 1 jaar na de uitgifte ervan. Wanneer je de voucher wilt inzetten voor een nieuw te boeken reis, dien je deze boeking vóór de vervaldatum van de voucher bij ons te plaatsen. De geldigheidsdatum betreft dus de boekingsdatum en niet de vertrekdatum. De vertrekdatum van jouw nieuwe reis kan daarentegen wel plaatsvinden ná de vervaldatum van de voucher.

Wat zijn de huidige betalingsvoorwaarden?

Wanneer we je vluchten en accommodaties hebben vastgelegd, krijg je de factuur toegestuurd als definitieve boekingsbevestiging. De aanbetaling van de reis bedraagt 20% van de reissom wanneer je langer dan 6 weken voor vertrek hebt geboekt. Dit bedrag staat duidelijk vermeld op de factuur die je van ons krijgt. Maak meteen na ontvangst van de factuur de aanbetaling en de eventueel verschuldigde kosten van de annuleringsverzekering over. De resterende reissom en het bedrag van de eventueel afgesloten reisverzekering moeten uiterlijk 6 weken voor vertrek overgemaakt zijn. Let op: je krijgt hiervoor géén nieuwe factuur. Bij boekingen binnen 6 weken voor vertrek betaal je in één keer de gehele reissom.

Betalingen graag naar:
RABOBANK rekening NL19 RABO 0357692063

Flexibele boekings- en annuleringsvoorwaarden:

Bij bijzondere omstandigheden horen uiteraard bijzondere en flexibele boekings- en annuleringsvoorwaarden. Zo kun je in de huidige situatie, (voor de reizen die geboekt zijn vanaf juni 2020), toch alvast je reis vastleggen – en de bijbehorende voorpret ervaren – maar heb je voldoende ruimte om je plannen  te wijzigen indien de omstandigheden veranderen. Indien je boekt voor een reis tot 1 april 2021, gelden de volgende voorwaarden:

  • Gratis omboeken*
  • Niet genoten reisdagen bij repatriëren worden vergoed
  • Gratis annuleren tot dag voor vertrek bij een COVID-19 besmetting indien je annuleringsverzekering niet uitkeert**

* Tot 5 dagen voor vertrek. Kosten die Airlines rekenen voor de omboeking worden in rekening gebracht.

** Wij raden iedereen aan een annuleringsverzekering met COVID-dekking af te sluiten. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden bij je verzekering.

Wat betekent het coronavirus voor mijn reisverzekering?

Indien je verzekerd bent via de Europeesche vind je hier meer informatie over het coronavirus met betrekking tot uw reis- en annuleringsverzekering. Ben je verzekerd via een andere partij? Check dan de website van jouw verzekeraar voor meer informatie.

Waar vind ik de meest actuele informatie vanuit de ANVR?

Waar vind ik de meest actuele informatie vanuit de ANVR?

De meest actuele informatie vanuit de ANVR kun je hier vinden.

Heeft het Calamiteitenfonds een rol bij epidemieën zoals het coronavirus?

De garantieregeling van het Calamiteitenfonds is alleen van toepassing op calamiteiten als gevolg van een natuurramp of van molest. Gezondheidsrisico’s zoals het coronavirus vallen niet onder de definitie natuurramp of molest. Het Calamiteitenfonds kan hier dus geen dekkingsbeperking en garantie voor afgeven.

Kunnen landen mij de toegang verbieden?

Steeds meer landen nemen maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus en stellen een in- en uitreisverbod in. Reis enkel als het echt noodzakelijk is. Let dan wel op dat je met inreisbeperkingen geconfronteerd kan worden. Bekijk hier de op dit moment geldende maatregelen per land.

Wat is het huidige reisadvies?

Vanaf heden is het weer mogelijk om op reis te gaan naar een aantal landen binnen de Europese Unie (EU) of de Schengenzone. Het reisadvies voor deze landen is aangepast van ‘oranje’ (niet-noodzakelijk reizen afgeraden) naar ‘geel’ (niet-noodzakelijk reizen mogelijk, let op risico’s). Wij hopen uiteraard dat meerdere landen in de Balkan heel binnenkort ook weer opengesteld gaan worden.

Omdat de situatie zo snel verandert raden we je aan om de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden voor de laatste updates over jouw bestemming(en).

Wat is het tijdsverschil met Nederland?

Er is geen tijdsverschil.

Wat zijn een paar typische Albanese gerechten?

Albanees lam wordt bereid met boter, eieren, yoghurt, meel, peterselie en dille. Përshesh was oorspronkelijk een arm vleesgerecht, maar tegenwoordig een van de topgerechten van bijvoorbeeld het King’s Park Hotel. Oud brood wordt gemengd met ei, zout en olie. Vervolgens wordt de vleesbouillon toegevoegd. Het wordt volledig door het brood opgenomen. Dit wordt geserveerd met witte wijn. Een speciale traktatie is salce kosi, dat is dikke zelfgemaakte yoghurt. Andere desserts zijn halva (een zoet gebakje), xupa (vergelijkbaar met pudding) of sheqerpare (traditionele koekjes op siroop).

Welke ingrediënten worden in de Albanese keuken gebruikt?

De Albanese keuken maakt gebruik van verschillende groenten, zoals paprika’s, tomaten, uien, augurken, aubergines, courgettes en olijven. In de wintermaanden is er kool en wortels. Wat vlees betreft, is er schapen- en geitenvlees. Dat is geroosterd of gegrild. De darmen (hart, lever, nieren, hersenen) zijn ook geliefd. Als u onderweg langs eetgelegenheden stopt, kunt u pilaf (rijst met vlees saus) of geroosterde kebab krijgen. De kebab kan lam, varkensvlees of rundvlees zijn.

Vis is overal en wordt vers geserveerd. Je hebt forel in kleine rivieren. De specialiteit van Shkodër is karper. Langs de kust heb je allerlei soorten vis, zoals baars, brasem en heek.

Wat eten ze in Albanië?

Albanezen nemen zelf geen uitgebreid ontbijt. Ze beperken zich vaak tot een kopje sterke koffie. Voor hun gasten maken ze meestal een uitgebreid ontbijt met eieren, brood, fruit, vleeswaren, kos (een soort yoghurt), fetakaas en koffie. ‘s Middags is er een uitgebreide lunch, meestal een warme maaltijd met vlees of vis. En ‘s avonds, rond 9:00 uur, nog een warme maaltijd.

Daarnaast zijn er snacks verkrijgbaar in eetstalletjes zoals byrek, bladerdeeg met fetakaas, ui, vlees en spinazie. Je hebt een ronde byrek en driehoekige byrek. En er is qofte (gehaktballen gehakt) en pita (een bladerdeeg).

in de grotere steden, je hebt ook Griekse en Italiaanse (pizza) restaurants naast Albanese. Op het platteland moet je niet verbaasd zijn als je wordt gevraagd of je honger hebt. De tafel is altijd rijkelijk bedekt met vers vlees of vis, aardappelen of rijst, salade, kaas, eieren, groenten en brood. Na de maaltijd is er – voor de goede spijsvertering – een glaasje raki, ook bij de moslims. Die raki wordt zelfs ‘s morgens vroeg gedronken.

Hoe reizen we door Albanië?

Als je een groepsreis hebt geboekt,
we maken gebruik van onze eigen (mini) bus. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in Albanië. Veel attracties liggen ver van de gebruikelijke routes en zijn nauwelijks met het openbaar vervoer te bereiken.

Wat is de beste reistijd?

Albanië heeft een mediterraan klimaat. De zomers zijn heet en droog, de winters zijn mild en nat. Hoe hoger je komt, hoe meer variatie er is. Van mei tot oktober kunt u zwemmen in de zee met watertemperaturen van ongeveer 23 C. Aan de kust zijn er 270 tot 300 zonnige dagen. Er is altijd een verfrissend briesje in de buurt van de zee. In de hoge bergen in het noorden en oosten van het land is er kans op sneeuw van november tot maart.

De beste reistijd voor Albanië is de lente. Dan staan ​​de appel- en kersenbomen in volle bloei en vele bloemen sieren het landschap. De vroege herfst (september en oktober) is ook een aangename reistijd.

Is wi-fi beschikbaar in de hotels?

Ja, Wi-Fi is beschikbaar in de meeste hotels (en ook in veel restaurants). Als u in het noorden van Albanië reist, zal er voornamelijk in de bergen(toppen) geen bereik zijn.

Hoe zijn de wegen in Albanië?

In principe zijn de wegen in Albanië goed en toegankelijk. In de afgelopen vijfentwintig jaar zijn veel rijkswegen ingrijpend verbeterd en zijn er nieuwe wegen aangelegd. Albanië heeft drie soorten wegen ingedeeld:

Type Naam (Albanees) Naam (Engels) Omschrijving
Autostrada A1 Albania.svg Snelweg Snelweg De snelwegen zijn het hoogste niveau van de rijbaan in het land, gemarkeerd alsA met een nummer op een groen veld.
SH1-AL.svg Rijkswegen Rijkswegen De rijkswegen zijn het belangrijkste en meest voorkomende rijwegniveau in het land en verbinden grote steden gemarkeerd als SHmet een nummer op een blauw veld.
Rrugë të rrethit 37 Albania.svg Provincialeweg Provincialeweg De provincialewegen zijn het lagere niveau van de rijbaan in het land tussen de provincialerijweg gemarkeerd alsRr met een nummer op een blauw veld.
Rrugë komunale 19 Albania.svg Gemeentelijke weg Gemeentelijke weg De gemeentelijke wegen zijn het laagste rijwegniveau in het land, meestal te vinden op het platteland en gemarkeerd als Kmet een nummer op een wit veld, hoewel dit op de grond niet wordt waargenomen.

Als u districtswegen of zelfs gemeentelijke wegen komt gebruiken, kan dit, afhankelijk van uw bestemming, betekenen dat sommige wegen, ondanks de korte afstand, langer kunnen duren dan verwacht.

Zie onderstaande link voor meer informatie over de wegen in Albanië.

Meer informatie over Albanese wegen

Heb ik een wereldstekker nodig in Albanië?

Dit antwoord hangt af van de normen die in uw land van herkomst worden gebruikt.

Het antwoord is nee voor de meeste Europese reizigers. Dus nee voor Nederlandse, Belgische, Duitse reizigers e.d.

We verwijzen u naar de volgende website, waar u kunt zien wat u nodig hebt en zelf kunt controleren. http://www.wereldstopcontacten.nl/

Kan ik met mijn kaart betalen of moet ik contant geld meenemen?

Ja, het is verstandig om contant geld mee te nemen.

In Albanië is de munteenheid LEK. De eenvoudigste manier is om dit ter plekke per pin af te rekenen, maar omdat Albanië buiten de EU ligt, kan uw bank u extra kosten aanrekenen. Kijk dus voor vertrek wat de kosten zijn. Een ander ding is dat betalen met een creditcard niet mogelijk is in kleine winkels of bazaars. U moet uw euro inwisselen voor LEK. Wij adviseren 150-200 euro (exclusief souveniers) als zakgeld dat het beste kan worden ingewisseld bij banken of wisselkantoren. Bij hotels krijg je over het algemeen een iets slechtere koers dan bij banken en wisselkantoren.

Kan ik het beste reizen met een koffer of reistas?

We raden aan te reizen met een reistas of een zachte tas. Dat kan een rugzak zijn, maar ook een reistas op wielen. Ga alsjeblieft niet op reis met een hard-shell koffer, want het is moeilijk om te vervoeren. We raden ook aan om het gewicht te beperken tot 15 kg voor uw reiscomfort.

Is wi-fi beschikbaar in de hotels?

Ja, Wi-Fi is beschikbaar in de meeste hotels (en ook in veel restaurants). Als u in het noorden van Albanië reist, zal er voornamelijk in de bergen(toppen) geen bereik zijn.

Hoe zijn de wegen in Albanië?

In principe zijn de wegen in Albanië goed en toegankelijk. In de afgelopen vijfentwintig jaar zijn veel rijkswegen ingrijpend verbeterd en zijn er nieuwe wegen aangelegd. Albanië heeft drie soorten wegen ingedeeld:

Type Naam (Albanees) Naam (Engels) Omschrijving
Autostrada A1 Albania.svg Snelweg Snelweg De snelwegen zijn het hoogste niveau van de rijbaan in het land, gemarkeerd alsA met een nummer op een groen veld.
SH1-AL.svg Rijkswegen Rijkswegen De rijkswegen zijn het belangrijkste en meest voorkomende rijwegniveau in het land en verbinden grote steden gemarkeerd als SHmet een nummer op een blauw veld.
Rrugë të rrethit 37 Albania.svg Provincialeweg Provincialeweg De provincialewegen zijn het lagere niveau van de rijbaan in het land tussen de provincialerijweg gemarkeerd alsRr met een nummer op een blauw veld.
Rrugë komunale 19 Albania.svg Gemeentelijke weg Gemeentelijke weg De gemeentelijke wegen zijn het laagste rijwegniveau in het land, meestal te vinden op het platteland en gemarkeerd als Kmet een nummer op een wit veld, hoewel dit op de grond niet wordt waargenomen.

Als u districtswegen of zelfs gemeentelijke wegen komt gebruiken, kan dit, afhankelijk van uw bestemming, betekenen dat sommige wegen, ondanks de korte afstand, langer kunnen duren dan verwacht.

Zie onderstaande link voor meer informatie over de wegen in Albanië.

Meer informatie over Albanese wegen

Heb ik een wereldstekker nodig in Albanië?

Dit antwoord hangt af van de normen die in uw land van herkomst worden gebruikt.

Het antwoord is nee voor de meeste Europese reizigers. Dus nee voor Nederlandse, Belgische, Duitse reizigers e.d.

We verwijzen u naar de volgende website, waar u kunt zien wat u nodig hebt en zelf kunt controleren. http://www.wereldstopcontacten.nl/

Wat zijn de meest populaire drankjes in Albanië?

Albanezen houden van koffie als de Engelsen van thee houden. Ze hebben een hele ceremonie eromheen. Het is het favoriete moment om de dag goed door te denken. De Albanezen hebben de traditionele wijze van de bereiding van koffie van de Turken overgenomen. De fijngemalen koffie, samen met suiker en water, wordt gekookt tot het schuimt. Maar dit is niet de enige manier waarop ze het drinken. Espresso is served almost everywhere. De jongere generatie geeft ook de voorkeur aan cappuccino en latte. Ze hebben ook de Griekse manier van koffie drinken overgenomen door Frappes tijdens de hete zomermaanden te bestellen. Naast koffie wordt veel thee gedronken, vooral de Albanese bergthee. De originele Albanese Bergthee groeit inderdaad in de bergen en wordt met de hand geplukt. De thee heeft een frisse smaak en is zeer gezond. Het is biologisch, rustgevend en cafeïnevrije.

De Albanese wijnen komen voornamelijk uit het gebied van Korçë, Berat, permet, en Shkodër. Deze wijn is ook te koop in supermarkten. De traditionele alcoholische drank van Albanië is raki. Veel Albanezen maken het zelf van druiven of gedroogde pruimen. Albanezen drinken naast raki en wijn ook veel bier.

Wat zou ik kunnen dragen?

Draag alles wat comfortabel is.

Voor de wandeltochten is het aan te raden om een ​​stevig paar ingelopen trailschoenen, laarzen of sneakers te hebben. Het is beter om u in laagjes te kleden en kleding te dragen die transpiratievocht afvoert en u droog en comfortabel houdt.

Een set nette kleren voor een avondje uit is zeker aan te bevelen.

Hoeveel kost het om een privétour te doen?

Neem contact met ons op voor de laatste informatie over uw gewenste reis.

Moet ik een bon afdrukken om de reisleider te laten zien?

We begrijpen dat u misschien geen printer bij de hand heeft als u op reis bent, dus het is niet nodig om een ​​gedrukt exemplaar te hebben. We begrijpen dat u misschien geen printer bij de hand heeft als u op reis bent, dus het is niet nodig om een ​​gedrukt exemplaar te hebben.

Wat is uw restitutie- en annuleringsbeleid?

 

            Afwijkende reis- en annuleringsvoorwaarden

Vanwege het avontuurlijke karakter van de reizen en de specifieke problematiek op een aantal reisbestemmingen hanteert TravellingAlbania.com de ANVR annuleringsvoorwaarden die afwijkt van de reisvoorwaarden vermeld in de ANVR brochure. In geval van annulering is elke passagier de volgende bedragen verschuldigd:

a) tot 56 dagen voor vertrek: 15% van de reissom * met een minimum van € 250, - per persoon
b) van 56 tot 28 dagen voor vertrek: 50% van de reissom *
c) bij annulering vanaf de 28ste dag (inclusief) tot de 14de dag voor vertrek: 75% van de reissom *
d) bij annulering vanaf de 14e dag (inclusief) tot de dag van vertrek of later: de volle reissom *.

U moet ook 25% van de reissom * betalen. Het restant dient zes weken voor vertrek bij ons binnen te zijn.

* De reissom is inclusief de gepubliceerde reissom, eventuele (internationale) vluchten, eventuele luchthavenbelastingen, eventuele toeslagen, eventuele visakosten, Calamiteitenfondsbijdrage, eventuele wijzigingskosten. Deze bedragen zijn gedekt door een annuleringsverzekering (mits je een geldige reden hebt om te annuleren).

Zijn er extra kosten die ik moet betalen bovenop de vermelde prijs?

Ja.

Voor uw bijdrage aan het calamiteitenfonds rekenen wij € 2,50 extra.

Bij een boeking voor één persoon rekenen wij € 25, – administratiekosten.

Bij een 2 persoons plus boeking rekenen wij € 35, – administratiekosten.

Hulp nodig bij het boeken?

Bel ons op 06-45145123 voor individueel, op maat gemaakt advies voor uw perfecte tour/vakantie/verblijf of stuur ons een bericht met uw boekingsvraag.

+31 645145123