Maak kennis met Gerda Mulder, onze Albanië specialist
Gerda Mulder in Theth, drinkt koffie en laat het boek Passie voor Theth zien.

TravellingAlbania

gaat een blog beginnen waar diverse Nederlandse Albanië specialisten hun ervaring, belevenissen en kennis over het land met u gaan delen. Gerda Mulder, die zeker een deskundige is geworden door haar vele reizen en publicaties, is bereid gevonden om elke week een blog over het mooie Albanië te schrijven. Gerda heeft verschillende reis- en fotoboeken op haar naam staan. Veel leesplezier.

 

Shkodra, 2018, Gerda Mulder, signeren Albanese vertaling van het Theth boek
Shkodra, 2018, signeren Albanese vertaling van het Theth boek

 

Gerda is sociologe en kent Albanië heel goed van haar tientallen reizen. Ze was reisleidster in een periode dat Albanië nog een communistische dictatuur was en alleen groepsreizen waren toegestaan. Ze publiceerde daarover de eerste Nederlandse reisgids over Albanië. (1984).

Na 1990 was ze actief in een stedenband tussen de Albanese stad Elbasan en haar toenmalige woonplaats Utrecht.

Door haar werkzaamheden bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam kreeg ze grote belangstelling voor oude fotografie zodat ze een trouw bezoeker van het in 2016 geopende Marubi Fotomuseum in de stad Shkodra is.

 

Tirana, 2011, poserend bij regeringsgebouw op Skanderbegplein
Tirana, 2011, poserend bij regeringsgebouw op Skanderbegplein
Kruja, 1995, aanschaf folkore jas uit de Mirdita in de Ottomaanse bazaar
Kruja, 1995, aanschaf folkore jas uit de Mirdita in de Ottomaanse bazaar
Pogradec, 1981, Nederlandse groep aan het diner, reisleidster (links) rekent de drankjes af
Pogradec, 1981, Nederlandse groep aan het diner, reisleidster (links) rekent de drankjes af
Tirana, 1994, voor het eerst weer terug in Albanië na de machtswisseling van 1991
Tirana, 1994, voor het eerst weer terug in Albanië na de machtswisseling van 1991

 

Ze werkte mee aan diverse fotoboeken over Albanië zoals ‘Albania and Kosovo in Colour in 1913’ met de eerste kleurenfoto’s die ooit in Albanië gemaakt zijn. In 2012 verscheen het fotoboek

‘Een fascinatie voor Theth, het Albanese bergdorp van A. den Doolaard’ dat ze samen met de fotograaf Herman Zonderland maakte toen het bijna ontvolkte dorpje in de zeer ontoegankelijke Noord-Albanese bergen eindelijk bezocht kon worden. Tegenwoordig is Theth een knooppunt voor bergwandelingen zoals de ‘Peaks of the Balkans’ route. De bewoners zijn teruggekeerd om guesthouses te bouwen voor de bergwandelaars. Het boek verscheen later – in een uitgebreide versie – in een Engelse en Albanese vertaling.

Afgelopen jaren schreef ze reisgidsen over Tirana, Kosovo en Noord-Albanië. De gids over Zuid-Albanië zal in 2021 verschijnen.

Ook is ze als fotoredacteur betrokken geweest bij de publicatie van een groot aantal boeken over de Nederlandse vredesmissie in Albanië in 1913/1914. Albanië verklaarde zich na de Balkanoorlogen en de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk onafhankelijk. Nederland werd gevraagd om een vredesmissie te sturen.

 

Theth, 2018, koffie in restaurant Parajsa met de Vervloekte Bergen op de achtergrond
Theth, 2018, koffie in restaurant Parajsa met de Vervloekte Bergen op de achtergrond

 

Waarom een wekelijks blog voor TravellingAlbania?

Gerda Mulder:

Na al die jaren en tientallen reizen door Albanië heb ik zoveel mooie verhalen en foto’s verzameld die de moeite waard zijn om te publiceren maar waarvoor in compacte reisgidsen geen plaats is. In mijn blog wil ik daar aandacht aan besteden.

Ik weet natuurlijk allang dat Albanië een prachtig vakantieland is met een schitterende natuur en interessante steden.

Door een goedkope rechtstreekse vliegverbinding kwam het toerisme uit Nederland in 2017 ineens in de lift. Geweldig dat ik in Tirana, Berat en Saranda Nederlandse toeristen zag lopen!

Door corona is het afgelopen toeristenseizoen mislukt, maar ik heb er alle vertrouwen in dat Nederlanders bij het plannen van hun vakantie in 2021 veel meer dan vroeger zullen kiezen voor landen in Europa. Dan is Albanië een zeer aantrekkelijke optie!

 Mijn doel is geïnteresseerde reizigers wekelijks te voorzien van achtergrondverhalen over dit bijzondere land. Die ga ik vertellen aan de hand van mijn bezoeken aan de belangrijkste Albanese steden (Shkodra, Tirana, Durrës, Berat, Gjirokastra, Korça, Fieri, Saranda) en de mooiste natuurgebieden (bergen, kuststreken, lagunes en meren).

De onderwerpen van het blog zullen heel gevarieerd zijn: ik ga schrijven over: fotografie, straatbeelden, architectuur, hotels, klederdrachten, wijngaarden, musea, bergwandelingen, taal en literatuur, sporen van de Balkanoorlogen en ontmoetingen met bijzondere Albanezen.

 

Onderstaande boeken van Gerda Mulder zijn verkrijgbaar in de Nederlandse boekhandel.

 

Reisgidsen:

Tirana, Odyssee 2017

Noord-Albanië, Odyssee 2019

Kosovo, Odyssee 2019

Zuid-Albanië (in voorbereiding), Odyssee 2021

https://issuu.com/odyssee-reisgidsen/docs/hr_fondsbrochure_odyssee_reisgidsen

 

Fotoboeken:

Robert Elsie, Albania and Kosovo in Colour 1913/1914 (red.), Skanderbeg Books, 2008

Gerda Mulder en Herman Zonderland, Een fascinatie voor Theth, het Albanese bergdorp van A. den Doolaard,Skanderbeg Books, 2012

Robert Elsie, Gerda Mulder en Herman Zonderland, A Passion for Theth, Albania’s Rugged Shangri-La, Skanderbeg Books 2014

Robert Elsie, Gerda Mulder en Herman Zonderland, Pasioni për Thethin, Parajsa e epërme e Shqipërisë, Skanderbeg Books 2018