Shkodra kasteel

Hier was de Mol! | Aflevering #1 | Shkodra; stad van kastelen en legendes

Spanning in het fort van Shkodra

WIDM start dit jaar tussen de muren en overblijfselen van het fort van Shkodra in Albanië. Een prachtige stad in het Noorden.

Het noorden van Albanië is absoluut de moeite waard om te bezoeken, en Shkodra is absoluut een prachtige plek waar natuur, cultuur en geschiedenis samenkomen. In deze eerste aflevering kwamen, naast het fort van Rozafa, prachtige uitzichten, heerlijke wijnen en het theater voorbij en vingen we een glimp op van prachtige mysterieuze maskers. Meer weten over Shkodra, deze maskers en de legende van Rozafa? Lees verder en wordt betoverd door het noorden van Albanië!

Shkodra-overzicht-kasteel-rozafa-1400
Rozafa kasteel in Shkodra.

 

 

uitzicht-vanuit-het-fort-van-Shkodra-GM
Uitzicht vanaf het fort-van Shkodra. Foto: Gerda Mulder 2017.

Geschiedenis van het Kasteel van Shkodra

Het fenomenale uitzicht prikkelt direct de fantasie. In een boek van de middeleeuwse chroniqueur Marin Barleti, beschrijft hij hoe de Venetiaanse soldaten samen met de Albanese troepen het fort met alle stedelingen verdedigen, tegen de Ottomaanse sultan, die met zijn troepen beneden in de vlakte bivakkeert. Honderden tenten met duizenden soldaten. Beide partijen hadden schepen en kanonnen en beschoten elkaar. Het fort was aan alle kanten omsingeld door Ottomaanse kanonnen. De toen afgeschoten kanonskogels zitten nog steeds in de muren van het fort. 

Het was een bloedige strijd. Aan beide kanten vielen in die vijfentwintig jaar heel veel slachtoffers, in de vlakten onder het fort liggen duizenden Ottomaanse soldaten begraven. Na de definitieve verovering in 1479 lieten de Ottomanen alle huizen in het fort afbreken en maakten er een militair fort van. Tot 1913, dus 450 jaar lang, woonden hier Ottomaanse soldaten en officieren in militaire barakken en tenten; fort Rozafa was een echte garnizoensplaats.

Shkodra (Scutari) in het noorden van Albanië. 4 october 1848. Albanezen zitten gehurkt aan de oevers van de rivier de Drin en roken pijp. Op de achtergrond het fort Rozafa en rechts de loden moskee (1773) in de door overstromingen al verlaten oude stad Shkodra.Shkodra (Scutari) in het noorden van Albanië. 4 october 1848. Albanezen zitten gehurkt aan de oevers van de rivier de Drin en roken pijp. Op de achtergrond het fort Rozafa en rechts de loden moskee (1773) in de door overstromingen al verlaten oude stad Shkodra.

De legende van Rozafa

Fort Rozafa; een fort gebouwd dankzij het offer van één vrouw, Rozafa.

De legende begint met drie broers die besloten een kasteel te bouwen. Helaas stortten de muren die ze overdag bouwden ‘s nachts weer in. Op een dag ontmoetten ze een oude man die hen adviseerde een van hun vrouwen te offeren, zodat de muren zouden blijven staan. De beslissing was heel moeilijk te nemen. Ten slotte besloten ze de vrouw te offeren, die hen de volgende dag de lunch zou brengen. Ze beloofden dat ze hun vrouw hierover niet zouden inlichten. De twee oudste broers vertelden die avond echter alles aan hun vrouw, terwijl de jongste niets tegen haar zei.

De volgende middag, tijdens de lunch, wachtten de broers gespannen af ​​wie van hun vrouwen het eten zou komen brengen. De jongste broer was er kapot van toen hij zag dat het Rozafa was, zijn vrouw. Hij legde haar uit dat ze haar in de muur van het kasteel moesten inmetselen, zodat
de muren bleven staan en ze het konden afbouwen. Rozafa protesteerde niet, maar ze maakte zich grote zorgen over haar zoontje. Daarom accepteerde ze haar lot maar op één voorwaarde. Ze mochten haar inmetselen maar moesten haar rechteroog, haar rechterhand en haar rechterborst vrij laten, zodat ze haar baby kon zien, troosten en voeden. Het verhaal van Rozafa is een voorbeeld van de vele prachtige verhalen, literaire werken en poëzie die het land rijk is.

Rozafa-die-haar-jongen-voedt vanuit de muur
Rozafa die haar kind voedt vanuit de stenen muur. Foto: Poli Loman, 2020

Meer weten over Fort Rozafa? Klik hier.  Ga 170 jaar terug in de tijd door de blog over het bezoek van Edward Lear te lezen. Klik voor de link.

Maskers af?

Een terugkerend mysterieus beeld dat steeds even kort langskomt in zowel de trailers, als de in eerste aflevering van WIDM, is een heus gemaskerd bal. Wij kunnen je alvast verklappen dat dit geen willekeurige keus is! De prachtige Venetiaanse maskers, waarvan we een glimp opvingen en hopelijk nog meer gaan zien, worden namelijk handgemaakt in de werkplaats van ‘Venice Art’ in Shkodra.

Eigenaar Eduard Angoni leerde het vak in Venetië zelf. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en wat begon als een baantje voor een vluchteling in Italië, groeide uit tot een bedrijf dat een van de grootste leveranciers van Venetiaanse maskers van de hoogste kwaliteit. Zelf bezit hij vier winkels in Venetië waar de maskers verkocht worden. Die winkels  worden bezocht door een select publiek; regisseurs; Hollywood artiesten en producenten, acteurs en andere invloedrijke mensen. De doelgroep bestaat uit mensen die zichzelf enorme luxe toestaan in hun entertainment, dure kostuums, de smaak van luxe,  verborgen nachten tussen mooie dames; de smaak van dure wijn en melodie van mondaine dansjes.

Zo kwam ook een medewerker van regisseur Stanley Kubrick  in zijn winkel die voor de film ’Eyes Wide Shut’ twee maskers uitzocht; eentje met veren voor Nicole Kidman een ander met ‘macramé en Swarowski’ voor Tom Cruise. Deze zeer succesvolle film ging in 1999 in premiere.

De winkel en het museum met maskers en Venetiaanse kostuums is zeker een bezoek waard. Lees meer over het ontstaan van ‘Venice Art’ in deze eerder verschenen blog:

Een stukje Venetië in Albanië

gebruiksmaskers-venice-art-shkodra venetiaans maskers

Executie in het Migjeni theater

Tijdens de executie kregen de kandidaten hun schermen te zien achter de schermen in het Migjeni theater, in het hartje van de stad Shkodra. Dit gebeurde allemaal in een backstage ruimte van het prachtige sfeervolle theater, gebouwd in 1958. Hier vonden duizenden geweldige theatervoorstellingen plaats.

Het theater is genoemd naar Migjeni, schrijver uit Shkodra. Zijn borstbeeld staat voor het theater dat zijn naam draagt. Migjeni (1911-1938) was dichter en schrijver van proza en toneelteksten. Migjeni is een acroniem van zijn naam: Millosh Gjergj Nikolla. Hij schreef tragische korte verhalen over Shkodra in de jaren twintig, gedichten en proza, in het Albanees, met als thema de ellende van de bevolking. Hij werkte korte tijd als leraar in het bergstadje Puka, kreeg tuberculose en stierf jong.

migjeni theater shkodra
Het Migjeni theater, Shkodra

Testen in Tradita

De testvragen werden door de kandidaten ingevuld op een voor Travelling Albania zeer bekende plek. Hotel Tradita is namelijk een van de prachtige accomodaties in Shkodra waar we u graag naar toe  brengen.

Een pittoresk, sfeervol hotel dat cultuur en traditie uitademt. Overal vind je traditionele details terug; in het restaurant, op de binnenplaats en op de kamers. De eigenaresse heeft een eigen klein museum gecreëerd met authentieke, traditionele, kleding, kleden en voorwerpen en het eten is er verrukkelijk.

Wil je weten waar de mol in aflevering 2 te zien was? Klik dan hier.

3 Replies to “Hier was de Mol! | Aflevering #1 | Shkodra; stad van kastelen en legendes”

Herrie Heckman
januari 29, 2022
Kijk met veel genoegen naar deze serie die heel goed de attracties van het land weergeven. Verbaas me alleen dat connecties met Nederland zo onderbelicht blijven. Veel schoolkinderen van mijn generatie hebben den Doolaard en de Herberg met het Hoefijzer gelezen. Die herberg stond in Shkodër maar wordt nergens vermeld. Hopelijk komt Theth, de plaats waar de ontknoping plaats vond, aan bod maar ik heb er een hard hoofd in
Beantwoorden
    Poli Loman
    januari 29, 2022
    Hoi Herrie, Ik kijk ook met veel plezier naar deze serie. Jammer genoeg vertellen ze weinig tot niets over de connecties met Nederland. In aflevering 4 hadden ze het over de vrede's missie kunnen hebben; ze waren in Berat. En wat Theth betreft, ik betwijfel of ze weer terug naar het noorden gaan. Ze zijn nu in midden-en zuid-Albanië bezig.
    Beantwoorden

Geef een antwoord

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn ondertekend met *