Nederlands meisje toont de vlag van Albanie

PRAKTISCHE INFORMATIE

REISDOCUMENTEN

ADRESSEN ALBANIË

BAGAGE & KLEDING

COMMUNICATIE ALBANIË

GEZONDHEIDSZORG

VACCINATIES & REISAPOTHEEK

KRAANWATER

VEILIGHEID

GELD & PINAUTOMATEN

FOOIEN ALBANIË

KAARTEN

ELEKTRICITEIT ALBANIË

OPENINGSTIJDEN

FOTOGRAFIE ALBANIË

TIJDSVERSCHIL

MEER WETEN

REISDOCUMENTEN

Om Albanië in te komen moet je een paspoort of ID-kaart hebben dat/die na aankomst nog drie maanden geldig is. Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Neem het zekere voor het onzekere en zorg dat je reisdocument minstens een halfjaar geldig is na de datum van terugkomst. Niet toegelaten worden tot je vlucht terwijl je bij de gate staat, is een zeer onaangename ervaring. Een noodpaspoort regelen om alsnog de volgende dag te mogen vliegen is ook kostbaar.

Visum:
Voor Albanië is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen. Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te informeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Naar de top van de pagina

ADRESSEN ALBANIË

Ambassade van Albanië in Nederland
Hoge Nieuwstraat 22, 2514 EL Den Haag
T: 070-4272101
F: 070-4272083
E: embalba@xs4all.nl

Ambassade van Albanië in België
Louizalaan 179, 1050  Brussel
T: +32 2 640 14 22
E: embassy.brussels@mfa.gov.al
I: www.ambasadat.gov.al/belgium

Nederlandse ambassade in Tirana
Rruga Asim Zeneli 10, Tirana
T +355 42 240 828 
E: tir@minbuza.nl
I: www.nederlandwereldwijd.nl/landen/albanie

Belgisch Honorair Consulaat in Tirana
Rruga Marin Barleti, Palati 307 
9001 Lushnje 
T +355 68 202 41 56
E: consubelalb@hotmail.com

Naar de top van de pagina

BAGAGE & KLEDING ALBANIË

Met de komst van de budgetmaatschappijen is het concept vliegen en de bijbehorende bagage behoorlijk veranderd. De aangeboden vluchten zijn meestal zonder de handbagage welke per maatschappij tussen 7- en 10 kg varieert. Hoe lichter we reizen, hoe goedkoper en beter het is voor de gehele keten van de reisbranche, inclusief de bestemming. Daarom adviseren wij u om zo licht mogelijk te reizen. Pak de reisbenodigdheden bijvoorkeur in een rugzak of in een weekendtas, vooral als je naar het noorden van Albanië reist en een trekking doet. De bagage wordt te paard verplaatst, naar de volgende bestemming. Een koffer wordt in een dergelijke situatie afgeraden. Bij een andere reis, waar geen trekking plaatsvindt, is het geschikter om een schalen koffer bij te hebben. Het gewicht van je bagage kan meestal beperkt blijven tot zo’n tien kilo per persoon. Voor de extra bijgeboekte bagage worden kosten in rekening gebracht.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Het is aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen voor de wandeltochten die we maken. ‘s Avonds in de bergen kan het ook behoorlijk koud worden, zelfs in de zomer. Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, pet, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.

Naar de top van de pagina

COMMUNICATIE IN /NAAR ALBANIË

Albanië beschikt over een mobiel netwerk. Bellen met je Nederlandse mobieltje is mogelijk in stedelijke gebieden, in afgelegen berggebieden is weinig tot geen bereik. Wil je met je mobiel telefoneren, informeer dan voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Albanees telecombedrijf.  Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’).  
Het internationale toegangsnummer voor Albanië is +355; vanuit Albanië naar Nederland: +31, naar Belgie: +32. 
Internet   
Veel hotels bieden (draadloos) internet aan en hebben gratis WiFi. Houd rekening mee dat de WiFi’s niet altijd voldoende functioneren. Het aanbod van internetcafés is beperkt. Bellen en internetten met een Nederlandse simkaart in Albanië is tot juli 2021 een stuk prijziger dan elders in Europa: tot enkele euro’s per minuut. Blijf je langere tijd in Albanië, dan is de aanschaf van een Albanese simkaart het overwegen waard.

GEZONDHEIDSZORG ALBANIË 

Hoewel de gezondheidszorg in Albanië sterk verbeterd is t.o.v. de communistische tijd, scoort Albanië laag op gezondheidszorg vergeleken met Nederland. Het niveau van de medische zorg is laag, vooral buiten de hoofdsteden. In geval van nood kun je naar de eerste hulpafdeling van het plaatselijke ziekenhuis. Het is aan te raden om een goede reisverzekering af te sluiten. Soms moet je contant betalen voor geleverde medische zorg. In geval van ziekenhuisopname of specialistische zorg, kun je het best direct contact opnemen met je verzekering. Voor noodsituaties kun je terecht bij de Nederlandse Ambassade in Tirana. (zie kopje adressen)

Naar de top van de pagina

VACCINATIES & REISAPOTHEEK

Inentingen voor Albanië niet verplicht zijn, behalve tegen gele koorts voor wie in de zeven dagen ervoor in een land is geweest waar dit voorkomt. Aangeraden wordt wel (her)vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en tegen hepatitis A. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be.

Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
Europees Medisch Paspoort

Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 

Naar de top van de pagina

KRAANWATER

Kraanwater in Albanië is drinkbaar. In het geval dat u zeer gevoelig bent, adviseren wij u flessenwater te drinken. Leidingwater in de bergen, het noorden of het Korça-gebied wordt als zeer veilig beschouwd. Kijk altijd uit met (rauw) melk die vers van de koe of geit komt, ook in de vorm van yoghurt en kaas.

VEILIGHEID & VERKEER

Albanië is een veilig land, zeker gelet op de minder gunstige naam die Albanezen in het buitenland hebben. Maar zoals overal moet je ook hier oppassen voor zakkenrollers. Behalve misschien in populaire toeristenplaatsen als Tirana, Durrës en Sarandë zul je zelden iemand betrappen op interesse voor je geld of je spullen. Zelfs als vrouw alleen kun je ongestoord en zonder angst over straat. Ga af op je gezonde verstand. Mocht angst je overvallen, spreek dan iemand aan. Iedereen zal je helpen.

Wees voorzichtig in het verkeer. Vooral in Tirana is het verkeer heel druk en men houdt zich niet aan de regels. Politie treed allen op tegen verkeerd parkeren en niet op andere verkeersovertredingen. Voordringen is eerder regel dan uitzondering. Een beschermend rijgedrag is erg op zijn plaats. Men rijt ook dubbel op één baan of stopt op plaatsen waar in Nederland nooit zou mogen. Zorg dat je altijd alert bent in het verkeer. Op de nationale wegen en kleinere steden is het rijgedrag veel beter en lijkt meer op Nederland.

Actuele informatie over de veiligheid in Albanië vind je op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen (kijk onder reisadviezen bij Albanië) of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter. 

Naar de top van de pagina

GELD & PINAUTOMATEN

De munteenheid van Albanië is de Lek. 1 Lek is ongeveer 0,8 eurocent, 1000 Lek dus 8 euro. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com/currency/converter. Je kunt de Lek alleen in Albanië aanschaffen. In de grotere steden zijn geldwisselkantoortjes of filialen van Western Union en Money Gram. In Tirana en andere grote steden zijn ATM’s waar je met je bankpas kunt pinnen. Creditcards (Visa, Mastercard en American Express) worden alleen in de grotere hotels en winkels geaccepteerd. Pas op als je het woord ‘mijë’ hoort (spreek uit: mieje). Hoewel dit duizend betekent, wordt hiermee bijna altijd honderd bedoeld. Dit heeft te maken met het schrappen van een 0 bijna vijftig jaar geleden. Voor sommigen is het nog steeds wennen. 

PINAUTOMATEN

In Tirana en andere grote steden kun je geld wisselen bij een van de wisselkantoren in het centrum. Op het vliegveld en andere grote steden vind je daarnaast pinautomaten (ATM’s). Soms moet je er wel een paar proberen en vaak betaal je een extra bedrag voor een banktransfer, dus neem aardig wat cash op als je de gelegenheid hebt. In de kleinere plaatsen en in de bergen zijn geen pinautomaten, creditcards worden alleen door grote bedrijven geaccepteerd.

Naar de top van de pagina

FOOIEN ALBANIË 

Hoewel het niet een wet is, is het gebruikelijk om in restaurants een fooi van 10 procent te geven. Ook gidsen en reisleiders verwachten een fooi. Gezien de prijzen in Albanië gemiddeld 40% lager liggen dan in Nederland wordt het geven van een fooi van harte aanbevolen. U draagt bij aan een beter leven voor degene die uw reisbeleving vergroot. 

KAARTEN

 Naast GoogleMaps, OpenStreetMaps en andere digitale hulpmiddelen is het handig een goede overzichtskaart mee te nemen. Een goede en heel sterke is bijvoorbeeld die van het Duitse Reise Know How. Gebruik je een digitaal middel, zet dan je mobiele gegevens uit nadat je een plaats in beeld hebt, om niet meteen je bundel kwijt te zijn. Je positie blijft zichtbaar via het gps-signaal.

ELEKTRICITEIT ALBANIË

Albanië heeft een netspanning van 230 volt. Voor de stopcontacten is geen verloopstekker of wereldstekker nodig. 

Naar de top van de pagina

OPENINGSTIJDEN ALBANIË

Musea: 9.00 -18.00 uur. Winkels: 9.00 – 17.00 uur. Banken: 9.00 -15.00 uur. De bazaar van Krujë, zo’n 30 kilometer ten noorden van Tirana, is de perfecte plek om souvenirs te kopen. Van houtsnijwerk, lampjes tot en met sjaals. Op deze markt is afdingen gebruikelijk.

FOTOGRAFIE ALBANIË

Als je personen fotografeert, is het wel zo beleefd om vooraf toestemming te vragen. Religieuze diensten mogen niet gestoord worden. In musea mag niet altijd gefotografeerd worden. Het is strikt verboden om militaire objecten, politie en grensposten te fotograferen.

Naar de top van de pagina

TIJDSVERSCHIL ALBANIË

Albanië en Nederland bevinden elk in dezelfde tijdzone. Daardoor is er geen tijdsverschil met Nederland en België.

MEER WETEN?

• Albania.al en intoalbania.com zijn mooie overzichtssites voor te bezoeken plaatsen en activiteiten.
• De reisgids Albanië van Yvonne van Osch is een vlot geschreven en zeer complete bron van informatie. Dominicus, ISBN 978 90 25764 79 1.

• Meer achtergrond over Tirana vind je onder andere in Tirana, van Gerda Mulder, Odyssee Reisgidsen, 2018, ISBN 978 94 61230 45 4.
• Een goede gids voor de wandeltocht langs de oude Romeinse handelsroute van de Adriatische kust tot Istanboel is Via Egnatia on foot van Marietta van Attekum en Holger de Bruin, Via Egnatia Foundation, 2014, ISBN 978 90 82197 30 3, te bestellen via denoorderzon.nl NL
• De 192 km lange wandelroute door het grensgebied van Albanië, Kosovo en Montenegro wordt beschreven in Trekking the Peaks of the Balkans Trail van Rudolf Abraham, Cicerone Press, 2017, ISBN 978 18 52847 70 8.

Heb je nog vragen? Bel of mail naar Travelling Albania, je krijgt dezelfde dag antwoord.

Naar de top van de pagina