Praktische Informatie

Reisdocumenten
Om Albanië in te komen moet je een paspoort of ID-kaart hebben dat/die na aankomst nog drie maanden geldig is.

Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht, behalve tegen gele koorts voor wie in de zeven dagen ervoor in een land is geweest waar dit voorkomt. Aangeraden wordt wel (her)vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en tegen hepatitis A.

Kraanwater kun je in alleen in de bergen veilig drinken.
Kraanwater in Albanië is drinkbaar. In het geval dat u zeer gevoelig bent, adviseren wij u flessenwater te drinken. Leidingwater in de bergen, het noorden of het Korça-gebied wordt als zeer veilig beschouwd. Kijk altijd uit met melk die vers van de koe of geit komt, ook in de vorm van yoghurt en kaas.

Veiligheid
Albanië is een opmerkelijk veilig land, zeker gelet op de minder gunstige naam die Albanezen in het buitenland hebben. Behalve misschien in populaire toeristenplaatsen als Tirana, Durrës en Sarandë zul je zelden iemand betrappen op interesse voor je geld of je spullen. Zelfs als vrouw alleen kun je ongestoord en zonder angst over straat. Ga af op je gezonde verstand. Mocht angst je overvallen, spreek dan iemand aan. Iedereen zal je helpen.

Kaarten
Naast GoogleMaps, OpenStreetMaps en andere digitale hulpmiddelen is het handig een goede overzichtskaart mee te nemen. Een goede en heel sterke is bijvoorbeeld die van het Duitse Reise Know How. Gebruik je een digitaal middel, zet dan je mobiele gegevens uit nadat je een plaats in beeld hebt, om niet meteen je bundel kwijt te zijn. Je positie blijft zichtbaar via het gps-signaal.

Telefoon en internet
Bellen en internetten met een Nederlandse simkaart in Albanië is tot juli 2021 een stuk prijziger dan elders in Europa: tot enkele euro’s per minuut. Blijf je langere tijd in Albanië, dan is de aanschaf van een Albanese simkaart het overwegen waard.

Geld
De munteenheid van Albanië is de lek, 1 lek is ongeveer 0,8 eurocent, 1000 lek dus 8 euro. Pas op als je het woord mijë hoort (spreek uit: mieje). Hoewel dit duizend betekent, wordt hiermee bijna altijd honderd bedoeld. Dit heeft te maken met het schrappen van een 0 bijna vijftig jaar geleden. Voor sommigen is het nog steeds wennen.

Pinautomaten
In Tirana en andere grote steden kun je geld wisselen bij een van de wisselkantoren in het centrum. Op het vliegveld en andere grote steden vind je daarnaast pinautomaten (ATM’s). Soms moet je er wel een paar proberen en vaak betaal je een extra bedrag voor een banktransfer, dus neem aardig wat cash op als je de gelegenheid hebt. In de kleinere plaatsen en in de bergen zijn geen pinautomaten, creditcards worden alleen in grote bedrijven geaccepteerd.

Meer weten
• Albania.al en intoalbania.com zijn mooie overzichtssites voor te bezoeken plaatsen en activiteiten.
• De reisgids Albanië van Yvonne van Osch is een vlot geschreven en zeer complete bron van informatie. Dominicus, ISBN 978 90 25764 79 1.

• Meer achtergrond over Tirana vind je onder andere in Tirana, van Gerda Mulder, Odyssee Reisgidsen, 2018, ISBN 978 94 61230 45 4.
• Een goede gids voor de wandeltocht langs de oude Romeinse handelsroute van de Adriatische kust tot Istanboel is Via Egnatia on foot van Marietta van Attekum en Holger de Bruin, Via Egnatia Foundation, 2014, ISBN 978 90 82197 30 3, te bestellen via denoorderzon.nl NL
• De 192 km lange wandelroute door het grensgebied van Albanië, Kosovo en Montenegro wordt beschreven in Trekking the Peaks of the Balkans Trail van Rudolf Abraham, Cicerone Press, 2017, ISBN 978 18 52847 70 8.

Heb je nog vragen? Bel of mail naar Travelling Albania, je krijgt dezelfde dag antwoord.