Raak geïnspireerd door Albanië

“TheJournal”: Waarom Albanië de beste reisbestemming is waar je nog nooit over hebt nagedacht

62

TIRANA, 15 juli / ATA / – Genesteld tussen Noord-Griekenland en de azuurblauwe wateren van Italië, zou Albanië een toeristische mekka moeten zijn, het Australische reismagazine ‘The Journal’ van Intrepid Travel.

Met een fascinerende geschiedenis, natuurlijke schoonheid, om te sterven voor de mediterrane keuken, en een bundel van excentriciteit, is Shqipëri, zoals Albanië bekend is in zijn moedertaal, de ongepolijste diamant van Europa.

Cultuur

Albanië is anders dan enig ander land op aarde. Na meer dan 500 jaar onder Ottomaanse overheersing, zag de 20e eeuw het een van de meest geïsoleerde landen ter wereld worden, nadat de late communistische dictator Enver Hoxha de banden met de USSR, China en Joegoslavië verbrak.

De geografische en politieke geschiedenis van het land, samen met zijn unieke taal, heeft Albanezen toegestaan ​​om enkele prachtige culturele eigenaardigheden te behouden. Het eerste wat niet-Shqipëri-sprekers zullen opvallen, is dat Albanezen knikken als ze ‘nee’ bedoelen en hun hoofd schudden als ze ‘ja’ bedoelen, waardoor ze een aantal grappige pogingen doen om de taalbarrière te doorbreken.

Minibussen, het belangrijkste vervoermiddel, hebben geen tijdschema’s; ze hebben de neiging weg te gaan wanneer ze vol zijn. Vertragingen worden gemakkelijk opgevangen door gastvrijheid, met Albanese cultuur die gasten vereert: de lokale bevolking doet er alles aan om een ​​bezoeker naar zijn land te verwennen. Sommige steden worden in de vroege avond volledig stilgezet, want iedereen komt uit voor xhiro. Een traditionele constitutionele wandeling, je vindt groepen goedgeklede mensen aan het eind van de dag wandelen om te genieten van het gezelschap van vrienden en over de dag te praten. Als je in de xhiro-gewoonte verkeert, moet je opletten voor vogelverschrikkers die aan huizen zijn bevestigd, dankzij een oud bijgeloof dat wordt gebruikt om jaloezie af te weren.

Voedsel

 

Al dit lopen en omgekeerd knikken zal je ongetwijfeld hongerig laten, maar gelukkig ben je in het goede deel van de wereld voor een feest. De keuken hier is het best te omschrijven als een fusie van zijn geografie: tavë kosi, aardewerk gerechten van lamsvlees, eieren en yoghurt, Balkan-stijl hartige gebakjes en fëgesë, een groentegerecht met kwark en kruiden uit de Ottomaanse tijd. Er hangt een zwaar Italiaans accent, dus een goede pizza is nooit moeilijk te vinden, samen met veel garnalen en zeevruchten langs de kust.

Het is meestal slechts een paar seconden na het neerzetten van je vork dat je raki krijgt, een sterke geest die de spijsvertering bevordert. Voor iets meer vergevingsgezind, produceert het gevarieerde terrein van het land een indrukwekkend scala aan lokale wijnen die je moet opschrijven, evenals lokale bieren zoals Korça en Tirana.

 

Tirana

 

Het heerlijke bier is vernoemd naar de hoofdstad Tirana, een stad vol van kleur, groene ruimten en een machtige persoonlijkheid. Begin zijn bunkers te verkennen – Hoxha was paranoïde over oorlog, en er zijn er maar liefst 750.000 in het land – te beginnen met Bunk’Art, een enorme bunker net buiten de stad die is omgetoverd tot een museum voor hedendaagse kunst. Andere kleinere bunkers zijn omgevormd tot nachtclubs, musea, cafés, zelfs huizen! De graffitied, afbrokkelende piramide in het centrum van de stad werd ontworpen door Hoxha’s dochter als een museum voor hem. Het werd pas in 1988 gebouwd, maar de lokale bevolking heeft besloten om het te laten rotten om Hoxha te herdenken als ze dat nodig achten. De jeugd van Tirana heeft het verder gebracht door de piramide te gebruiken als een gigantische glibberige duik. Nadat de zon ondergaat, neem je een jasje of een kartonnen doosje om onder je te doen, en bind je vast voor een stomme hoeveelheid plezier.

 

Kruja

 

Net ten noorden van Tirana ligt Kruja, de thuisbasis van de nationale held Skanderbeg. Het middeleeuwse stadje aan de voet van de berg Kruja was ooit de hoofdstad, maar tegenwoordig is het een klein dorp in de Albanese geschiedenis. Ontvang een dosis geschiedenis in het etnografisch museum, verken het fort, ga de eeuwenoude moskee binnen, bekijk lokale ambachtslieden die goederen rond de straten maken en zoek naar woonwaren en antiek op de oude Ottomaanse markt – een perfecte dagtrip vanuit de hoofdstad.

 

Berat

UNESCO-beursgenoteerde Berat, ook bekend als ‘de stad met duizend ramen’, staat bekend om zijn bewaard gebleven witte Ottomaanse huizen en steile geplaveide pad dat leidt naar een 13e-eeuws kasteel dat zou kijken naar huis in de zeven koninkrijken. De Osumi-rivier stroomt onder en organiseert rafting-avonturen door zijn canyons, of een prachtige wandeling in de middag voor minder gedurfden.

Shkoder

De noordelijke hoofdstad van Shkoder wordt beschouwd als een van de oudste steden in Europa en wordt vaak gezien als het culturele hart van het land. Bekijk het standbeeld van de plaatselijke held Moeder Teresa, wandel door de smalle straatjes en zie de oudste Ottomaanse brug over de rivier de Kir. Shkoder is ook de toegangspoort tot enkele van de meest indrukwekkende wandelingen in een land van ongerepte natuurlijke schoonheid.

Natuur

Albanië heeft 30 procent van alle planten in Europa, waarvan een groot deel in de 15 nationale parken van het land. Ten noorden van Shkoder liggen de Vervloekte Bergen (Prokletije), die allesbehalve; hun met sneeuw bedekte toppen zijn gemaakt om te wandelen of gewoon te bewonderen. In dezelfde zin, het meer van Ohrid is verspreid over Albanië en Macedonië, en is een zoetwater ecosysteem waarvan wordt gedacht dat het een van de oudste meren in de wereld is. Populair bij lokale vakantiegangers, er zijn tal van betaalbare watersporten en zwemmen aangeboden.

De zuidelijke kust is een van de grootste afgelegen duikgebieden van Europa, waar u Romeinse scheepswrakken en ongerepte grotten kunt verkennen; je hebt veel van jezelf, want duiken werd verboden onder Hoxha om te voorkomen dat mensen zouden ontsnappen, dus het is nog steeds relatief nieuw voor Albanezen.

En of je nu langs de slaperige straten rond het meer van Ohrid of de drukke straten van Tirana loopt, houd schapen, geiten en andere dieren in de gaten: het is niet gebruikelijk om een ​​stoffige weg te delen met een traditionele herder en hun kudde! //a.i/