RECEPT DE VOLKSKEUKEN

De Volkskeuken: Fasule pllaqi, Albanese bonenschotel met tomaat en munt

Wat zullen we eens eten vanavond? Elke dag in de Volkskrant een verrassend en smakelijk recept. Vandaag: fasule pllaqi, Albanese bonenschotel (voor- of bijgerecht voor 2 personen).

Albanese fasule pllaqi. Beeld Sake Slootweg

Tijdens mijn recente trip naar Tirana, in Albanië, waar ik als kind in de jaren negentig drie jaar woonde, ging ik op aanraden van oude Albanese vrienden eten bij de Taverna e Kasapit van zussen Alma en Laureta. Kasapit betekent ‘slager’ en verwijst naar de slagerij van hun vader in industriestad Elbasan, net ten zuiden van de hoofdstad, waar ze als meisjes achter de toonbank opgroeiden.

In een zalmroze eetzaaltje, verstopt in een souterrain, koken en bedienen de zussen zelf. Op koksklompen komt Laureta de keuken uit met een schaal burek. ‘Hier begint de maaltijd altijd met soep of burek’, zegt ze en schept me moederlijk twee stukken van de spinazietaart op.

Kruidige köfte en lamsschenkel volgen, maar de meeste indruk maakt toch de fasule pllaqi, een bonenschotel met tomaat en munt. Inmiddels voel ik me zo thuis dat ik de keuken inglip en vraag of de bonen in Nederland in de krant mogen. Terwijl ze het toetje afmaken, vertellen Alma en Laureta mij hun versie van het gerecht.

Pas bij het afscheid zie ik aan de muur een keurig ingelijst krantenknipsel hangen. Dat lettertype herken ik. Het is de Tirana-editie van de ‘beste plekken’-rubriek in het reiskatern van Volkskrant Magazine van juni 2017. Daar gaat mijn scoop. Gids ter plaatse, de Nederlander Vincent van Gerven Oei die al jaren in Albanië woont, is namelijk ook groot fan Alma en Laureta’s ‘ondergrondse huiskamer’. Wat hij er het liefst eet? Fasule pllaqi natuurlijk.

Bereiding

Week de bonen een nacht in een kom met water. Kook ze in ongeveer 70 minuten in ruim water zachtjes gaar. Bonen uit een pot kunnen natuurlijk ook: giet ze af, verwijder eventuele losgekomen vliesjes en bewaar het kookvocht. Stoof de uien eerst enkele minuten in een bodempje water en doe er dan een flinke scheut olijfolie bij. Kneus de knoflooktenen in hun schil en verwijder het vliesje. Doe de tomaat, munt, laurier en knoflooktenen bij de ui, roer enkele minuten door en voeg 200 milliliter kookvocht toe. Laat nog 5 minuten pruttelen en breng op smaak met zout en peper. Doe de bonen in een ovenschaaltje, giet de saus erover en zet 60 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Vis de laurier (en eventueel de knoflook) eruit en serveer als warm voorgerecht.

Ingrediënten

200 g grote, gedroogde limabonen (Turkse supermarkt)

2 rode uien, fijngesneden

3 teentjes knoflook

4 middelgrote tomaten, in blokjes

10 blaadjes munt, fijngesneden

2 laurierblaadjes