Shkodër Stad

Shkodër is een levendige stad met opvallend veel fietsen en een mix van stijlen, waarin nog wat Venetiaanse invloed te herkennen is. In de Ottomaanse tijd kwamen franciscaner monniken uit Italië naar Shkodër en de bergen om het volk te helpen. Shkodër behoort met Laç tot de weinige plaatsen in Albanië waar de orde nog aanwezig is.

Vlakbij Tradita is de kolossale Sint Stefanuskathedraal, die bij de voltooiing van de bouw in 1865 een van de grootste van de Balkan was. De al eerder door oorlogsgeweld geplaagde kathedraal werd in de atheïstische tijd (door Hoxha afgekondigd in 1967), omgebouwd tot sportpaleis. Het Bisschoppelijk Museum achter de kerk vertelt het verhaal van deze tijd, een verhaal van vernieling, marteling en onderdrukking. Op de Bulevardi Skënderbeu naar het noordwesten vindt u de eveneens zeer indrukwekkende site of Witness and Memory, waar de vijanden van de staat gevangen gehouden en gemarteld werden. Beide museum zijn op zondag gesloten.

De gezelligste straat van Shkodër is de autovrije promenade Shetitorja Kolë Idromeno, waar je in het lint van winkels en bars het beroemde Marubi Fotomuseum vindt, dat ook op zondag tot 19 uur open is. Loop door langs de Site of Witness and Memory over de Bulevardi Skënderbeu om er te komen. Het begin van de straat wordt gemarkeerd door de gigantische Ebu Bekr-moskee, die je kunt bezoeken. In de Rruga At Gjergj Fishta, een zijstraat van de promenade, ligt de witte kerk van de Fransiscanen met daarachter het klooster, waar nog tien monniken wonen.
Hotel Tradita verhuurt fietsen, maar of je erop vooruit komt…