Tirana, een levendige, betaalbare bestemming
Tirana, Skanderbeg plein, Nationale Geschiedenis Museum

 

De hoofdstad van Albanië heeft zich getransformeerd tot een levendige, betaalbare bestemming.

 
Taiwan restaurant, Tirana
Tirana over met uitzicht over de skyline en restaurant Taiwan.

De levendige stad Tirana.

Er is nergens plaats op de ruime Radio in Tirana, de hoofdstad van Albanië. Het is een donderdagavond, een band in New Orleans-stijl draait swingtunes uit en de tafels, omringd door een vintage voorraad van het gelijknamige elektronische apparaat van de bar, zitten vol met feestvierders die genieten van Aperol Spritzes. Op de kleurrijke, serre-achtige patio, gekleed met planken van planten en bungelende vogelkooien, een vrolijke mix van jong en oud en chat op gele banken tussen puffen van slinkende Marlboro Lights. De positieve en zorgeloze sfeer is voelbaar en wordt herhaald in restaurants, bars en cafés in de hele wijk en in Tirana. Verbluffend vreemd, dit voormalige bolwerk van het communisme is levendig en betaalbaar, de bewoners open en vriendelijk.

De belangstelling voor Balkanlanden is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen, waarbij nieuwsgierige reizigers nu regelmatig op zoek gaan naar de sereniteit van de Adriatische Zee en middeleeuwse, stenen ommuurde steden zoals Dubrovnikin Kroatië en Kotor in Montenegro. Tirana belichaamt niet zo’n traditionele, pittoreske allure. In plaats daarvan maakt het indruk als een soulful, stedelijk centrum met een sterke persoonlijkheid gevormd door een turbulente geschiedenis. Net zoals Sarajevo opmerkelijk voorbij de wreedheden van de jaren negentig ging om zich te ontwikkelen tot een bloeiende Oost-Europese hoofdstad, kijkt Albanië voorbij zijn eigen decennia van afschuw en isolatie naar de toekomst.

Radio bevindt zich in de wijk Ish-Blloku, ook wel Blloku genoemd. Tegenwoordig is ‘the Block’ een pulserende, exclusieve entertainmentvortex, omzoomd met ontelbare buitenterassen die wemelen van goedgeklede gasten. Het heeft een uitgesproken zwoele, ontspannen uitstraling die bij beurten doet denken aan Athene en Palermo. Maar tijdens de communistische jaren was Blloku verboden voor iedereen die geen lid was van de elite van de partij.

 

Het Nationaal Historisch Museum in Tirana
Het Nationaal Historisch Museum in Tirana

Foto: Alamy

Het Nationaal Historisch Museum in Tirana

Tot de val van het communisme in 1991 was de regio geen onbekende voor het socialisme. Maar de stam van Albanië, onder leiding van de stalinistisch-maoïstische leraar, veranderde dictator Enver Hoxha, was vooral geconcentreerd en onderdrukkend. Hoxha regeerde meer dan 40 jaar over Albanië tot aan zijn dood in 1985, en hij beweerde ongeveer 100.000 Albanese burgers gevangen te zetten, te martelen en te doden in het proces. Zeer paranoïde, gaf hij opdracht tot de bouw van meer dan 750.000 bunkers – koepelvormige, concrete zalven bedoeld om zijn chronische angst voor een buitenlandse invasie weg te nemen. Zich verdiepen in dit verwrongen verleden is essentieel om het hedendaagse Tirana te begrijpen, en een belangrijk uitgangspunt is het National History Museumop Skanderbeg Square, een chronologisch georganiseerde verzameling archeologische artefacten. Nog boeiender is Bunk’Art, een van die geheime, nucleaire oorlogsbestendige bunkers op de heuvels van Tirana die is omgetoverd tot een museum. Hier dwaal je door een wirwar van galerijen door het bewaarde clubby kantoor van Hoxha en zie je een hypnotiserende video van zijn begrafenis. In het stadscentrum is de Bunk’Art 2 buitenpost, een gedenkteken voor slachtoffers van het Hoxha-regime vol met meer inzichtelijke foto’s en documenten. Het is passend gelegen aan de overkant van House of Leaves. Eens het hoofdkantoor van Hoxha’s geheime politie Sigurimi verlicht het petite museum fascinerende bewakingstactieken van het tijdperk.

 

De ingang van Bunk'Art 2 in Tirana
De ingang van Bunk’Art 2 in Tirana

Foto: Alamy De ingang van Bunk’Art 2 in Tirana

Gewapend met kennis van het Albanese erfgoed, een bezaaid met dood, tirannie en spionage, wordt het misschien wel duidelijker waarom Tirana nu zo gezellig is, de mensen zo blij: ze leven tenslotte een leven van vrijheid en creativiteit, geïnspireerd en gesteund door de naties. het was hun verboden om decennia lang met elkaar in contact te blijven. Tirana is nog geen toeristenoord, ongetwijfeld een deel van zijn charme, maar vakantiegangers zien het potentieel in tijd doorbrengen hier. De Midden- en Oost-Europese tourspecialisten JayWay Travelhebben Albanië vorig jaar toegevoegd aan zijn lijst van locaties en CEO en oprichter Jay Ternavan zegt dat hij begrijpt waarom Tirana steeds meer resoneert met bezoekers. “Met al het gepraat over overtoerisme is het verfrissend om naar een hoofdstad te gaan en de enige persoon te zijn die rondloopt met een camera om zijn nek”, zegt hij. “Het heeft een energie die mensen verrast. Het is een jonge stad in een land dat moeilijke tijden doormaakt, maar door de warme ontvangst voel je je optimistisch over hun toekomst. “

Het Skanderbeg-plein in Tirana
Het Skanderbeg-plein in Tirana

Foto: Alamy

Het Skanderbeg-plein in Tirana

Een dag georganiseerd door JayWay wordt bepaald door Gëzim, een slimme gids van Tours Albania, die de fijne kneepjes van zijn woonplaats met een espresso uitlegt bij de draaiende Sky Club-bar, wijzend op het panorama van Tirana hieronder. Hij geeft een reeks bezoeken aan bezienswaardigheden met lunch in het kitscherige, huiselijke King House, een restaurant waar hij als tiener aan werkte, waar obers met gelijke afmetingen pizza’s en grote, aromatische schotels gegrild vlees lunchten. Hij stelt voor om een ​​drankje te nemen van raki, Albanese fruitbrandewijn, in Komiteti, waar de baksteen, kant en muren worden versierd met borden, wat bijdraagt ​​aan de ouderwetse sfeer.

Eten en drinken zijn vitale sociale elementen van de Tirana-cultuur. Een van de beste restaurants van de stad is Mullixhiu, grenzend aan het Grand Park van Tirana, de thuisbasis van een rustig kunstmatig meer. Een gezellige, moderne boerderij bedekt met hout, Mullixhiu is dol op een slow-food mentaliteit, met chef Bledar Kola, die in Londen en in de legendarische Noma van Kopenhagen werkte, worstjes uit de kras combineerde met polenta en linten tagliatelle-achtige jufka-noedels op de Balkan Mishavine kaas. Tirana is de essentie van Albanië, zegt Kola, een ‘levendige stad vol energie en hoop. Het wordt ook steeds meer, elke dag een gastronomische bestemming, “voegt hij eraan toe, wijzend op het gevarieerde klimaat en landschap van het land, waardoor hij kan experimenteren met ingrediënten zoals Albanese saffraan, wilde bladeren en moerbeiboom. “Toegang tot verse en biologische producten is geen luxe voor ons”, zegt hij. “We kunnen binnen enkele uren wilde vis direct van de zee of paddenstoelen uit de bergen krijgen.”

Gezonder eten wordt steeds belangrijker voor de inwoners van het jeugdige Tirana, en dus brengen ze de ochtenden door op het terras van Bioteka, met fluweelachtige smoothies die avocado, groene appel, ananas en munt combineren, of met de ober bij elkaar babbelen À la Santé, waar het menu, tegelijk gezond en inventief, neigt naar zelfgemaakte dagelijkse soepen als een kruidachtige venkel en krab en lichte spinaziesalades bezaaid met sinaasappel en feta. Bij E7E, een boekwinkel, galerij en café met een verrassend uitgebreid voedselmenu, ontspannen ze zich urenlang op het uitgestrekte terras met ricotta-en-peper stoofschotels die in koekenpannen bubbelen, begeleid door zelfgebakken brood en druivensap. In de buurt van de opvallende Piramide van Tirana, een afbrokkelend communistisch monument, bestellen ze glazen wijn in de lounge van het Padam Boutique Hotel en de weelderige, theatrale tuin van het restaurant.

 

Tirana, Albania
Tirana, Albania

Foto: Alamy

Tirana, Albania

Terug in Blloku, wanneer de radio zich te krap begint te voelen, staat er een margarita te wachten bij Colonial Café, een cocktailbar die is uitgerust met rustgevende Zuidoost-Aziatische inrichting en waterpijp. Er is ook een negroni en humeurige nummers zoals de vertolking van ‘Dance Me to the End of Love’ van Madeleine Peyroux in het indoor-outdoor Tribeca. “De bevolking van de stad is meer dan verdrievoudigd in 20 jaar, waardoor Albanezen zijn binnengebracht die ooit emigreerden en nu terugkwamen met een uitstekende knowhow van bars, restaurants en uitgaansgelegenheden. De beste koks en barmannen kwamen uit grote Europese steden, waar ze hun vaardigheden leerden kennen, die ze uitoefenden en met succes doorgeven aan anderen, “zegt DJ Lura Elezi van Tribeca. “Grote energie komt van de jonge bevolking die de gastvrijheid en de warmte van de Balkan heeft geërfd in combinatie met de mediterrane geest. Al deze jongeren reizen en zien de wereld en we denken dat Tirana alles in zich heeft om een ​​nieuwe favoriete locatie te worden. “

Samen met de stranden van de Albanese Rivièra en de verbluffende natuurlijke vergezichten in het zuidwesten van het land aan de Ionische Zee, is het bruisende Tirana een heerlijk, kosmopolitisch begin van een Balkan-avontuur aan de kust.