Albanie als vakantieland

Albanie is een bijzonder, nog onontdekt vakantieland in Europa welke ook nog eens relatief dicht bij is, gezien het binnen 2,5 vlieguren te bereiken is vanaf Schiphol of Eindhoven. Budget vliegmaatschappijen vliegen ook naar Tirana, wat Albanie  een ideale bestemming voor schoolreizen maakt. Er is veel te ontdekken in het meest mysterieuze land van Europa. Er gaat een wereld voor leerlingen open. Daar zijn en geconfronteerd worden met een andere leefwijze is op zich al voldoende denkstof voor hen.

Hier is een voorbeeldprogramma van 5 dagen, (6 als de vluchten laat of vroeg zijn) met focus op de hoofdstad Tirana en waar totaal drie steden bezocht worden. Studenten werkten aan marketing gerelateerde schoolopdrachten. In Albanië reizen we per openbaar vervoer en verblijven in één hostel voor de duur van het gehele verblijf in de hoofdstad Tirana. Dit hostel is zeer centraal gelegen

Doelstelling reis:

Bekijken hoe een voormalig communistisch land als Albanië eruit ziet. De hoofdstad Tirana ontdekken en uitstapjes doen naar de UNESCO-stad Berat en de kuststad Durrës. Kennis maken met andere mediterrane gerechten en leefgewoonten. Marketing gerelateerde opdrachten maken.

De mogelijkheden van Albanie zijn legio als het gaat om een leuk, interessant en boeiende reis in elkaar te zetten. Er zijn mogelijkheden om te hiken in het noorden, raften in mid Albanie en duiken, zwemmen of andere avontuurlijke activiteiten te ondernemen zoals paraglijden e.d. in het zuiden. Vraag daarom een adviesgesprek met ons om een andere reis op maat te maken. Indien een andere reis gewenst wordt, kunt u ook de doelstelling en de wensen kenbaar maken via het formulier hieronder:

START VAN DE TOUR Tirana
BEZIENSWAARDIGHEDEN TIRANA – DURRES – BERAT.
DUUR 5 DAGEN 
MOEILIJKHEIDSGRAAD Deze reis is fysiek niet zwaar, maar er wordt toch aardig wat gelopen, dus neem makkelijke schoenen mee.
INBEGREPEN
De vlucht Alle transfers
Alle overnachtingen incl. ontbijt Kabelbaan Berg Dajti
Vrije tijd tijdens de tour Toegang tot musea en parken
Engels sprekende lokale gids Alle transferes per busje of o.v.
   
NIET INBEGREPEN
Alle drankjes Persoonlijke reisverzekering
Boekingskosten € 35 p/ groepsboeking Persoonlijke uitgaven
   

 

 

1

Dag 1: AANKOMST IN TIRANA

De invulling van de eerste dag is zeer afhankelijk van de vlucht. In het geval van een late vlucht zou men Blloku kunnen bezoeken, het uitgaanscentrum in Tirana. Een busje brengt ons naar de accommodatie.

2

Dag 2: STADSTOUR EN HOOGTEPUNTEN VAN TIRANA

Na het gezamenlijke ontbijt lopen we naar het Scanderbegplein. Onderweg wisselen we geld om. Aansluitend koffie op het plein bij ‘Mulliri’ (soort Starbucks van Tirana; kosten voor eigen rekening)

Om 10:30 uur start de stadstour met alle hoogtepunten zoals het Skenderbegplein, de Klokkentoren, de E’them Bej Moskee, de Nationale Art-Galerij, De Pyramide. (2 uur) Tip: installeer van te voren op je telefoon de Tirana4U app.

Om 13:30 uur komen we samen op de Nieuwe markt om de Markt te bezoeken en bij een tentje daar te lunchen. Wat zal het zijn, byrek of kernace?

Na de lunch gaan we verder met onze wandeling richting Blloku, waar Enver Hoxha en zijn politbureau-leden in luxe woonden. We stoppen voor een fotomomentje bij het Park van de Jeugd met “I love Tirana” letters. Vervolgens ontdekken we hoe we zouden zijn bespioneerd als we deze reis in 1980 hadden gemaakt, bij the ‘House of Leaves’ (Gestapo) museum. We vervolgen onze wandeling naar het park van Tirana en stoppen voor een drankje bij een van de tenten daar. Het avondeten is op eigen gelegenheid. Tip: Era Restaurant)

3

Dag 3: COMMUNISTISCHE GESCHIEDENIS

Na het gezamenlijk ontbijt en koffie bij het hostel, bezoeken wij het Nationaal Historisch museum. Vervolgens nemen we de bus (ov) voor een bezoek naar Bunkart 1. (Dit is een van de grootste ondergrondse schuilplaatsen van het Politbureau in het geval van een chemische aanval)

Rond 13:00 uur nemen we de kabelbaan ‘Dajti Express’ naar berg Dajti. Na een drankje en pauze op het plateau waar jullie eventueel aan paardrijden, schieten, boogschieten of andere kort entertainments kunnen doen, gaan we verder de berg op met een busje naar het restaurant ‘Gurra e Perrise’.

Als we terug in het centrum van Tirana zijn, hebben jullie een vrije middag om de stad zelf te ontdekken. Er kunnen afspraken geregeld worden voor een bezoek aan een schoonheidssalon om nagels te doen, massages, e.d.. Het avondeten is op eigen gelegenheid.

We ontmoeten elkaar voor een drankje in de Skytower om 22:30 uur voor een gesprek met een geweldig uitzicht. Tirana bij nacht kan erg charmant zijn. Er is gelegenheid om het nachtleven van Tirana te ontdekken, door uit te gaan bij Blloku. Llollipop en Folie Terrace waren en succes onder de Nederlandse jongeren.

4

Dag 4: BEZOEK BRENGEN AAN UNESCO-STAD BERAT

Het kost moeite om vroeg op te staan, vooral voor degenen die tot de ochtenuren feesten. Maar het moet, want de lijnbus wacht niet op ons. We nemen eerst een stadsbus naar het busstation voor interstedelijk verkeer en vervolgens de lijnbus naar Unesco-stad Berat. De dag beloofd bijzonder te worden, als we de 1000-ramen stad bezoeken. Na aankomst halen we eerst iets te drinken en eten in een fast food tent, omdat we alle tijd nodig hebben om Berat te ontdekken.

Berat wordt beschouwd als een zeldzaam voorbeeld van de Ottomaanse (bouw)cultuur. Het in centraal Albanië gelegen Berat laat zien dat er eeuwenlang verschillende godsdiensten en culturen naast elkaar bestonden. Zo is er een kasteel – door de lokalen Kala genoemd – gebouwd in de 13e eeuw, maar met fundamenten gebouwd in de 4e eeuw voor Christus. Het citadelgebied kent veel Byzantijnse kerken uit de 13e eeuw, maar ook moskeeën gebouwd tijdens het Ottomaanse tijdperk dat in 1417 begon.

We klimmen naar het Kasteel welke nog bewoond wordt en bezoeken de Holy Trinity kerk en het Onufri Museum die daar te vinden zijn. Aansluitend wandeling langs de rivier. Met de laatste bus (17:00 uur) keren we terug naar Tirana. Avondeten op eigen gelegenheid in Tirana.

5

Dag 5: KUSTSTAD DURRËS BEZOEKEN EN CULINAIR GENIETEN


Als het mooi weer is, is Durrës een geweldige uitstapje om ook van de zee te kunnen genieten. Na het gezamenlijk ontbijt nemen we de dag door. We nemen de lijnbus naar Durres rond 9:00 uur. Bij aankomst bezoeken wij het archeologisch museum en gaan vervolgens samen uitgebreid lunchen bij een visrestaurant.
Het is een chic restaurant tegenover de Burcht; ze hebben zowel visspecialiteiten als andere gerechten.(schatting 10-15 euro p.p.)

Na de lunch gaan we uitwaaien aan het strand. We wandelen naar Currilat beach en huren bootjes. Of indien gewenst nemen we de lijndienst naar Golem, waar het een zon-zee-strand paradijs is. Evt. verschillende tentjes bezoeken of zwemmen. Je bent altijd met je buddy.

Rond 17:00 uur gaan we met de lijnbus terug naar Tirana. Je kan je in het hostel opvrissen voor een bijzonderen culinaire belevenis van Albanese gerechten in het restaurant van Top Chef Bledar Kola bij restaurant ‘Mullixhiu’. (kosten rond 20 euro p.p.) Avondprogramma vrij.

6

Dag 6: TERUGREIS

Op welke dag dit valt is afhankelijk van de vlucht. In deze reis kozen wij voor een vroege ochtend vlucht. We huren een busje dat ons naar het vliegveld brengt.

Paspoort/ ID kaart

Je ID kaart of paspoort zijn geldig om Albanie in te reizen. Let op! Je paspoort of ID-kaart moet minimaal 3 maanden geldig zijn op de dag dat je terugkomt.

Hostel
Het ontbijt is inbegrepen. Het hostel biedt gratis WIFI, airconditioning, wasmachine, vaatwasser en keuken. De badkamers worden gedeeld. Kamerindeling en indien nodig een doucheschema onderling bespreken.

Communicatie
Albanië valt buiten de EU. Het is mogelijk om bij aankomst een prepaid simkaartje (Vodafone) te kopen voor ongeveer 8-10 euro. Je hebt dan de hele tijd internet. Mocht dat niet voldoende zijn dan zou je je bundel tijdelijk uit kunnen breiden door extra prepaid tegoed te kopen of je eigen Nederlandse nummer te houden en roaming profiel aan zetten. Let op. Dit laatste is $$$.

Whatsapp groep
Er wordt van te voren een Whatsapp groep aangemaakt, zodat we met elkaar kunnen communiceren en om de groepsleiders te laten weten waar we zijn en met wie we zijn als we in onze tijd op stap zijn. We checken elk uur de Whatsappgroep als we vrije tijd hebben!

Buddies
We spreken buddies af. Je gaat nooit alleen op stap, je bent altijd met je buddy en meld je bij de reisleiders op de afgesproken tijden.

Verzameltijden
Je bent 15 minuten voor de aangegeven tijd aanwezig indien we een bus moeten halen of een musea bezoeken!!

Veiligheid
Albanië is een veilig land. Het autoverkeer vertoont vaak ander gedrag dan wat we in Nederland gewend zijn. Je mag dus niet oversteken op een zebrapad en verwachten dat mensen voor je stoppen. Ze geven voetgangers niet altijd voorrang. Altijd contact maken met de bestuurders en zorgen dat ze jou gezien hebben!!!

Betaling
Het makkelijkste is om met cash te betalen bij restaurants en andere winkels. Pinnen wordt afgeraden omdat de banken hoge kosten in rekening gaan brengen. Albanië ligt buiten en SEPA-gebied. Voor een cola van 0.80 cent kunnen er 5-6 euro transactiekosten volgen. Het is versdtandig om bij aankomst in een wisselkantoor bijvoorbeeld 50-100 euro te wisselen in Albanees geld. Je zou het ook in Nederland kunnen wisselen. De munteenheid heet Lek. Op dit moment is de wisselkoers 124 Lek voor 1 euro. Voor het gemak haal de twee laatste cijfers weg, dan weet je wat ongeveer iets in euro’s kost.
Soms praten mensen in ‘oud’ geld. Dan krijgt de som een extra nul erbij. Bvb. ;Ze zeggen dan: Je cola kost 1000 Lek. Ze bedoelen dan 100 Lek. Vraag altijd ‘Nieuwe‘ of ‘Oude’ Lek. Koop bij voorkeur bij winkels of handelaars waar de prijzen duidelijk afgebeeld zijn.

Kosten eten
Je betaalt zelf je lunch en het avondeten. Wat kost het eten in Albanië en hoeveel geld heb je daarvoor nodig?
Je hebt heel veel keus als het om de prijs gaat. Indien je ergens wat koopt (burger e.d. in bijvoorbeeld een kiosk) kost je eten tussen 1 en 5 euro.
In een café/restaurant kun je voor 10 euro heel lekker eten.
We gaan twee keer naar wat chiquere restaurants, waarbij de verwachting is dat je 15-20 euro uit gaat geven. Een restaurant is van top chef Blendi Kola.

Voorbereiding wandelingen
Download de kaarten van Tirana, Durres en Berat offline bij Google Maps.
Download app Tirana AG4U op je telefoon.
Neem je oortjes mee. Denk aan de oplader van je telefoon!

Het weer
Gemiddelde maximale temperatuur is 24 graden. Minimale temperatuur is 12 graden. Gemiddeld aantal uren zon is 9 uur. Neerslag max 12 mm. Neem lichte kleding, een dunne jas en voldoende deo mee. (deze evt. in Albanie kopen i.v.m. beperking handbagage)

Zakgeld
Afhankelijk van je behoefte, (alleen ontbijt is inbegrepen) zou je met 50,- een heel eind moeten kunnen komen.

Winkelen in Albanië (bron: ANWB)
Tirana heeft een flink aantal grote en kleine winkelcentra. In Smart Shopping en Galeria bijvoorbeeld worden kwaliteitsproducten en luxegoederen verkocht. In de hoofdstad zijn verschillende kleine schoenenwinkels met goede schoenen gemaakt van Italiaans leer. Op de markten worden vooral eten, drinken en huishoudelijke producten verkocht. Op oude markten kunt u wellicht interessante producten vinden. Typische souvenirs zijn zilver (filigrein), koperwerk (theebladen), houtsnijwerk, keramiek, borduurwerk (zakdoeken) en tapijten. Honing en olijfolie zijn ook populaire producten om mee naar huis te nemen. Het is niet ongebruikelijk om zaken te ruilen. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Extra informatie
Om dit document niet langer te maken dan nodig is verwijs ik naar de site van ANWB:

Vragen?
Mail naar: info@travellingalbania.com; Contact tel nummer P. Loman in NL: 0645145123.

Deze reis is als eerst uitgevoerd door leerlingen van MboRijnland Marketing 4 opleiding. Ze hebben ook vlogs gemaakt. Op deze pagina zijn hun vlogs te zien.

Het Skanderbeg plein in Tirana met klokkentoren en moskee in de achtergrond
Nederlands meisje toont de vlag van Albanie
Tirana, de Klokkentoren en een van de nieuw geschilderde ministeries.