september-november
Dates
15 dagen
Duration
Large 15-22
Group size
Gemakkelijk
Difficulty Level

 

ANTIEKE WEGEN 

Met de Antieke Wegen-toer ervaar je de rijke cultuur, de geschiedenis en de lokale keuken van vier landen in de Westelijke Balkan: Albanië, Montenegro, Griekenland en het mooie land Noord-Macedonië. We ontdekken oude Balkan-monumenten zoals Heraclea Lyncestum, het kasteel van Rozafa, Apolonia, Dyrrachium, Butrint en de kloosters van Meteora en Ohrid, ook  bezoeken we  kleurrijke  steden met een lang  verleden en UNESCO-werelderfgoedsites.

ALBANIË

Een ongekende ervaring. Vanuit Italië gezien, gelegen aan de overkant van de Adriatische Zee, ten noorden van Griekenland, ten westen van Kosovo en Noord-Macedonië en ten zuiden van Montenegro, is Albanië absoluut een ongekende ervaring. Dit kleine land biedt een opmerkelijk scala aan unieke attracties, waaronder de bruisende hoofdstad Tirana, zonovergoten stranden die andere stranden in de Middellandse Zee  evenaren, een prachtig berglandschap, vergeten archeologische vindplaatsen en dorpen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Een extra bonus is het oneindige aanbod van verse producten verkrijgbaar op markten en langs de weg bij groente- en fruitstalletjes.

 

 

MONTENEGRO

Land van zonneschijn. Klein en trots land met een landschap van kobaltblauwe fjorden, vissershutten paleizen, een kerk in een grot en een eiland gebouwd op het wrak van vijandelijke boten. Naast het milde mediterrane klimaat en gemiddeld 240 zonnige dagen per jaar, biedt Montenegro een voortreffelijk landschap, waaronder door UNESCO erkende fjordenkusten, cultuur en geschiedenis, een verscheidenheid aan vrijetijdsactiviteiten en een rijke authentieke keuken, waardoor het een uitgelezen bestemming is.

 

 

GRIEKENLAND

Wieg van de westerse beschaving. Griekenland heeft historische locaties van wel vier millennia oud, prachtige stranden verspreid over de kustlijn, talloze eilanden en bergen die uitnodigen om de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Het is een land van cultuur, dat inspireert met verhalen over Minoërs, Romeinen, Arabieren, Latijnse kruisvaarders, Venetianen, Albanezen, Slaven en Turken, en een land van hedonisme, waar men een typisch Griekse vakantie kan beleven. Griekenland is een land vol verrassingen, waar zelfs de meest veeleisende reizigers een ware gevoel van ontdekkingen kunnen voelen.

 

 

NOORD-MACEDONIË

Land van indrukwekkende landschappen . Noord-Macedonië is een gebied dat zeker een bezoek waard is. Gelegen in het zuidelijke deel van de Balkan, heeft het een fascinerende geschiedenis en een rijke culturele achtergrond. Gedeeltelijk Balkan, gedeeltelijk mediterraan en rijk aan Griekse, Romeinse en Ottomaanse geschiedenis, biedt indrukwekkende locaties en adembenemend mooie natuur verspreid over het hele land. Terwijl eenzame  bergen fascinerende middeleeuwse kloosters, prachtige bergpaden en traditionele Balkandorpen herbergen, is Ohrid, bekend om zijn sublieme Byzantijnse kerken en 34 km lange meer, het centrum van de toeristische sector van het land.

 

In dagen is de reisroute als volgt verdeeld:

DAG 1 – 5: NOORD ALBANIE & MONTENEGRO

DAG 6 – 12: ZUID ALBANIE & GRIEKENLAND

DAG 13 – 15: NOORD-MACEDONIË

 

DEZE TOUR PAST BIJ JE ALS: 

  • U meer wilt dan één land in de westelijke Balkan bezoeken. 
  • U bent geïnteresseerd in geschiedenis en cultuur en  graag monumenten uit de oudheid ontdekt.
  • U archeologie en UNESCO-sites waardeert.
  • U houdt van van charmante kleinere steden.
  • U geniet van heerlijk lokaal eten.
  • U  de cultuur van deze warme en gastvrije landen wilt leren kennen.
  • U  graag kleinere lokale bedrijven helpt door op hun plek te verblijven.
  • U  de verrijking en het perspectief van een lokale gids waardeert.
  • U draagt ​​graag bij aan de ontwikkeling van het toerisme in deze landen. 

Minimaal 15 deelnemers nodig.

 

START VAN DE TOUR Tirana
BEZIENSWAARDIGHEDEN TIRANA – KRUJA – SHKODRA – KOTOR – BUDVA – KOLASHIN – MORAÇA – LEZHË – BERAT – GJIROKASTËR – BUTRINT – IOANNINA – METEORA – METSOVO – KORÇA – OHRID – BITOLA – TIRANA.
DUUR 15 DAGEN
MOEILIJKHEIDSGRAAD Deze reis is fysiek niet zwaar, maar er wordt toch aardig wat gelopen, dus neem makkelijke schoenen mee.
INBEGREPEN
De vlucht Alle transfers
Alle overnachtingen incl. ontbijt Per dag een warme maaltijd
Vrije tijd tijdens de tour Kabelbaan Berg Dajti
Nederlands en Engels sprekende gidsen Toegang tot musea en parken
   
NIET INBEGREPEN
Alle drankjes Toeslag eenpersoonskamer € 25, – p.n
Fooien voor de gids Calamiteiten fonds € 2,50 p.p.
Persoonlijke reisverzekering Boekingskosten € 25 p.p. boeking

 

 

 

 

1

Dag 1: TIRANA

TIRANA, is het start- en eindpunt van onze toer. Levendig kleurrijk Tirana is de hoofdstad en het kloppend hart van Albanië, met zijn drukke verkeer, trendy winkels en leuke restaurants. De straten van Tirana, met hun in primaire kleuren geschilderde gebouwen, openbare pleinen en autovrije straten, geven de reiziger het plezier van ronddwalen. De grote boulevards van de stad zijn bezaaid met fascinerende overblijfselen van het Ottomaanse, Italiaanse en communistische verleden – van verfijnde  minaretten tot luide socialistische muurschilderingen. Na aankomst op de luchthaven van Tirana en in de accommodatie van het hotel, gaan we op tournee door de stad. We zullen het standbeeld van Skanderbeg en het Cultuurpaleis zien; bezoeken het Nationaal Museum met een mozaïek op de gevel die de Albanese geschiedenis weergeeft. De klokkentoren werd in 1822 ingewijd en is 32 meter hoog,  een monument in oosterse stijl, met een koepel in de top die lijkt op het type San Marco. Na het bezoek aan het Skanderbeg-plein, neem je de tijd om Tirana zelf te ontdekken; bekijk de verschillende historische architecturen, bezoek de hoek van de Koude Oorlog en geniet van het nachtleven in het Blloku-gebied, de place to be voor muziekliefhebbers.
2

Dag 2: DE KASTELEN EN BEZIENWAARDIGHEDEN VAN KRUJA & SHKODRA

Na het ontbijt gaan we naar KRUJA, de charmante middeleeuwse stad en een van de drukste toeristische plekken van het land. Het is vooral bekend als de geboorteplaats van de nationale held van Albanië, George Kastrioti Skanderbeg, die de stad transformeerde tot het centrum van het anti-Ottomaanse verzet. We bezoeken het „Skanderbeg-museum‟ gevestigd in een kasteel van Illyrische oorsprong, dat de vorm kreeg die het in de 5e eeuw had. Het etnografisch museum en de bazaar van Kruja met zijn smalle geplaveide straat vind je in de directe nabijheid van het kasteel. Koop hier wat souvenirs, want het is een van de meest prominente bazaars van het land. Uw aankoop helpt de kleine ondernemers die toeristisch afhankelijk zijn om de kost te verdienen. Aan het einde van onze tocht  naar het kasteel belanden we  bij een observatieplaats met een spectaculair uitzicht op de groene valleien, helemaal tot aan de Adriatische kust. Na een korte pauze trekken we naar het noorden van Albanië. SHKODRA is een van de oudste steden van Albanië en van  Europa. Het is opgericht in de vierde eeuw  voor Christus. als het centrum van de Illyrische stam van Labeate. Gelegen tussen de mysterieuze ‘vervloekte’ bergen en het meer van Shkodër, is het ’t traditionele centrum van de culturele Gheg-regio. De stad is in de loop van haar geschiedenis talloze malen bezet geweest, zoals de Romeinse, Servische, Venetiaanse en Ottomaanse bezettingen. Later werd het ’t centrum van het Albanese feodale vorstendom Balshaj. We bezoeken het kasteel Rozafa van Shkodra,  van Illyrische oorsprong, gelegen op een rotsachtige heuvel, omringd door het water van drie rivieren. Daarna gaan we naar het Historisch Museum en de Marubi-fototheek, die een waardevolle verzameling oude foto’s bevat. Gelegen in het centrum van de oude stad maken ze deel uit van een architectonisch complex, dat met zijn pastelkleurige gebouwen een uitgesproken Italiaanse sfeer heeft. De stad Shkodra ligt dicht bij het gelijknamige meer, het grootste in Zuid-Europa, waardoor het gebied rijk is aan fauna. Met 270 soorten vogels is Shkodra zeker een bezoek waard, niet alleen vanwege zijn geschiedenis maar ook vanwege zijn mooie natuur. Meer informatie over Shkodër.
3

Dag 3: KOTOR & BUDVA IN MONTENEGRO

Gelegen in een afgelegen geografisch deel van Montenegro, werd de 2000 jaar oude stad KOTOR gevestigd tijdens de oude Romeinse tijd. Ook bekend als Acruvium, maakte het deel uit van de Romeinse provincie Dalmatië. Sommigen noemen het ’t  meest zuidelijke fjord van Europa, maar in feite is het een verzonken rivierkloof. Samen met de bijna overhangende kalkstenen kliffen van Orjen en Lovden, vormen Kotor en omgeving een indrukwekkend landschap. Met zijn diepe, schone blauwe water aan de ene kant en de bergen met ommuurde vestingwerken uit de Venetiaanse periode aan de andere kant, staat de oude stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We bezoeken de vele bezienswaardigheden van de stad, zoals de Venetiaanse muren, de kathedraal van Sint Tryphon, de kerk van Sint Nicolas en de panoramische baai van Kotor. De omgeving van de stad is bijzonder mooi, met een rijke en diverse geschiedenis; het biedt een comfortabele en prettige  mix van ouderwetse schoonheid met een sprankelende touch. Na een lekker drankje op een panoramische locatie, zullen we ons voorbereiden om naar de volgende bestemming van Montenegro, de stad Budva, te gaan. BUDVA, de 2500 jaar oude stad,is een van de oudste nederzettingen aan de Adriatische kust. Een legende vertelt dat Bouthoe (Vouthoe) werd opgericht door Cadmus, de oprichter van Thebe in Griekenland toen hij met zijn vrouw, de godin Harmonia, uit Thebe werd verbannen. We bezoeken de oude stad, gelegen op een rotsachtig schiereiland, aan de zuidkant van het Budva-veld. Archeologisch bewijs suggereert dat de Illyrische nederzetting werd gevormd op de plaats van de oude stad vóór de Griekse kolonisatie van de Adriatische Zee. Hoewel de plaats sinds de Romeinse tijd permanent werd bewoond, werden de meeste bestaande stadsmuren en gebouwen opgetrokken tijdens de Venetiaanse heerschappij. De hele stad is sinds de middeleeuwen omringd met stenen verdedigingsmuren, uitgerust met torens, schietgaten en versterkte stadspoorten.
4

Dag 4: DURMITOR & KOLASIN

Het nationale park DURMITOR is een massief ten noordwesten van Montenegro, onderdeel van de Dinarische Alpen, met de hoogste top Bobotov Kuk, ( 2.523 meter hoog). We worden onmiddellijk ondergedompeld, in het natuurschoon het nationale park van Durmitor,  een van de meest pittoreske roadtrips op de Balkan. Het park is opgericht in 1952 en in 1980 aangewezen als werelderfgoed. Gletsjers hebben deze ongelooflijke natuurlijke schoonheid van rotsformaties gecreëerd, met glooiende groene alpenweiden tegen een grimmige achtergrond van hoge en ruige pieken. Met een oppervlakte van 390 vierkante kilometer beschikt Durmitor over 18 gletsjermeren en 3 canyons met het hoogste deel van de kloof, het Komarnica-plateau. Kleine meren dragen aanzienlijk bij aan de schoonheid van het  gebergte en hebben de bijnaam “bergogen” gekregen. Met 80 kilometer lang en 1.300 meter diep is de Tara River Canyon in Durmitor National Park de diepste kloof van Europa. Aan het einde van de reis gaan we naar de stad Kolasin. KOLASIN is een van de centra van het bergtoerisme in Montenegro. Vanwege de hoogte van 954 meter wordt de stad beschouwd als een luchtkuuroord. De oorsprong en de betekenis van de naam van de stad zijn onbekend, hoewel één hypothese het verbindt met een hertog genaamd Kolašin die de nederzetting heeft gesticht. Rebecca West, een Britse reisschrijver, verbond het met de naam „Kol i Shen‟, wat Albanees is voor ‘St. Nicholas ‘. Kolašin ligt aan de voet van de bergen Bjelasica en Sinjajevina, die geweldige voorwaarden bieden voor wintersport. Nationaal park Biogradska Gora ligt in de buurt van de stad en wordt beschouwd als een toeristische topattractie. We worden ondergebracht in een van de luxe resorts die het stadsbeeld domineren, omgeven door prachtige dennenbossen.
5

Dag 5: MORACA MIDDELEEUWS KLOOSTER & LEZHË

Vandaag bezoeken we een van de grootste en meest ongewone middeleeuwse monumenten in Montenegro, het MORACA-KLOOSTER, gelegen in de vallei van de Morača-rivier, in het centrum van Montenegro. Het klooster is gesticht in 1252 en is een van de bekendste middeleeuwse monumenten van Montenegro. Na zeventig jaar verlaten te zijn  werd het van 1574 tot 1580 herbouwd Het klooster speelde een belangrijke rol in het leven van de bevolking  omdat het getuige was van belangrijke historische gebeurtenissen; hier werden vonnissen uitgesproken en  werden belangrijke beslissingen genomen, boeken werden gekopieerd en lezen en schrijven werd onderwezen. De toegevoegde kerk  is een groot gebouw met één schip in Russische stijl, inclusief een kleinere kerk gewijd aan Sint Nicolaas, evenals verblijven voor reizigers.Op de terugweg naar Tirana, Albanië lunchen we in het Mrizi Restaurant voor een geweldige culinaire ervaring. Gelegen op een uitgestrekte boerderij in een afgelegen dorp in het district LEZHË, 65 km ten noorden van Tirana, wordt dit restaurant, dat eigendom is van twee broers – pioniers van de Albanese slow-foodbeweging, geroemd door de Albanese eetgewoontes terug naar  de basis te brengen; verse, biologische producten van boer tot bord, die de vruchtbaarheid van het land roemen. Het wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van een verantwoord bedrijfsinitiatief waarbij gemeenschappen, tradities en natuur met succes bijeen worden gebracht.
6

Dag 6: TIRANA MUSEA & BEZIENSWAARDIGHEDEN

Onze verkenning van TIRANA gaat verder met het bezoeken van musea die meer  vertellen over het communistische verleden van Albanië. We beginnen onze museumreis met House of Leaves; het archief van de voormalige geheime communistische politie Sigurimi. Daarna gaan we naar Bunk Art 1, een bunker voor nucleaire bescherming, gebouwd tussen 1972 en 1978. Hierbij hoort ook het huis van dictator Hoxha en zijn mausoleum, de „Piramide‟, maar deze zijn niet toegankelijk voor het publiek. De tour wordt afgesloten met een prachtige kabelbaanrit, 800 meter omhoog naar het dramatische Dajti-Mountain National Park, direct aan de oostelijke rand van Tirana. We maken een wandeling door het adembenemende decor van het natuurpark en hebben een onvergetelijk uitzicht over de stad. Na een lunch op de top van het toeristencomplex van het Dajti-Gebergte keren we terug naar ons hotel in Tirana.
7

Dag 7: BERAT

Na het ontbijt in het hotel in Tirana vertrekken we naar APOLLONIA, ten zuiden van Albanië. Apollonia is een van de belangrijkste oude centra uit  de Romeinse tijd aan de beroemde Via Egnatia. De beroemde Romeinse redenaar Cicero, verbaasd over de schoonheid van Apollonia, noemde het in zijn Filippijnse “magna urbs et gravis” – een grote en belangrijke stad. Gevestigd in de 7e eeuw voor Christus. door Griekse kolonisten ligt de oude stad 11 km ten westen van de stad Fier. Archeologische opgravingen laten zien dat Apollonia zijn hoogtepunt bereikte in de 4e – 3e eeuw voor Christus. In de eerste eeuw voor Christus studeerde Octavianus Augustus daar filosofie tot hij het nieuws hoorde over de moord op Caesar in de Senaat en de volgende keizer werd. We bezoeken de stad en een orthodox klooster dat is veranderd in een archeologisch museum.Voor de lunch gaan we naar de Çobo Wijnkantine. Het is een van de beste traditionele wijnmakerijen in familiebezit in Albanië, gerund door een lokaal echtpaar. Daar lunchen we, krijgen we een rondleiding door de wijngaard en de wijnmakerij en proeven  we van de  wijn. Als je van wijn houdt, is dit je kans om eens wat andere souvenirs mee te nemen.Na de lunch vertrekken we naar BERAT, de 2400 jaar oude stad. Bekend als “de stad met duizend ramen” biedt Berat een gemoedelijke, charmante en vriendelijke sfeer. Het is een van ’s werelds oudste continu bewoonde steden, de thuisbasis van oude geschiedenis en architectuur. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de goed bewaard gebleven Ottomaanse architectuur. Hier bezoeken we Berat’s prachtige oude kasteel (Alb:Kala), gelegen op de top van een heuvel, een perfecte plek om de stad van bovenaf te bewonderen. Er wonen zelfs enkele families en het gebied ziet er  met zijn oude ruïnes, wilde bloemen en kleine binnenplaatsen magisch uit. Behalve  het kasteel zien we de kerk van de Maria-Tenhemelopneming en het Onufri-museum met zijn spectaculaire zestiende-eeuwse schilderijen, gemaakt door de grootste Albanese iconenschilder aller tijden. De kerk zelf, die dateert uit 1797, is gebouwd op de fundamenten van een 10e-eeuwse kapel. Tegenwoordig worden  spectaculaire 16e-eeuwse religieuze schilderijen van Onufri getoond, samen met de prachtig vergulde 19e-eeuwse iconen van de kerk.
8

Dag 8: GJIROKASTER

GJIROKASTRA is een magisch heuveldorp met een lange traditie, prachtig beschreven door de beroemdste auteur van Albanië, Ismail Kadare in “Kronieken van de stenen stad”. Gekenschetst  door zijn kasteel, verharde wegen met hobbelige  keien en een voorbeeldig onderhouden oud stadscentrum en uitzicht op de Drina-vallei, zijn dit de kenmerken waardoor deze stad is opgenomen in de UNESCO-erfgoedlijst. De stad is 2500 jaar bewoond geweest, maar tegenwoordig zijn het de 600 ‘monumentale’ Ottomaanse huizen in de stad  die bezoekers trekken. We zullen de meest prachtig gedecoreerde huizen bewonderen die bedekt zijn met originele stenen dakpannen en over authentiek geplaveide en kronkelende straatjes lopen. Voor Albanezen staat de stad ook synoniem met Enver Hoxha, de dictator die Albanië 50 jaar in totale afzondering hield. We bezoeken het kasteel, bewonderen de architectonische waarden van de stad, bezoeken het huis van Kadare en genieten van het diner onder begeleiding van een speciaal polyfonisch koor, Iso-Polifonia genaamd. Iso-Polifonia is een traditionele volksmuziekkunst die op de immateriële lijst van cultureel erfgoed van UNESCO staat.
9

Dag 9: BUTRINT, IOANNINA & MEER PAMVOTIS - GREECE

BUTRINT is een enorme archeologische vindplaats in Zuid-Albanië, onderdeel van de UNESCO-erfgoedlijst. Het onthult bewijs van de oude Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse beschavingen, waaronder onder andere de tempel van Asklep – God of Health in eeuw II v.Chr., Het Theater met 1.500 zitplaatsen van eeuw III v.Chr., Baptisterium met mozaïeken – een Palo-christelijk monument , en het Venetiaanse kasteel, enz. Butrint vormt ook een Nationaal Park, dat onder de internationale conventie van RAMSAR valt – een internationaal verdrag voor het behoud en duurzaam gebruik van wetlands. Dit park staat bekend om zijn ecosysteem en de ruïnes zelf bevinden zich temidden van een echte mediterrane ‘jungle’, waar laurierbomen en andere hoge bomen de overhand hebben. Het kost ons een paar uur om door het park te lopen en te genieten van de rijkdom die Butrint te bieden heeft. Op weg naar Butrint bezoeken we SYRI I KALTER (Albanees voor Blauw Oog), de extreem blauwe en ijskoude waterbron die eruitziet als een pupil van een oog, omringd door de levendige groen en turquoise van de iris. Wat het nog mooier maakt, is het omringende kristalheldere water dat de rotsen en vegetatie op de bodem onthult. IOANNINA is een levendige Griekse stad aan de oevers van het Pamvotis-meer. Het fundament van de stad wordt traditioneel toegeschreven aan de Byzantijnse keizer Justinianus in de 6e eeuw na Christus, maar bloeide op in de late Byzantijnse periode (13e – 15e eeuw). Het werd een deel van het despotaat van Epirus na de Vierde Kruistocht van 1202 – 1204. Ioannina gaf zich over aan de Ottomanen in 1430 en tot 1868 was het het administratieve centrum van de Pashalik van Yanina,  ooit geregeerd door Ali Pashë Tepelena. We bezoeken het Byzantijnse museum met een aanzienlijke collectie munten, sculpturen en andere artefacten, zien de Fetiche-moskee en stoppen bij de Agion Anargyron-kerk. De laatste is een goed bewaard gebleven gebouw met schoorstenen waar ooit de keukens van Itch-Kale waren gevestigd. We wandelen dan door de straten van de oude stad met zijn kleurrijke huizen, genieten van de beroemde lepelsnoepjes en ontspannen in de pittoreske en modieuze cafés aan het meer.
10

Dag 10: KLOOSTERS VAN METEORA, LEVEN VAN EREMITISCHE MONKS

De prachtige kloosters van METEORA lijken schijnbaar in de lucht te hangen en werden bovenop torenhoge zandstenen pinakels gebouwd. Zes van de twintig oorspronkelijke kloosters hebben de erosie van eeuwen wind en regen overleefd, maar ook de menselijke chaos: van de Ottomaanse invasies tot de bombardementen op de Tweede Wereldoorlog. De kloosters staan ​​trots, net zo mooi als de dag dat ze werden opgericht, zo niet mooier door hun leeftijd. We zullen er twee bezoeken, waaronder het Heilige Klooster van Grote Meteora, 140 treden omhoog – uitgehouwen in de rots, en de kerk van Sint-Jan de Doper met zijn muurschilderingen uit 1682. We leren over de eremitische monniken die ze eeuwen geleden hebben gebouwd terwijl u geniet van de weidse vergezichten.
11

Dag 11: METSOVO, EEN MOOIE BERGSTAD

De stad METSOVO ligt op een van de mooiste hellingen van het Pindus-gebergte, het ‘kruispunt’ van Epirus, Thessalië en West-Macedonië. Gebouwd als een amfitheater, strekken de pannendaken en houten veranda’s zich uit over de helling; de grote herenhuizen liggen tussen beuken en sparren. Het rustgevende geluid van water, altijd in beweging, draagt ​​bij aan de majestueuze sfeer. Dit is een ideale bestemming voor liefhebbers van ontspannende bergvakanties. In de stad bezoeken we de Averoff Art Gallery, met zijn aanzienlijke collectie Griekse schilderijen uit de 19e en 20e eeuw. Het moderne gebouw met drie verdiepingen is gebouwd in de traditionele stijl van het gebied. Zorg ervoor dat je wat souvenirs koopt, want Metsovo is vooral beroemd om zijn unieke en kleurrijke handgeweven textiel, eeuwenoude  producten van  herders van de Vlach-bevolking die de stad nog steeds bewoont. Na een korte pauze gaan we op weg naar een van de volgende hoogtepunten van onze reis, de stad Korça, in Albanië.
12

Dag 12: KORÇA AND VOSKOPOJA

KORÇA is een van de mooiste steden van Albanië, gelegen in een vallei, omringd door de bergketen Morava. De belangrijkste boulevard bekroond met lindebomen lijkt op de vorm van een hart. Het is een levendige plek met leuke cafés en toprestaurants, vooral druk met jongeren, afkomstig uit binnen- en buitenland. Opvallend in het hoogste deel van de belangrijkste  boulevard staat de orthodoxe kathedraal, die veel bezoekers trekt, terwijl de binnenstad prachtig is vorm gegeven door de geplaveide straten en grote villa’s in Franse stijl, uit de jaren ’20 en ’30. We bezoeken het “Museum voor Middeleeuwse Kunst” met grote collecties iconen en andere voorname kunstwerken. Het “Prehistorisch Museum” biedt 1200 interessante voorwerpen die de archeologische opgraving van de prehistorische, Helleense, Romeinse en vroeg byzantijnse periode vertegenwoordigen. Na de lunch in het traditionele restaurant bewonderen we de onlangs gerenoveerde Bazaar, een oude markt met een mix van traditionele en moderne kleine bakkerijen, cafés en boetiekjes die ongeveer 500 jaar geleden zijn opgericht. Na een bezoek aan de Bazar vertrekken we naar het naburige toeristische centrum van Voskopoja.VOSKOPOJA ligt 25 km ten oosten van Korça. Tegenwoordig is het een dorp, maar eeuwen geleden was het een van de belangrijkste economische en culturele centra van de Balkan. Bekend als een nederzetting sinds 1330, bereikte het de grote bloei in 1794 toen het 30.000 inwoners telde. De stad had 27 kerken, een academie, een bibliotheek en de eerste drukpers in de Balkan sinds 1720. We bezoeken de kerk van Shën-Kolli en de kerk van Krye-Engjëjve, die behoren tot de   late post-Byzantijnse stijl. Na een korte pauze gaan we terug naar Korça. De avonden in Korça zijn gevuld met festivals met de meest karakteristieke liedjes van de stad genaamd ‘Serenades’, die worden begeleid door gitaren. We zullen dineren in een lokaal restaurant dat de producten van de regio promoot, het traditionele menu met een moderne geest en live ‘serenade’ muziek.
13

Dag 13: OHRID

De stad OHRID is een van de belangrijkste redenen om Noord-Macedonië te bezoeken. Het betoverende meer dat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een van de oudste van heel Europa. Opvallend omdat er ooit 365 kerken zijn geweest, één voor elke dag van het jaar, wordt het ‘Jeruzalem’ van de Balkan genoemd. We zullen het fort van Samuel zien, dat ooit de belangrijkste vesting was van het eerste Bulgaarse rijk tijdens het bewind van tsaar Samuel aan het begin van de 10e eeuw. Het Cyrillische alfabet is hier in de 9e eeuw ontstaan en gedurende meer dan 1000 jaar was Ohrid het culturele centrum van de Slavische wereld. Het Romeinse amfitheater, de kerk van St. Sophia en St. Clement en de markt van Ohrid zijn enkele van de sites die we zullen bezoeken. Aan het einde van onze reis is een boottocht door het meer van Ohrid de geweldige ervaring van rust en ontspanning die we niet mogen missen. s Avonds kunnen we genieten van een rit langs de oevers van het meer, die  een kilometer buiten de bebouwde kom van de stad gaat en ons laat genieten van het vredige landschap.
14

Dag 14: BITOLA, HERACLEA LYNCESTIS

BITOLA is van oudsher bekend onder verschillende  namen, zoals Manastir of ‘de stad van de consuls’ doordat veel Europese landen in de Ottomaanse periode consulaten in Bitola hadden. Het is ook de stad waar in 1908 het moderne Albanese alfabet werd beklonken. Ondanks de ongedwongen sfeer en het rustige leven van de stad is het eigenlijk de op één na grootste stad van Noord-Macedonië. De beroemdste oude ruïne van de stad is Heraclea Lyncestis, die halverwege de 4e eeuw voor Christus werd gesticht door Filips II van Macedonië. Gelegen aan de belangrijkste weg van die tijd, de Via Egnatia, werd Heraclea de belangrijkste standplaats in de regio. In de vroegchristelijke periode was het de zetel van de bisschop. Het amfitheater werd gebouwd door keizer Hadrianus en de stad bleef eeuwenlang een belangrijk centrum in de Byzantijnse en Ottomaanse periode. Tijdens de Ottomaanse heerschappij waren de steden samen met Salonika de twee regerende steden van de provincie Rumelia. In het centrum van de stad zullen we het bescheiden Magnolia-plein bewonderen, waar enkele van de grootste attracties van Bitola te vinden zijn. Hier vinden we de trotse klokkentoren van de stad en verschillende tekenen van de mengelmoes van religies in Noord-Macedonië, met de opmerkelijke Yeni-moskee en de nabijgelegen kerk van St. Dimitrija.
15

Dag 15: TIRANA

We zijn terug in TIRANA om nog meer interessante sites te ontdekken, zoals het Archeologisch Museum, de Galerij voor Schone Kunsten en nog veel meer. We zullen ook kijken naar het mozaïek van religies van Albanië op plekken die vlak bij elkaar liggen. We zullen de Ethem Bey-moskee zien, gebouwd in de periode tussen 1798 en 1823, die nu wordt gerenoveerd, de nieuwe Namazgah-moskee, de katholieke kathedraal van Shën Pali en de nieuwe orthodoxe kathedraal. Tijdens de tocht nemen we een pauze en genieten van een kopje koffie of een drankje in Kalaja e Tiranës, een lange galerijstraat die door de archeologische vindplaats Tirana loopt. We kunnen deze toer ook afsluiten met een ontspannende wandeling door het gerenoveerde Rinia Park in het centrum van de stad. Dan is het tijd om vaarwel te zeggen en je naar het vliegveld te brengen.
EINDE

Omdat deze reis nieuw is, zijn er nog geen beoordelingen. Wilt u de eerste zijn op deze tour of de eerste die beoordeelt? Boek dan snel, met onze speciale ‘pionierskorting’. Voeg ‘Pioneer2020’ toe en ontvang 5% korting op deze tour als je boekt voor 15 augustus 2020. Heeft u vragen over de tour of wilt u boeken, stuur ons dan een e-mail. U kunt ons ook altijd bellen.

tirana, plein, hoofstad, albanie
Shkodra, kasteel, Albanië, ruïne, oude nederzetting, oudheid, natuur, water
Kotor, stad, gebergte, bergen, water
Shkoder, stad, plein, natuur
meteora, griekenland, huis, rots, gebergte, bergen
Voskopoja, kerk, schilderingen

Tour Reviews

There are no reviews yet.

Leave a Review

Rating