april-juni
Dates
15 dagen
Duration

Europa’s opkomende vakantiebestemming heeft een naam: ALBANIË

Het wordt Europa’s best bewaarde geheim en juweel genoemd, en niet zonder reden. Albanië, dit kleine bergachtige Balkanland met verrassende natuurlijke schoonheid, dateert uit de pre-Illyrische tijd. Na tot bijna de helft van de 20-e eeuw geïsoleerd te zijn geweest van de rest van de wereld, blijft Albanië enigszins een land van mysterie en is het pas recentelijk op weg naar Europese reisbestemming als ongebruikelijk en budgetvriendelijk.. Hoewel ‘het land van adelaars’ misschien beter bekend staat om zijn stormachtige communistische verleden (met nog zo’n 750.000 betonnen bunkers nog steeds verspreid om het te bewijzen), heeft het een rijke, divers historische en culturele erfenis. Hoewel de beste manier om de oude kastelen, bewoonde werelderfgoedlocaties en etnografische musea van Albanië te verkennen is door deze grote rondreis als groep te volgen, is een privé-rondreis ook mogelijk.

Dit land is niet alleen een land welke eens gezien moet worden; het is een land welke nu moet worden gezien. Albanië verandert snel. Overblijfselen van Hoxha’s tijd, zoals de piramide en de talloze bunkers verdwijnen uit het zicht. Dat is waarschijnlijk de reden waarom Lonely Planet het op haar budgetbestemmingen van 2019 heeft gezet, terwijl Harper’s Bazaar & New York Travel Magazine adviseren: Bezoek Albanië voordat het te laat is! De reis van Fodor staat op de Go-list voor de beste landen om te bezoeken in 2020.

Albanië is echt een unieke en authentieke plek. Met een rijke en fascinerende geschiedenis, een rijkdom aan cultuur en traditie, oude archeologische vindplaatsen en adembenemende landschappen is het meer dan de moeite waard om het op je bucketlist te zetten. Je zult dol zijn op de betoverende klassieke locaties zoals het oude Apolonia, Butrint, Berat en Gjirokaster, en interessante bergdorpen zoals Theth, Voskopoja, Dardha en nog veel meer. De meren van Shkodra en Ohrid zijn van de mooiste meren van Europa. De idyllische en ongerepte stranden aan delen van de Ionische kust, zoals Ksamil, Saranda en Vlora, maken van Albanië je nieuwe mediterrane liefde.

Albanië is klaar om ontdekt te worden, vooral nu de infrastructuur is verbeterd. Daarom zal deze rondreis zeker een onvergetelijke reis voor je worden

Deze rondreis past bij je als:

 • Je houdt van het verkennen van ongerepte natuur, azuurblauwe zeeën, parelwitte zandstranden en idyllische baaien.
 • Je houdt van hoge imposante berggebieden en traditionele dorpen.
 • Je wil de cultuur van een warm en gastvrij land leren kennen.
 • Je wil graag gastvrije mensen ontmoeten.
 • Je waardeert werelderfgoedsites van UNESCO. Albanië heeft er drie.
 • Je geniet van heerlijk eten en goede wijnen.
 • Je houdt van geschiedenis en etnografie.
 • Je wilt graag een land verkennen dat nog niet is ontdekt door het massatoerisme.
 • Je geeft de voorkeur aan een gevarieerde en interessante tour, omdat Albanië vele landen in één is.
 • Je geeft de voorkeur aan kleine groepsreizen tot 18 deelnemers.

START VAN DE TOUR Tirana
Bezienswaardigheden Kruja – Lezha – Shkoder – Tirana – Elbasan – Pogradec – Korça – Gjirokaster – Saranda – Himara – Vlora – Berat – Apolonia – Ardenica – Durres – Tirana
Duur 15 DAGEN
Draag Comfortabele schoenen.
INBEGREPEN
Vlucht vanuit de Benelux Vervoer in (mini) busjes
Alle accommodaties Alle ontbijten
Lokale Engelstalige gids Nederlandstalige gids op specifieke data
Luchthaven belastingen Toegangskaartjes Museums
   
NIET INBEGREPEN
Fooien voor de gids Persoonlijke uitgaven
Reis- en annuleringsverzekering Reserveringskosten
Overige maaltijden Drankjes
   

 

Volg een uitgebreide vijftien-daagse rondreis door Albanië en ontdek de fascinerende geschiedenis, unieke cultuur en prachtige landschappen van dit authentieke land.

Hoogtepunten

 • Bezoek historische kastelen, kerken en moskeeën.
 • Traditioneel, regionaal lokaal eten en drinken.
 • Bezoek oude bazaars en etnografische musea.
 • Bezoek charmante karakteristieke dorpjes.
 • Ervaar zowel de Ionische als de Adriatische kust.
 • Ontdek het communistische land van Europa die als laatste viel.

Route
Kruja – Lezha – Shkoder – Tirana – Elbasan – Pogradec – Korça – Gjirokaster – Saranda – Himara – Vlora – Berat – Apolonia – Ardenica – Durres – Tirana

 

 

1

Dag 1: TIRANA – KRUJA

Bij aankomst op de luchthaven Mother Theresa International vertrekken we richting de historische hoofdstad van Albanië, Kruja. Geen reis naar dit land is compleet zonder een stop in deze stad synoniem met Skanderbeg, de nationale held van Albanië die zo’n 500 jaar geleden het verzet tegen de Ottomanen leidde. Skanderbeg was hier voor een lange tijd gevestigd en daarom wordt Kruja door Albanezen als een bijna heilige plaats beschouwd. We gaan hier de belangrijkste bezienswaardigheden verkennen: het Skanderbeg Museum, het Nationaal Etnografisch Museum en de weggestopte Bektashi teqe, allemaal gelegen in het kasteel van Kruja. Met zijn geïsoleerde ligging op een heuvel, is het kasteel een charmante plek om rond te hangen en een vroege ochtendwandeling door de traditionele bazaar te maken (net buiten de muren). Het onbetwiste uitzicht en de locatie van Hotel Panorama Kruje maken het een perfecte keuze voor een overnachting.

2

Dag 2: SHKODER

Na het ontbijt vertrekken we naar Shkoder en checken ons in bij hotel Tradita. Shkoder is een van de oudste en meest historische plaatsen in Albanië, omdat het de hoofdstad was van de Illyrische stam. Het is ook bekend als het centrum van het Albanese katholicisme en een perfect bewijs van het feit dat verschillende religies kunnen samengaan in één land. We bezoeken het kasteel van Rozafa, omringd door de rivieren Drini en Buna en bewonderen het adembenemende uitzicht rondom. Door een heerlijke lunch in de Kalaja wordt onze batterij opgeladen want we hebben nog veel te zien. We volgen door het Marubi Nationale Foto Museum te bezoeken, waar ongeveer veertigduizend foto’s staan. Gemaakt door de Italiaanse fotograaf Pietro Marubi, worden de Marubi-archieven beschouwd als een van de belangrijkste fotografische erfgoeden in de Balkan. De oudste foto’s dateren uit 1858. Andere bezienswaardigheden om te zien zijn de maskertentoonstelling in de Art Mask Factory in Venetië, die de meest uiteenlopende en prachtige collectie Venetiaanse maskers bevat; St Stephen’s katholieke kathedraal en de Grote Moskee. De rooms-katholieke kathedraal werd gebouwd op 7 april 1858 en is de grootste in de Balkan, terwijl de Grote Moskee eigenlijk dateert uit de 18e eeuw, maar in 1995 volledig werd gerenoveerd en opnieuw ingericht. Avondeten aan het meer of elders als je dat wenst.

3

Dag 3: TIRANA

Na het ontbijt vertrekken we naar Tirana en checken in bij hotel Millenium. Het kleurrijke Tirana is veranderd in een levendige werveling van verkeer, onbezonnen consumentisme en ongebonden plezier. Na een transformatie van buitengewone proporties sinds het ontwaken uit zijn communistische slaap in de vroege jaren 1990, is het centrum van Tirana nu onherkenbaar uit die grijze dagen, met gebouwen geschilderd in primaire kleuren, openbare pleinen en voetgangersstraten die een plezier zijn om over te dwalen.

Trendy Blloku gonst van de welgestelden vol leven, hangende in bars en cafés, terwijl de grote boulevards van de stad zijn bekleed met fascinerende overblijfselen van het Ottomaanse, Italiaanse en communistische verleden – van delicate minaretten tot luide socialistische muurschilderingen. Voeg hier enkele uitstekende musea aan toe en je hebt een dwingende lijst met redenen om te bezoeken. Met het verkeer dat dagelijks strijdt met zowel zichzelf als voetgangers, is de stad luid, gek, kleurrijk en stoffig, maar Tirana is nooit saai.

We beginnen met onze wandeltocht en verkennen het Skanderbegplein – De Klokkentoren (1830) – De moskee van Ethem Bey (1798-1823) – Het Historisch Museum – Tenner’s Brug (1e helft 19e eeuw) – Stadhuis en ministeries – De Piramide – De katholieke en orthodoxe kerken – Het Monument van Moeder Teresa. We gaan naar Dajti voor een heerlijke lunch in de bergen, genietend van het panoramische uitzicht op Tirana. ’s Middags kunt u zelf de stad verkennen, winkelen, dineren in een favoriet restaurant of een leuk café bezoeken. Er is voor elk wat wils in Tirana.

4

Dag 4: ELBASAN - POGRADEC

Na het ontbijt vertrekken we naar Pogradec en onderweg stoppen we in Elbasan om het kasteel van Elbasan te bezoeken.

Een Romeinse keizer, een Sultan, fascisten en communisten hebben door de eeuwen heen allemaal hun specifieke bijdrage geleverd aan de bouw van deze oude stad. Als zodanig combineren het kasteel van Elbasan en de daaropvolgende nieuwe stad, verschillende en misschien onverenigbare stijlen en invloeden, iets dat Elbasan een echt uniek aanzien geeft. Een trotse stad vol warme mensen. Rond deze stad zijn er honderden prachtige meren waar de lokale bevolking ontsnapt om te vissen, massale picknicks te houden en te ontspannen. Na het bezoek gaan we verder naar het zuiden, naar Pogradec. Onderweg nemen we een korte stop op deze route om de overblijfselen van Via Egnatia (145 v.Chr.) te zien en lunchen in een klein restaurant aan de Shkumbini rivier.

De stad Pogradec ligt aan de westelijke oever van het meer van Ohrid, het hart en de ziel van deze stad. Het is een rustige, historische en culturele stad. Het is de perfecte bestemming voor romantische zielen, omdat het generaties kunstenaars heeft geïnspireerd met haar omliggende natuurlijke schoonheid. In 1980 riep UNESCO het uit tot een natuurlijk erfgoedsite en vanaf 2019 werd het Albanese deel ook in de lijst opgenomen. Ohrid is het diepste (285 m) meer in de Balkan en is verdeeld tussen Macedonië (in Ohrid en Struga) en Albanië. Het duurde ongeveer 4 miljoen jaar voordat dit meer zijn huidige vorm kreeg, vanaf het moment dat de grond begon te verschuiven aan de westkant van de Dinarische Alpen. Nu is het een echt plaatje, een meer vol zwanen, evenals een ecosysteem dat meer dan 200 soorten omvat – waardoor het een echt nationale schat is.

Bij aankomst in Pogradec bezoeken we de waterbronnen van Drilon en eten we aan het meer van Ohrid. Natuurlijk raden we je aan om de beroemde koranvis te proeven. Hotel Hymeti’s Palace zal ons in Pogradec onderbrengen.

5

Dag 5: KORÇA

In de ochtend vertrekken we naar Korça, de lieveling van Albanië! Alles aan deze stad is romantisch, van de traditionele Albanese serenades tot de prachtige wintersneeuw. De traditionele villa’s, geplaveide straten glinsteren onder de zon, de frisse berglucht en gastvrijheid, zorgen allemaal voor een ongeëvenaarde warme en feestelijke sfeer het hele jaar door. Korça, ooit ‘het kleine Parijs’ genoemd, is een van de centra van Albanese kunst en geschiedenis en biedt onderdak aan enkele van de meest fascinerende musea in het land. De onlangs gerenoveerde oude bazaar, een specerijen- en voedselmarkt omgeven door villa’s krioelt van de mensen, energie en een informeel nachtleven. Korça’s beroemde culinaire specialiteiten, zoals Lakror en Kërnacka, en de omliggende bergachtige dorpen, zoals Voskopoja en Boboshtica, zijn enkele van de populairste bestemmingen van Albanië.

We checken in in hotel ‘Hani i Pazarit’ en maken een wandeling door de stad waar we de traditionele mark – de kathedraal “De Opstanding van Christus” (1992) – de moskee van Ilyaz Bey Mirahori, het museum voor middeleeuwse kunst, zien. We nuttigen onze lunch op een speciale plek bergop, genaamd Casa Gace, waar we genieten van traditionele Korça-gerechten. Er is meer te doen in Korca als je geïnteresseerd bent zou je meer kunnen zien. ‘S Avonds ben je vrij om zelf van de stad te genieten. Diner suggesties: Vila Cofiel of Komiteti.

6

Dag 6: VOSKOPOJA

Na het ontbijt maken we een korte rit van slechts 21 km om de kerken en het klooster van Voskopoja te bezoeken. Zoals je het ziet, de natuur ontmoet kunst en geschiedenis in Voskopoja, waardoor het het hele jaar door een favoriete bestemming is voor toeristen. De stad Voskopoja staat bekend als een cultureel centrum sinds 1330 en in de loop der eeuwen werden er meer dan 24 kerken gebouwd. De stad ontving de eerste drukpers buiten Istanbul en nog andere belangrijke instellingen, zoals de Nieuwe Academie. Helaas werden veel van deze gebouwen uiteindelijk verwoest door branden, oorlogen, overvallen of aardbevingen. Uit dat glorieuze verleden kan de bezoeker nu het klooster van St. Johannes de Doper, de kerk van St. Maria, de kerk van Sint Athanasius, de kerk van Sint-Nicolaas (de beste Byzantijnse fresco-schilderijen in de omgeving) bewonderen, onder andere kerken of gebouwen die nu cultureel, historisch of esthetisch belangrijk worden geacht. Voskopoja wordt omgeven door heuvels en bossen en is met een hoogte van 1160 meter boven de zee een favoriete plek om te wandelen en te skiën. De restaurants serveren de beroemde keuken van de regio en maken je verblijf onvergetelijk. We kiezen voor restaurant Falco. Na de lunch reizen we terug naar Korça waar je, als je geïnteresseerd bent, zelf het Archeologisch Museum – Vangjush Mio Museum (1891-1957) – Sotiri Studio (1883-1970) – (1484) – De opgravingen in Kamenica (3000 voor Christus) kunt bekijken. Diner en overnachting in Korça. Wij bevelen restaurant Sidheri aan.

7

Dag 7: GJIROKASTER

We bereiden ons voor op een langere reis door een goed ontbijt te nuttigen, want het duurt minstens 4 uur om onze bestemming, de stenen stad Gjirokastra te bereiken. Gjirokastra wordt bepaald door zijn kasteel, wegen geplaveid met dikke kalksteen en leisteen, imposante huizen met leien daken en uitzicht op de Drina-vallei. Het is een magisch heuveldorp dat prachtig is beschreven door de beroemdste auteur van Albanië, Ismail Kadare (1936), in Kronieken in Steen. Al 2500 jaar lang was hier een nederzetting gevestigd, maar tegenwoordig zijn het de 600 ‘monumentale’ Ottomaanse huizen in de stad die bezoekers trekken. Voor Albanezen is de stad ook synoniem met de voormalige dictator Enver Hoxha, die hier werd geboren en ervoor zorgde dat de stad onder zijn bewind relatief goed werd bewaard, hoewel hij hier vandaag op geen enkele manier wordt herdacht.

We stoppen voor de lunch in een restaurant in het landelijk gebied van Germenj, genaamd Sotira Farm. Daarna zullen we een koffiepauze houden bij de waterbron van Viroi, wat betekent dat we bijna in Gjirokaster zijn, benieuwd naar het Argjiro-kasteel (12e eeuw) en het wapenmuseum, de karakteristieke huizen en de Markt. Maar eerst moeten we een beetje ontspannen. We checken in in hotel Argjiro. De attracties kunnen wachten tot de volgende dag. Diner en overnachting in Gjirokastra.

8

Dag 8: SARANDA

We vertrekken naar Saranda nadat we de attracties van dag 7 hebben bezocht. De naam Saranda, betekent ‘Veertig Heiligen’. Deze meest zuidelijke stad in Albanië is een vrij veelzijdige plek! Een ideale bestemming voor je vakantie, het hele jaar door. Een locatie vol maagdelijke stranden en heerlijke zeevruchten. Saranda deelt de grens met Griekenland en is ook een toegangspoort tot deze andere belangrijke culturele bestemming. Tijdens de zomermaanden lijkt het alsof de helft van Tirana hierheen verhuist om te genieten van het drukke strand en het drukkere nachtleven langs de promenade vol met mensen aan zee. Wat ooit een slaperig vissersdorp was, is nu een bloeiende stad. Hoewel Saranda de afgelopen twee decennia veel van zijn eigenaardigheid heeft verloren, heeft het veel van zijn charisma behouden. De stranden van de stad zijn niets bijzonders, maar Saranda is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de stranden van de Riviera. Tijdens de route bezoeken we de Blauwe Oog bron, misschien wel het meest adembenemende mooie gezicht in Albanië. Je wordt omringd door palmbomen, wilde varens en tropische planten, evenals dichte, bergachtige bosvegetatie van eiken en platanen, allemaal tegelijk! Deze vegetatie wordt weelderig en glorieus gehouden door de bron die van de berg naar de Bistrica-rivier stroomt. Een totaal van achttien bronnen zijn verspreid over de omgeving! De zoetwaterbron uit de Mali i Gjerë (in het NL: de Wijde Berg) stroomt in de Blue Eye en creëert een natuurlijk zwembad met een diepte van ongeveer 50 meter. Dat is wat ze zeggen! De werkelijke diepte is nog niet bepaald. Veel duikers hebben tevergeefs geprobeerd het uit te zoeken. Het Blauwe Oog is een oase van frisse lucht en een koel klimaat, een tropisch paradijs dat kan wedijveren met alle soort gelijken in Venezuela of de Malediven! Het is adembenemend en fascinerend. Wat je hier zult vinden is pure schoonheid!

Onderweg stoppen we bij de Kerk van Mesopotam (13e eeuw) en gaan vervolgens naar Saranda. We checken in bij hotel Edna. We lunchen in een restaurant aan zee. We gebruiken de middag om te winkelen/rond te lopen.

9

Dag 9: BUTRINT & KSAMIL

We doen het vanmorgen rustig aan. De oude stad Butrint (4-e eeuw v.Chr.), beschermd door UNESCO, ligt slechts 18 km ten zuiden van Saranda. Butrint is gemakkelijk de meest romantische en mooiste – en niet te vergeten de grootste van de oude locaties van Albanië – die lange reis is de moeite waard. De ruïnes, die zich in een fantastische natuurlijke omgeving bevinden en deel uitmaken van een nationaal park van 29 vierkante kilometer, komen uit verschillende periodes, verspreid over 2500 jaar. We nemen ten minste twee uur om het te verkennen. Hoewel de site al lang eerder werd bewoond, vestigden Grieken uit Corfu zich op de heuvel in Butrint (Buthrotum) in de 6-e eeuw voor Christus. Binnen een eeuw was Butrint een versterkte handelsstad geworden met een akropolis. De benedenstad begon zich te ontwikkelen in de 3-e eeuw voor Christus, en veel grote stenen gebouwen waren al gebouwd tegen de tijd dat de Romeinen het in 167 voor Christus overnamen. Butrint’s welvaart bleef gedurende de Romeinse periode voortduren en de Byzantijnen maakten er een kerkelijk centrum van. De stad ging toen in een lange achteruitgang en werd verlaten tot 1927, toen Italiaanse archeologen arriveerden.

Op de terugweg gaan we naar Ksamil. Heerlijke Ksamil, zit op een smalle arm land tussen een sprankelende lagune beroemd om zijn mosselen en een kobaltkleurige zee. Het hele gebied rond de kleine stad is een beschermde zone en de stoffige paden en paden die leiden over met olijf bezaaide heuvels en langs oude waterkanalen zijn een genot om te verkennen. De kustlijn rond Ksamil is ook ongewoon aantrekkelijk. Gezegend met drie kleine, dromerige eilanden binnen zwemafstand van de kust en tientallen mooie baaien-stranden, is Ksamil het soort plek waar u met plezier vele zonovergoten dagen kunt doorbrengen.

We zullen lunchen in Ksamil, genietend van het panoramische uitzicht op de eilanden. We kunnen zelfs naar het Musselhouse gaan, een geweldig restaurant met verse zeevruchten. We rijden terug naar Saranda. Na het diner bezoeken we Likurs Kasteel (14-e eeuw) om te genieten van de spectaculaire zonsondergang over Saranda.

10

Dag 10: HIMARA - VLORA

Na het ontbijt vertrekken we voor een rit van ongeveer 100 km door de Albanese Rivièra. We bereiken Vlora aan het einde van de dag en stoppen halverwege in Porto Palermo en Himara. In een pittoreske baai net ten zuiden van Himara, biedt dit 19e-eeuwse fort, ook bekend als het kasteel van Ali Pasha, een interessante tussenstop langs de kustweg. Het fort zelf is griezelig donker van binnen, maar is de moeite waard om in rond te dwalen en de kantelen te verkennen, die een prachtig uitzicht over de zee hebben. Er is hier geen strand, maar de baai waarin het kasteel staat is een klassieke natuurlijke haven die al sinds de oudheid wordt gebruikt. De rotsachtige en beschutte kustlijn zou waarschijnlijk goed snorkelen. We vervolgen onze tour richting Himara, een van de pareltjes van de Ionische kust, vanwege de centrale ligging aan zee. Vanaf hier bereik je gemakkelijk alle exclusieve stranden van de Albanese Rivièra, zoals Livadh, Potam en Llaman. We rijden naar een van hen en genieten van het panoramische uitzicht op ongerepte stranden.

Himara biedt een verfijnde keuken, prachtige architectuur, historische bezienswaardigheden en een bruisend nachtleven. Er zijn ook twee spectaculaire locaties: Spile Cave en Pigeon’s Cave, in het dorp Ilias. We hebben geen tijd om ze allemaal te bezoeken. We stoppen om te lunchen in Himara aan zee. Daarna nemen we de intimiderende Llogara-pas, waar je het lekkerste vlees vindt, evenals vers gemaakte yoghurt en honing. Aan de andere kant van Llogara wachten talloze historische dorpen, kastelen, kerken, spectaculaire zeeën en bezienswaardigheden. We nemen een koffiepauze in Llogara Nationale Park en rijden verder naar Vlora. Het Yacht hotel wacht op ons.

11

Dag 11: VLORA

Vandaag gaan we Vlora verkennen. Het is een van de grootste kuststeden van Albanië en het ontmoetingspunt tussen de Adriatische Zee en de Ionische Zee. Thuisbasis van de onafhankelijkheid van Albanië in 1912, deze stad herbergt tegelijkertijd de traditionele polyfone muziek, voortreffelijke culinaire delicatessen, een bruisend nachtleven en enkele van de beste stranden van het zuiden, waarvan vele te vinden zijn in Vlora of vlak voor de kust van de stad. Prachtige wateren, weelderige bossen en historische kloosters van de Zvërnec- en Sazan-eilanden, het populaire strand van Orikum, het spectaculaire eiland Karaburun en de lagune van Narta, met de rijkste flora en fauna van het land zijn slechts enkele! We vertrekken naar Zvërnec waar we het klooster van de Heilige Maria Kerk (13e eeuw) bezoeken. Natuurlijk lunchen we aan zee en laten we je s’middags vrij om te winkelen of een aantal van de andere bezienswaardigheden van Vlora te bezoeken, zoals het Historisch Museum; Etnografisch museum; Riviera, “Cold Water”, Orikum (4e eeuw voor Christus) – Marmiroi-kerk (13e eeuw) – Tragjas-dorp – Kanina-kasteel – Kuz Babà.

12

Dag 12: APOLLONIA - BERAT

Na het ontbijt vertrekken we naar Apollonia, Fier om de archeologische vindplaats Apollonia (588 v.Chr.) te bezoeken. De suggestieve ruïnes van de oude Illyireën-stad Apollonia liggen op een winderige heuveltop ongeveer 12 km ten westen van de stad Fier. Terwijl een groot deel van de ruïnes onder de grond begraven ligt, is wat binnen de 4 km stadsmuren is opgegraven pure poëzie. De hoogtepunten zijn het theater en de elegante pilaren van de gerestaureerde gevel van het administratieve centrum van de 2e eeuw na Christus. Steil op glooiende heuvels tussen olijfgaarden, met een indrukwekkend uitzicht rondom, Apollonia (vernoemd naar de god Apollo) werd gesticht door Grieken uit Korinthe en Corfu in 588 voor Christus en groeide snel uit tot een belangrijke stadstaat, die zijn eigen valuta muntte en profiteerde van de robuuste slavenhandel. Onder de Romeinen (vanaf 229 v.Chr.) werd de stad een groot cultureel centrum met een beroemde filosofische school.

Na de lunch gaan we richting Berat. Berat staat bekend als de ‘stad met duizend vensters’ en is dankzij de indrukwekkende Ottomaanse ‘wildgroei’ aan weerszijden van de Osumi-rivier een belangrijke ster op de Albanese reisscene geworden. De oude Mangalem-wijk die op de UNESCO-lijst staat met zijn smalle, geplaveide straatjes is een ongelooflijk schilderachtig gebied om rond te dwalen. Een klim naar zijn nog steeds bewoonde fort, Kalaja, (Berat Castle – 3e C.A.D.) zal ons belonen met grandioze uitzicht op de omliggende bergen en de stad beneden. We bezoeken de 16e eeuwse kunstwerken in het Onufri Museum, gehuisvest in de Kerk de heilige Maria, de grootste kerk van het fort dat dateert uit de 18e eeuw. Terug de heuvel af, in een 18e-eeuws Ottomaans huis, is het etnografisch museum met exposities over de Albanese traditionele cultuur. We zullen de nacht doorbrengen in het hart van de Mangalem-wijk in het mooie, door een familie beheerde, Hotel Osumi. Voor het diner of een drankje met uitzicht gaan we over de brug naar Antigone of naar het restaurant op het dak van Hotel Tomori.

13

Dag 13: BERAT - DURRES

In de ochtend ben je vrij om Berat zelf te ontdekken. Er is veel te zien en rond te dwalen: Mangalem-wijk – De Heilige Maria Kerk, (13e eeuw) De Onufri Museum – De Heilige Kerk van de Drieeenigheid, de Etnografisch museum – De Konings Moskee – De Loden Moskee – De Brug van Berat. In de middag vertrekken we naar Durres (de oude naam “Epidamnus” van “Dyrrahium”). Onderweg stoppen we voor een bezoek aan het klooster van Ardenica. Dit zelden bezocht maar prachtige kleine klooster waar Skanderbeg trouwde, bevindt zich op een heuveltop tussen de steden Lushnjë en Fier. Het is de moeite waard om het fantastische interieur te bekijken – met name de iconostase van heiligen en zondaars, draken en engelen – van de 18e-eeuwse kerk van de Heilige Maria. Zelfs indrukwekkend is de gouden preekstoel, welke vol hangt met versieringen, en niet te vergeten de fresco’s van de broers Zografi die boven op de tentoonstelling te zien zijn. Bij aankomst in Durres, checken we in een mooi hotel in Golem (nabij Durres) om te kunnen genieten van het fantastische uitzicht op de Adriatische kust en te ontspannen. Diner en overnachting in Durres.

14

Dag 14: TIRANA

Na het ontbijt bezoeken we de belangrijkste toeristische attracties van Durres. De Venetiaanse toren en het archeologisch museum zijn zeker een bezoek waard. Na een koffiepauze gaan we op weg naar Tirana. We lunchen in het dorp Preza. In Tirana checken we in bij hotel Sar’Otel, gelegen nabij het centrum, zodat je een heerlijke vrije middag in Tirana kunt hebben om te winkelen/rond te lopen. Voordat we vertrekken dineren we in Mulliri, het restaurant van top chef Bledar Kola, voor nog een beetje meer smaak van traditioneel Albanië. We eindigen met een proost in de Sky Tower-bar, waar we genieten van het uitzicht overTirana in de avonduren.

15

Dag 15: DAG VAN VERTREK

Dit is de laatste dag van onze tour. Binnenkort vertrek je naar Moeder Theresa Internationale Vliegveld. We hopen dat je een geweldige tijd hebt gehad. Afhankelijk van het vluchtschema hebben we misschien wat meer tijd om te wandelen, koffie te drinken in Tirana of een museum of kunstgalerij te bezoeken die je misschien hebt gemist. We nemen afscheid en kijken ernaar uit je te verwelkomen op een andere tour. Ben je dol op de tour? Help ons meer mensen te bereiken door uw ervaring te delen op sociale media en door een review op onze site te plaatsen. Heb je suggesties voor verbetering? Vertel het ons. We zijn open voor het ontvangen van feedback. Hartelijk Dank.

markt Gjirokaster
Zvërnec klooster, Albanie
Berat van boven gezien
Mesi brug in Shkodra
Restaurant aan den Albanese Riviera
Hoofdstraat in de stad Shkodër
Gjirokastër markt, Albanie
Ali-Pasha kasteel in Albanië
Het Blauwe Oog, Zuid-Albanië
Traditionele gerecht 'Byrek me saç'
Korça, helikopterview
Tirana, de Klokkentoren en een van de nieuw geschilderde ministeries.
Het Blauwe oog, waterbron in Albanië.
De christelijke orthodoxe kathedraal van Korca

Tour Reviews

There are no reviews yet.

Leave a Review

Rating