april-oktober
Dates
9 dagen
Duration
Large 15-22
Group size
Gemakkelijk
Difficulty Level

Parels van de westkust

Niet één Europese kust zal over een afstand van nog geen 400 kilometer zo’n afwisseling van natuurschoon kennen als die van Albanië. Zelfs het zuidelijke deel waarop wij ons concentreren is een mix van breed zandstrand, intieme grintbaaitjes, hoog oprijzende kliffen, soortenrijke wetlands en toeristenhotspots van ongegeneerde luxe en comfort.
Wij zoeken op onze reis meer de culturele en natuurlijke afwisseling dan het strandplezier. Van het historische Kruja via het oude Durrës met zijn amfitheater reizen we naar het unieke moerasgebied van Divjakë-Karavasta voor een stille boottocht rond pelikaneneiland. Langs het middeleeuwse klooster van Ardenicë met zijn fresco’s van de beroemde Zografi-broers en het mysterieuze Apollonia bereiken we Gjirokastër, de Unesco-stad van kunst en ambacht waar versterkte huizen uit de Ottomaanse tijd tegen steile heuvels zijn gebouwd. Vandaar gaan we zuidwaarts langs Blue Eye en Saranda tot in het zuidelijkste puntje, waar we Butrint vinden, een wonderbaarlijk goed bewaard gebleven mix van resten uit de Griekse, Romeinse en Venetiaanse tijd gelegen in een weelderig natuurschoon met onder andere reusachtige eucalyptusbomen. Ook de weg terug – de Llogara-pas, Vlora, Zvernec, Tirana – nog vol verrassingen, niet alleen qua panorama en cultuur, maar ook op culinair gebied. U zult u geen moment vervelen.

 

Minimaal 15 deelnemers nodig.

   
START VAN DE TOUR Tirana
BEZIENSWAARDIGHEDEN Tirana, Kruja, Durres, Divjake-Karavasta, Gjirokaster, Sarande, Vlora, Apollonia, Butrint, The Blue Eye.
DUUR 9 DAGEN
KLEDINGSADVIES Comfortabele schoenen
INBEGREPEN
De vlucht Alle accommodaties inclusief ontbijt
Alle transfers per (mini)bus. Alle diners
Toegang tot musea Nederlandstalige gids op specifieke data
Vrije tijd tijdens de tour Lokale Engels sprekende professionele gids in alle reizen
   
NIET INBEGREPEN
Alle lunches Alle drankjes
Fooien voor de gids Persoonlijke reisverzekering
Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking Toeslag eenpersoonskamer (€ 100,-)
Boekingskosten € 15,- p.p. Persoonlijke uitgaven

 

Deze tour is wat voor u als:

 • U geniet van het ontdekken van de schoonheid van de natuur en serene landschappen.
 • U  geïnteresseerd bent in het ontdekken van de rijke geschiedenis van Albanië.
 • U geniet van het ervaren van de cultuur van een warm en ongelooflijk gastvrij land.
 • U wilt een land verkennen dat nog niet is ontdekt door het massatoerisme.
 • U houdt van UNESCO- erfgoedlocaties.

 

1

Day 1: TIRANA – KRUJA

Bij de aankomst op de luchthaven van Tirana zal er een transfer zijn naar Kruja, waar we meteen kennis maken met een van de meest tot de verbeelding sprekende plaatsen van het land: de historische citadel en het oude kasteel van de Albanese held Skanderbeg. Het kasteel is opnieuw opgetrokken en als museum ingericht. Op de citadel vindt u ook de Dolma-tekke, een heiligdom van de Bektashi, en in het authentieke 18de-eeuwse huis van de familie Toptani een prachtig etnografisch museum. Beroemder nog is de fascinerende en fotogenieke bazaar van Kruja, een klinkerstraat met een lint van Albanese antiquiteiten en souvenirs. Sla meteen uw slag! We dineren en overnachten op de citadel, in het sfeervolle Merlika Hotel.

2

Day 2: KRUJA – DURRES – GOLEM – DIVJAKË-KARAVASTA

Vandaag brengen we een bezoek aan Durrës, een zeer oude stad aan de Adriatische kust, en de belangrijkste commerciële haven van Albanië. Durrës is gebouwd op vele restanten uit de Romeinse tijd, waaronder een gigantisch amfitheater, dat pas in 1966 werd ontdekt en nu gedeeltelijk is blootgelegd. Veel andere opgravingen zijn te zien in het Archeologische Museum, aan de voet van de heuvel waarop het vroegere woonhuis van Koning Zog ligt, met uitzicht op lange stroken drukbezocht strand.
In de namiddag reizen we via het historische Golem door naar Divjakë-Karavasta, een uniek moerasgebied met zeedennen en mangrovebossen, waar we logeren in het Divjakë Resort.
3

Day 3: DIVJAKË-KARAVASTA – ARDENICË – APOLLONIA - GJIROKASTËR

Het Meer van Karavasta, dat samen met het moerasgebied het Nationaal Park Divjakë-Karavasta vormt, heeft een van de grootste populaties kroeskoppelikanen van Europa. We varen met een bootje rond het eiland waar ze leven. Hierna brengen we een kort bezoek aan het klooster van Ardenicë, een mysterieuze stille plek bovenop op een heuvel, waar Skanderbeg in 1451 trouwde. In de oude kerk zijn nog enkele donker geworden 18de-eeuwse fresco’s van de Zografi-broers te bewonderen. Na de lunch vervolgen we onze weg naar Apollonia, de stad die in de oudheid aan de monding van de Vjosa werd gebouwd en behalve een belangrijke haven op de route tussen Rome en Byzantium het centrum was van cultuur en wetenschap. In de namiddag rijden we door naar Gjirokastër, een van de mooiste steden van Albanië, waar we slapen in het karakteristieke hotel Old Bazaar.

4

Day 4: GJIROKASTER

Gjirokastër betekent Zilveren stad, en je snapt waarom. Niet alleen zijn de huizen bedekt met zilvergrijze stenen, je ziet ook de rijkdom van weleer in de oud-Ottomaanse huizen, die hoog op de heuvel uitkijken over het dal van de Drino. De straten zijn steil in Gjirokastër, het is de enige stad, schreef Ismail Kadare, waar je in een dakgoot terecht kunt komen als je dronken omver rolt. Kadare werd geboren in Gjirokastër, evenals Enver Hoxha. Hun beider huizen zijn te bezichtigen, dat van Kadare is na een brand herbouwd en als expositieruimte ingericht, in dat van Hoxha huist het etnografisch museum. ’s Morgens bezoeken we het indrukwekkende kasteel op de heuvel, met zijn Wapenmuseum, ’s middags bent u vrij om te gaan waar u wilt. Mocht u in Kruja nog niet geslaagd zijn voor souvenirs, dan heeft u een optimale herkansing op de bazaar van Gjirokastër, waar u straten vol fijne ambachtelijke bedrijvigheid vindt, schouder aan schouder met een heleboel karakteristieke restaurants.

5

Day 5: BLUE EYE - SARANDE

Albanië kent vele plaatsen van grootse schoonheid en daarnaast nog een heel aantal wonderen van de natuur. Op onze tocht naar Saranda zien we er van die laatste maar liefst twee. Eerst de wonderboom van Libohovë, een eeuwenoude plataan met honderd verknopingen die door een betoverde Lord Byron al beschreven werd. En dan Het blauwe oog, een plek in een meer waar donkerblauw water opwelt uit een minstens vijftig meter diep gelegen bron te midden van paradijselijk groen bezocht door vele libelle-achtige vlinders. Een sprookje. We arriveren tegen de avond in Saranda, een mooie tijd om langs de boulevard te flaneren en lekker te eten. De overnachting is in het eigentijdse Hotel Apollon aan de westkant van Saranda.

6

Day 6: BUTRINT – SARANDE

We brengen de ochtend door in de antieke stad Butrint, een van de grootste snoepwinkels ter wereld voor historici en archeologen. Griekse, Romeinse en Venetiaanse tijden zijn hier vertegenwoordigd in een buitengewone mix van restanten, waarvan een aantal nog wonderbaarlijk intact, te midden van een weelde aan bomen en planten. Het meer van Butrint met daarin het oogvormige stukje land waar de oude stad gebouwd was, en het landschap rondom is beschermd door de status van het nationaal park. In het meer van Butrint worden mossels gekweekt.
Terug naar het noorden lunchen we in restaurant Lekurësi dat is gebouwd op de restanten van een vroeger kasteel met uitzicht over Saranda. We gaan hierna door naar Lukovë, een klein dorpje aan de kust, waar we ons kunnen gaan inchecken in de stille en prettige Lumra Rooms, met uitzicht over de zee. Liefhebbers kunnen direct door naar het strand.
7

Day 7: PORTO PALERMO - LLOGARA - VLORA

Vandaag trappen we af met een bezoek aan het 18de-eeuwse Fort van Ali Pasha in Porto Palermo, een van de meest solide verdedigingswerken van de beroemde rovershoofdman die lange tijd over het zuiden van Albanië heerste. Dan vervolgen we onze weg door het fantastische landschap langs de Ionische kust, die hier de Albanese Rivièra wordt genoemd, via de Llogara Pass, een schitterend bosgebied met reusachtige zwarte dennen op 3500 boven de zeespiegel, waar we stoppen voor de lunch. We rijden door tot Zvernec net boven Vlora, waar we ons installeren in het prachtige Ecuador Resort, stil gelegen pal aan de kust. Voor de rest van de dag bent u vrij om te kiezen. Wandelaars kunnen naar het bijzondere 14de-eeuwse klooster op het eilandje van Zvernec, te bereiken via een slingerende houten loopbrug. Voor de anderen rijdt het busje terug naar Vlora. Vlora is een ruim aangelegde havenstad met een bewogen geschiedenis. Het was hier, waar de Italianen aan land kwamen en werden verdreven, waar in 1912 de onafhankelijkheid van Albanië getekend werd, en waar duizenden jonge mannen na de val van het communisme in 1997 probeerden aan boord te komen van de schepen, om te vluchten.
8

Dag 8: TIRANA

Onze laatste dag brengen we door in de bruisende hoofdstad van Albanië, Tirana. We bereiken de stad op een bijzondere manier, namelijk via Dajti, een berg aan de oostkant, waarvandaan u in de kabelbaan naar beneden gaat, met een panoramisch uitzicht over de stad. Hierna wordt u naar het hotel gebracht. We slapen in het Tirana International Hotel, een luxe hotel dat al heel wat beroemde gasten heeft gezien, pal in het centrum aan het Skanderbegplein. Het programma voor de middag stellen we in overleg met u samen. Er zijn een aantal mogelijkheden: de Ethem Bey Moskee met zijn Klokkentoren, het Historisch Museum, de Nationale Kunstgalerij, het beklemmende Bunk Art 2, House of Leaves, waar de Sigurimi huisde of de uitgaanswijk Blloku. U zult u niet vervelen.

9

Day 9: TIRANA – TIRANA INTERNATIONAL AIRPORT

De dag van vertrek, het einde van de tour. We hopen dat u een geweldige tijd heeft gehad en maken er in het vliegtuig nog een feestje van.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De indrukken van onze reizigers worden weerspiegeld in deze beoordelingen.

Albanie, berat, ottomaans, unesco
Albanie, butrint, ottomaans, unesco

Tour Reviews

4.50 based on 2 reviews
22 juni 2019

We zijn begonnen in Tirana, een prachtige stad! Onze gids toonde ons de meest toeristische plekken. Maar ook de plekken waar je niet als toerist gaat en dat maakte het echt bijzonder.
Berat is ook een speciale plaats. De wandeling naar de top is een beetje moeilijk, maar het uitzicht aan het einde is zeker de moeite waard !!
Het was een geweldige reis naar Albanië en ik zal het nooit vergeten!

  22 juni 2019

  Albanie is een prachtig land om te bezoeken. De geschiedenis en het landschap hebben mij ontzettend verrast. Tijdens onze reis bezochten we Tirana, Durrës en Berat. Drie mooie steden met allemaal een verschillende sfeer.
  Elke dag hebben we uitgebreid gegeten in een restaurant. De kosten zijn erg laag en daardoor hebben we voor een klein bedrag optimaal kunnen genieten.

   Leave a Review

   Rating