april-oktober
Dates
8 dagen
Duration
Large 15-22
Group size
Gemakkelijk
Difficulty Level

SPOREN VAN DE HEILSTAAT

 

De beruchte gevangenis van Spaç, afgetakelde fabrieken, het overwoekerde smalspoor waarlangs ‘vijanden van de staat’ zonder omzien werden afgevoerd. Het zijn enkele relicten van een van de zwartste perioden uit de geschiedenis van Albanië. Je ziet ze links en rechts nog opduiken in het vaak wonderbaarlijke natuurschoon van dit prachtige land aan de rand van Europa. Het communistisch regime dat van 1945 tot 1991 duurde is hier nog niet vergeten. Het verraad van de heilstaat waart op sommige plekken rond als een spook.

Vooral in de jaren 70 gold Albanië voor een Nederlandse groep marxistisch-leninisten als hét voorbeeld van vooruitgang door collectiviteit. Schrijver en journalist Rudie Kagie behoorde tot deze groep. Hij maakte meerdere reizen, liet over de grens gedwee zijn lange westerse haren achter en bleef op zoek naar het economisch wonder tot hij er niet langer omheen kon: de heilstaat bestond niet. Het was een idee dat met keiharde leugens overeind gehouden werd door een paranoïde dictator en zijn nietsontziende geheime dienst, de Sigurimi. Terwijl kleurige plaatjes getuigden van een blakend succes, crepeerden de mensen in hun huizen.

Kagie tekende zijn ontgoocheling op in De papieren heilstaat (Amber, 1992). Nu vergezelt hij je, samen met Poli Loman, oprichter van Travelling Albania, op deze boeiende 8-daagse reis langs enkele sporen van het nooit uitgedoofde verleden. Vrolijk is anders, zul je zeggen. Maar er is compensatie: culinair vuurwerk! De tour voert langs enkele parels van de Albanese agrotoeristische keuken, waar een landelijk onthaal in stijl je te wachten staat. Zoals op de befaamde Uka farm, volgens The Guardian de enige plek op aarde waar je een glas gekoelde ceruja op tafel krijgt. Een beetje werken en een beetje plezier. Het blijft natuurlijk wel vakantie!

 

Deze rondreis past bij je als:

  • U in geschiedenis bent geïnteresseerd.
  • U meer wilt weten over het communisme in Albanië
  • U houdt van lekker eten en goede wijnen
  • U de cultuur van een warm en gastvrij land wilt leren kennen.
  • U graag een land wil verkennen dat nog niet is ontdekt door het massatoerisme.

 

Houd er rekening mee dat: De tour onder leiding van Dhr. Kagie vindt alleen plaats op 17 oktober 2020. Op de andere tour data zijn andere gidsen beschikbaar.

Minimaal 15 deelnemers nodig.

START VAN DE TOUR Tirana
BEZIENSWAARDIGHEDEN TIRANA – DAJT – LEZHË – SHKODER – SPAC – ELBASAN – BERAT – SAVER – CAPE OF RODON – KAMEZ
DUUR 8 DAGEN
MOEILIJKHEIDSGRAAD Deze reis is fysiek niet zwaar, maar er wordt toch aardig wat gelopen, dus neem makkelijke schoenen mee. Sommige plaatsen die we bezoeken kunnen mentaal heftig zijn.
INBEGREPEN
De vlucht Alle transfers
Alle overnachtingen incl. ontbijt Per dag een warme maaltijd
Vrije tijd tijdens de tour. Kabelbaan Berg Dajti
Nederlands en Engels sprekende gidsen Toegang tot musea
   
NIET INBEGREPEN
Alle drankjes Bijkomende kosten voor een eenpersoonskamer
Fooien voor de gids Persoonlijke uitgaven ongeveer € 150,-
Persoonlijke reisverzekering Boekingskosten van € 15 p.p.

 

 

 

 

Opera gebouw, Albanese vlag, Skanderbeg plein, klokkentoren in Tirana.
Het Skanderbeg plein in Tirana.
1

Dag 1: TIRANA

Bij aankomst op de luchthaven is er een transfer naar Hotel Millenium in het hart van Tirana. ’s Middags brengen we na een korte wandeltour een bezoek aan het indrukwekkende BunkArt2, de ondergrondse expositie van foto’s, films en installaties over de communistische tijd, de expositie is ingericht in een van de voormalige atoombunkers van het regime. We wandelen langs de uitgeleefde piramide die werd ontworpen door de dochter van Hoxha als museum voor diens nalatenschap. Hierna gaan we naar het oud-communistisch rariteitenkabinet Café Komiteti voor een koffie of een borrel. Eentje, want we moeten nog even. Via Blloku, het tegenwoordige uitgaanscentrum van Tirana waar ooit het regime bij elkaar huisde, bereiken we de plek voor onze eerste culinaire sensatie op deze reis: Mullixhiu. Duizelig van de indrukken en het eten? Het busje brengt ons veilig terug naar het hotel.

2

Dag 2: TIRANA- DAJTI GEBERGTE

Vandaag bezoeken we de Nationale kunstgalerij, een ruim opgezet museum met het accent op socialistisch realistische kunst uit de communistische periode. Vandaar gaan we naar House of Leaves, dat is gewijd aan de afluisterpraktijken van de Sigurimi. Deze Albanese geheime dienst had zijn hoofdkwartier gevestigd in dit huis dat in de jaren 30 gebouwd was als gynaecologische kliniek. Het busje rijdt ons naar restaurant Gurra e Perrise, een bijzonder jachthutachtig restaurant gelegen in het bos op de berg van Dajt ten oosten van Tirana, om lekker te eten. En na een wandeling door het bos bereiken we het station van de kabelbaan die ons naar beneden brengt met een fantastisch uitzicht over de stad. Hierna zal er een transfer zijn naar Mrizi i Zanave Agroturizëm, in de buurt van Lezhë, waar we overnachten. Hier kunt u kennismaken met heerlijke streekproducten en de smakelijke lokale kallmet-wijn.

3

Dag 3: SHKODER

We beginnen de dag met een transfer en bezoek aan het Rozafakasteel van Shkodër en het museum op de citadel. Vanaf het hooggelegen kasteel, waarvan de fundamenten dateren uit de Illyrische tijd, heeft u een magnifiek uitzicht over de stad en het waterrijke gebied rondom. Hierna checken we in bij ons Hotel Tradita, waar ook een mooie traditionele lunch voor uw neus verschijnt. ’s Middags staat een bijzondere ontmoeting op het programma: een gesprek met een oud-fabrieksarbeider uit een van de deels onttakelde fabrieken uit de communistische tijd waar het stadsdeel Skanderbeg bezaaid mee is. Bent u nog niet uitgeput, dan brengt het busje u nog naar Ura e Mesit, de 108 meter lange nog intacte brug uit de Ottomaanse tijd ten noordoosten van Shkodër. Of naar het gloednieuwe Venice Art Factory, een fabriek waar de meest extravagante maskers voor het Venetiaanse carnaval worden gemaakt. Het witte paleisje vervangt de armoedige fabriekshal in het oosten van Shkodër, waar de productie tot voor kort plaatsvond.

Meer weten over Shkodër.

4

Dag 4: SHKODER - SPAÇ - ELBASAN

We brengen een kort bezoek aan het Bisschoppelijk Museum, dat in foto’s en verhalen een beeld geeft van diverse verschrikkingen die de kathedraal en zijn gebruikers hebben doorstaan, en/of aan de voormalige gevangenis van Shkodër, nu opgezet als Site of Witness and Memory. Dan rijden we naar Kantina Arbëri in Rrëshen voor een rondleiding door de wijnkelder waar onder andere de hier geproduceerde Kalmett en Sheshi i Bardhë ligt opgeslagen.
Neem er maar lekker één, want in de namiddag wacht een excursie naar een van de meest grimmige plaatsen uit het communistisch verleden van Albanië: de voormalige gevangenis van Spaç, waar duizenden en nog eens duizenden gevangenen zelfs op de lichtste verdenking van agitatie en propaganda tegen de staat soms 25 jaar gevangen werden gehouden en werden afgebeuld in de nabijgelegen kopermijnen. Het gebeurde ook de oom van reisleidster Poli Loman. Zij vertelt erover tegen het decor van het onttakelde gebouw, dat sinds 2015 een beschermde status geniet als monument. Misschien bent u blij hierna een paar uur het gebrom van het busje om u heen te hebben. In de avond rijden we naar Elbasan, waar we slapen in Hotel Real Scampis, dat prachtig is gelegen in een hoekje van de oude ommuurde stad.

5

Dag 5: ELBASAN - BERAT

Als u vroeg bent kunt u een rondje maken door de ommuurde stad waar alle geluid gedempt is en waar u behalve een prachtige beschutte Mariakerk de oudste moskee van Albanië vindt (gebouwd in 1492). We vertrekken rond 11 uur voor een bezoek aan de Kombinati Metalurgjik, het geweldige staalfabriekencomplex ten westen van de stad dat in zijn hoogtijdagen werk bood aan maar liefst 12 duizend arbeiders. Sommige gebouwen zijn nog altijd in gebruik, maar de productie is minimaal en de omstandigheden zijn op zijn minst schimmig.
Na het bezoek vertrekken we naar Berat, de fotogenieke stad van duizend ramen, waar we eerst eten in het Castle Park Hotel, een bijzonder gebouw iets ten zuiden van de stad. Hierna checken we in bij Hotel Onufri, dat heel fraai gelegen is midden in de wijk Mangalem aan de voet van de rots waarop het kasteel van Berat is gebouwd. De straatjes volgen hier het grillige patroon van de rots, die op sommige plekken zeer steil omhoog gaat en waar autoverkeer onmogelijk is. Het zal u opvallen dat de huizen in Mangalem net als in Gorica aan de overkant van de Osum qua stijl erg op elkaar lijken. Dat komt door een aardbeving die Berat trof in 1851. Bijna alle huizen moesten in dat jaar opnieuw worden opgetrokken volgens een toen geldend bouwbesluit.

In de namiddag beklimmen we het pad naar het kasteel waar we hopelijk nog snel een bezoek kunnen brengen aan het Onufri Museum, gewijd aan de iconen van ’s lands beroemdste schilder. Bij de ondergaande zon zal Rudie iets vertellen over de achtergrond van de letter NEVER die je in het westen tegen de flank van de berg Spirag kunt lezen

6

Dag 6: BERAT

Uw voorlaatste dag is een (relicten)vrije dag. Daar zult u onderhand wel eens aan toe zijn? Berat is een aantrekkelijke plaats om in rond te dwalen. Behalve het stille kasteel waar nog enkele tientallen families wonen, is er vlakbij het hotel een middeleeuwse wijk met een aantal tekkes en de beroemde Koningsmoskee, iets hoger vind u in een prachtig oud-Ottomaans huis het mooie etnografisch museum en u hoeft de brug maar over om in de oude wijk Gorica te komen. Een nieuwere wijk ligt naar het oosten. Hier kunt u kennismaken met het Albanese leven van alledag. Mensen sjouwen rond met zakken vol sinaasappels en op de hoofdstraat wordt druk getoeterd, maar op de autovrije Bulevardi de Republika wordt geslenterd en koffie gedronken alsof er geen tijdsdruk bestaat.
Uit Berat vandaan worden verschillende excursies georganiseerd. Bijvoorbeeld naar de wijnkelders van Cobo en Nurreallari, naar de Osum bij Skrapar om te raften, of voor een ezeltour op de berg Tomorr. U kunt terecht bij een van de touroperators vlakbij het hotel, of bij het Castle Park Hotel.

7

Dag 7: SAVER - CAPE RODON - HUQI

Dag Berat, bye-bye Albania. Op deze laatste dag doen we het rustig aan. We rijden langs Savër, waar in de communistische tijd gedeporteerde vrouwen onder barre omstandigheden aan het werk gehouden werden. Dit overkwam familie van Poli. Zij zal hier kort iets over vertellen. Vrolijker is het bezoek dat hierop volgt aan de Uka Farm, een paradijselijke plek onder de rook van Tirana en volgens een bericht in The Guardian de enige plek waar je een glas ijskoude ceruja kunt drinken, een witte wijn van een druif die langs moerbeibomen groeit en maar eens in de twee jaar geoogst wordt. ‘Gëzuar!’
We rijden door naar het noordwesten tot de mooie Kaap van Rodon, om met een wandeling over de klif nog een glimp van de Albanese kuststrook op te kunnen vangen. De paranoia van Hoxha bereikte hier een hoogtepunt met tientallen bunkers en verdedigingswerken die hij tegen de heuvels op liet bouwen. In een kleine baai met een barretje vlakbij de verfijnde en sprookjesachtig gelegen middeleeuwse Sint-Antoniuskerk ziet u ook een van de plekken waar stukken rots werden uitgeblazen om onderzeeërs te stallen van de Russen met wie Hoxha aanvankelijk nog warme relaties onderhield.
Op de terugweg gaan we langs bij Huqi Agrofarm voor een wel heel bijzondere maaltijd. Om het af te leren, want het is de laatste keer. ’s Avonds laat rijden we nog een klein stukje door, om aan te meren in een spierwit hotel met zwembad voor de laatste keer, genaamd Villa Bianca.

8

Dag 8: TIRANA – TIRANA INTERNATIONAL AIRPORT

We nemen de transfer naar de luchthaven en de vlucht naar huis. We hopen dat je een geweldige tijd hebt gehad en van deze tour hebt genoten. Op Schiphol nemen we afscheid. Hopelijk komt er nog een reünie en zien we elkaar weer op een volgende reis!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Omdat deze reis nieuw is, zijn er nog geen beoordelingen. Wilt u de eerste zijn op deze tour of de eerste die beoordeelt? Boek dan snel, met onze speciale ‘pionierskorting’. Voeg ‘Pioneer2020’ toe als coupon en ontvang 3% korting op deze tour indien geboekt vóór 31 januari 2020.

Albanie, butrint, ottomaans, unesco

Tour Reviews

21 november 2019

The tour looks very nice and well-organized. I’m considering joining you on this trip.

    Leave a Review

    Rating