Zejtaria view landschap

Uitrusten op het Albanese platteland

Het merengebied van Midden-Albanië

Je bent voor de eerste keer op vakantie in Albanië en wilt na aankomst eerst de hoofdstad Tirana goed verkennen. Vanzelfsprekend! Tirana is een bijzondere hoofdstad, met zijn charmes en contrasten, zoals de hoogbouw die in de laatste jaren zo opvallend contrasteert met de lage traditionele bouw. Mooi is anders, en we kunnen het ons voorstellen dat je na een paar dagen rondlopen in de drukte van Tirana en het verkennen van de vele stadsterrassen meestal wel toe aan een paar dagen uitrusten op het platteland. Je wilt een hotelkamer met een balkon of een terras, liefst met mooi uitzicht op een rivier, meer of de bergen, een boek lezen, wandelen, tennissen, fietsen of een boottocht maken, natuurlijk lekker eten met lokaal geproduceerde verse producten en wijn drinken van druiven die op de wijngaarden in de omgeving groeien. Dat kan! In de omgeving van Tirana zijn recent enkele bijzondere Agrotoerisme-projecten opgezet die aan al deze eisen voldoen, in mooie streken die niet zo voor de hand liggen. 

Een van die streken is de Dumrea, een groot plateau in centraal Albanie, 63 km van Tirana. Dit mooie gebied met lage heuvels wordt meestal over het hoofd gezien; ten onrechte want het is het ‘Lake district’ van Albanië en een van de meest interessante karst-gebieden van het hele Middellandse Zeegebied. Het Dumrea plateau is 21.500 hectare en telt 85 karst-meren die samen een oppervlakte van 640 hectare beslaan. Al die meren werden tijdens het communistische regime gebruikt voor irrigatie, terwijl heuvels werden ontbost ten behoeve van de landbouw. Het ligt in de provincie Elbasan. 

De stad Belsh is het administratieve centrum van het plateau- en merengebied, daarnaast omvat de Dumrea nog zo’n 40 dorpen. Alle meren zijn ontstaan ​​door zinkgaten, die zelfs nu nog ontstaan; zo verscheen het laatste zinkgat in 2019 in het dorpje Shala. De grootste karst meren zijn die van Merhoe, Cestinja, Dega en Seferan; rustige waterlandschappen met vele soorten vissen, vogels en planten, zoals waterlelies. Er is recent veel in Belsh en het meer van geïnvesteerd en ook in het dorp Seferan en het meer van Seferan.

Belsh-landschap
Het landschap rondom Belsh en het meer van Belsh.

Het leven in deze omgeving wordt bepaald door water en tegelijk gebrek aan water. Volgens de overlevering betekent de naam Dumrea ‘dum re’, ‘we willen regenwolken’. Het gebied lijdt altijd aan langdurige droogte tijdens het zomerseizoen vanwege gebrek aan regen en de karstbodem. Visserij van forellen is een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Boeren in de Dumrea zijn als eerste in Albanië begonnen met de teelt van de saffraan, de gele stamper van een paarse krokussoort,  een van de duurste kruiden die bestaan, zo’n € 10-15 per gram.

belsh saffraan-2
Saffraan teelt, een belangrijk bron van inkomsten in Belsh.

De prachtige karst-meren en het omliggende gebied met heuvels en bergen trokken de laatste jaren de aandacht van buitenlandse investeerders die de potentiële mogelijkheden opmerkten. Daarna ondersteunden USAID en de Ambassade van Zweden in Albanië Belsh en Seferan via het Albanese Tourism Investment and Finance Fund (TIFF) om te investeren in kleine agro-toeristische en eco-toeristische ondernemingen. Toerisme is nu het sleutelwoord bij de economische en sociale ontwikkeling van het hele gebied. Te beginnen met de verbetering van de wegeninfrastructuur tussen Berat, Kucova, Elbasan en Tirana die voor meer ontwikkeling in het hele gebied moet zorgen.

Buitenlandse toeristen komen via Elbasan en Tirana naar het gebied. Fietsen en wandelen zijn voor hen de beste manieren om de lage heuvels en meren te verkennen.Er is daarom als eerste een water- en fietsverhuur-centrum aan de oevers van de meren van Seferan en Belsh opgezet.De inwoners van het afgelegen gebied hopen vurig dat het toerisme van Dumrea zal toenemen en voor een meer welvarende regio zal zorgen, met meer banen voor inwoners van Belsh en Seferan en de andere dorpen.

In de zomer van 2019 waren Seferan en Belsh er helemaal klaar voor om toeristen te ontvangen. Het populaire Albanese TV station Topchannel maakte een wervend filmpje over de nieuwe bestemming met de gewaagde bewering: Belshi një destination ader Toskanes – Pushime on Top (Belsh/Seferan is het nieuwe Toscane….. een topvakantie)

Drie roodharige schilderessen, (tweeling) zussen uit Belsh, werden door de camera gevolgd op hun tocht met schildersezels naar het fotogenieke meer van Seferan en al schilderend aan de oevers. Hun schilderijen worden verkocht in de galerie en hangen in de hotels en restaurants van Belsh en Seferan. Ook vertellen bewoners van Belsh en Seferan van hun locale werkzaamheden: oregano en saffraan-bloemen plukken, vissen, olijven en druiven verbouwen. 

Belsh-schilderen-albanie-2
Het zou Toscane wel kunnen zijn.
belsh schilderen dumrea
Schilderen in een ‘Tweede Toscane’ brengt de mens tot rust en inspiratie.

Helaas had het Corona virus in 2020 een daling van 60% van het toerisme naar Albanië tot gevolg. De zomer van 2021 biedt nieuwe kansen. Ik werd nieuwsgierig en ging er kijken. Met vrienden ging ik op een mooie zomeravond, halverwege mei, een kijkje nemen en dineren op het balkon van Vila Domrea, een van de gelegenheden die onder het Agroturizm project van Seferan vallen. Mijn Albanese vriendin had al een paar keer gegeten in een van de restaurants gegeten en was enthousiast over de plek en het eten.

Landschap-belsh overzicht dumrea
Het landschap rondom Belsh in het Dumrea gebied.

 

Het dorp Seferan 

Een van de projecten is het dorp Seferan en het meer van Seferan. Het ligt in een mooie, rustige streek op de weg tussen Elbasan en Berat, een uur rijden van Tirana met de auto via de oude Rrogozhina-weg. In drie jaar tijd zijn hier fraai gelegen guesthouses met bijbehorende restaurants opgezet. Een van die guesthouses heeft zelfs tipi’s in de tuin staan waar je kunt overnachten. Er zijn winkels waar je locale producten kunt kopen. Er is ook een galerie waar de drie zussen uit Belsh, allen schilderes, hun aan het meer van Seferan geschilderde landschappen verkopen. 

En het meer van Seferan is geschikt gemaakt voor toerisme, wat betekent dat je aan het water kunt lunchen en dineren, wandelen, fietsen en kano’s kunt huren. Tot voor kort was het meer – zoals vaak bij de prachtige kleine meertjes in Albanie- uitsluitend het domein van vissers. Wandelpaden, horeca en steigers – noodzakelijk voor de verhuur van bootjes-  ontbraken.  Ik wil dat dorpje en meer van Seferan wel eens zien. We gaan er eten en rijden vanuit Tirana richting Elbasan, nemen voor Elbasan de afslag naar Cerrik, slaan af naar Belsh en komen aan in Seferan. We doen inderdaad wel een uur over die 65 km en zien het rustige meer van Seferan al van ver liggen: spiegelglad, lichtblauw, omzoomd door veel riet en bomen. 

Belsh-weg-seferan
Onderweg naar het dorp Seferan.

Bujtina Dumrea Rubin 

Bujtina (gasthuis) Dumrea Rubin ligt op een mooie plek, heeft uitzicht op de tuin en heuvels en heel in de verte op de stad Berat en de berg Tomorr. We parkeren en betreden een grote tuin met nieuwe blankhouten meubels en witte parasols, schommels voor de kinderen en twee heerlijke balkons op de eerste verdieping, een voor het restaurant en een voor de drie kamers.

Het gastenverblijf is naast het boerenhuis van de eigenaar gebouwd en kijkt uit op een grote groene boomgaard met tientallen oude olijfbomen. De eigenaar woont zelf in het boerenhuis. ’s Morgens vroeg kun je zo te zien heel rustig ontbijten op het terras in de tuin of op een van de balkons.De wind is gaan liggen, er komt een mooie zonsondergang aan en we kunnen buiten eten. We gaan op het balkon voor het restaurant zitten, dat binnen erg mooi is ingericht met Albanese tapijten, schilderijen van het landschap (van een van de drie zussen?), muziekinstrumenten. We krijgen van de zoon van de eigenaar een glaasje zelfgestookte raki van murrizi, zure rode locale bessen. Bestellen hapjes vooraf, een hoofdmaaltijd en wijn.

Gastverblijf Dumrea-Rubin
Ingang van Herberg Dumrea Rubin met de eigenaar voor de poort.

We krijgen meteen typische Albanese voorgerechten zoals byrek met spinazie, knapperig gefrituurde bloemkool, witte kool, wortel in het zuur, maisbrood met mate (room), twee soorten kaas: harde kashkavall en zachte djaht lope, groene sla, tarwebrood.

Het hoofdgerecht is een grote schaal lamsvlees zonder fratsen, geen filet, gewoon flinke malse brokken die nog aan het bot vastzitten. Zo hoort het. De lokale rode open wijn komt van de wijngaarden in de omgeving, lekker als is het geen topwijn. We zijn heel verwend geraakt in een week Tirana, hebben teveel dure Cobo Kashmer rode wijn gedronken in bar Shendevere in Kalaja. 

Het was 25 graden toen we in Seferan aankwamen. Na het diner wordt het wat koeler. De zonsondergang is fantastisch. De slingers met lampjes in de tuin en op het terras gaan aan en lijken op glimwormpjes. Uit de speakers binnen klinkt Albanese muziek van zangeres Marsela Cibucaj uit Korca; ze zingt haar rustige succesnummers Therrime Dashurie en Ndenje Pa Kohe. Iedereen die Tirana kent weet dat de muziek op de terrassen altijd veel te hard staat en goede gesprekken bijna onmogelijk maakt. Hier harmonieert de rustige muziek met het landschap.

Tuin-van-Dumrea-Rubin
De tuim van herberg Dumrea Rubin.
Gerda-in-Belsh.jpg
Gerda geniet van haar wijn in een prachtig plattelands landschap.
eten-in-dumrea
Lekkere hapjes in Bujtina Dumrea.

We bekijken daarna de drie kamers. Twee zijn verhuurd, een is vrij. Simpele, functionele inrichting. Schilderijtjes van het meer,  van de roodharige zusters hangen aan de wand, naast decoratieve roeispanen. 

twin-kamer-dumrea-rubin
Kamer in de Dumrea Herberg.

Vila e Trandafilave

Op de heenweg hebben we de villa al zien liggen, mooi, op een heuvel; op de terugweg bekijken we het grote en mooi gebouwde gebouw wat beter. Villa Trandafilave (rozenvilla) is veel exclusiever en luxer dan Bujtina Dumrea en gericht op andere doelgroepen. Er is een geweldig mooi terras waar ZZP’ers uit Belsh worden opgeroepen te komen telewerken! (Ja, dat wil ik ook wel!). Er staan tenten, tipi’s, in de tuin en hete stenen, borden met kaarsen, je kunt er yoga klassen volgen. Alle voorzieningen zijn meer op alternatieve Albanese – en buitenlandse- jongeren met goede banen en geld gericht dan op gezinnen of wandelaars. 

Via Facebook word je maandelijks uitgenodigd voor events: de zonsondergang over het meer te zien, te genieten van live akoestische muziek en dit weekend enkele van de nieuwe gerechten van de villa uit te proberen, een film op het gazon te bekijken en voor het diner een wandeling langs het meer te maken. Je betaalt 1000 lek (€ 7-8) en krijgt daarvoor een muziekoptreden of film, een drankjes en hapjes. 

De Rozentuin Herberg (in het Albanees Bujtina e Trendafilave) is ontworpen als een accommodatie met uitzicht op het meer Seferan nabij Belsh, het Toscane van Albanië. De herberg heeft 5 kamers met in totaal 13 bedden. Elke kamer heeft een eigen badkamer met balkon en uitzicht op het meer. De villa heeft een galerie, een huiskamer met veel rode kussens en kleden en ook een open haard. Alle ruimtes kunnen gereserveerd worden door groepen, voor exclusief gebruik voor feestjes en bijeenkomsten. Een toplocatie. 

 

bujtina e trendafilave overzicht
Bujtina e trendafilave, een villa vol rustieke ambiance.
vila e trendafilave seferan2
Ingang van ‘Bujtina e trendafilave’.
hal versiering vila e trendafilave
De hal van ‘Bujtina e trendafilave’.
bujtina e trendafilave belsh
Gezellig genieten van een drankje met uitzicht bij ‘Bujtina e trendafilave’.

Restaurant Zejtaria 

Zejtaria is een in 2019 geopend groot modieus restaurant met spectaculaire lounge-buitenterras en ligt direct aan het meer van Seferan. Het is het hele jaar open, ook in de winter. 

Alternatieve inrichting, stoere houten meubels en hooibalen op de terrassen, in de tuin staat een enorm beeld van een zwart steigerend paard. 

Hierbij ligt een agrotoerisme winkel waar je alle locale producten kunt kopen. Wijn, saffraan-thee, jams, oregano, saffraan, verschillende kazen, olijfolie.

Zejtaria view landschap
Spectaculair uitzicht over het meer van Seferan vanuit restaurant Zejataria.
eten aan het water zejtaria belsh
Heerlijk aan het water genieten van een streekmaaltijd.
zejtaria paard dumrea
Uitzicht op het meer van Seferan vanuit restauarant Zejtaria.
balen met hoi zejtaria
Op z’n boers aan tafel in restaurant Zejtaria.
bujtina winkel zejtaria
Streekproducten kopen in de winkel van Zejtaria.

Het Meer van Seferan 

Het meer van Seferan is groot en was heel erg rustig. Alleen forelvissers waren er te vinden. Nu het meer ook voor toeristische doeleinden is ingezet betekent dat natuurlijk veel meer drukte. 

Ik weet niet of je er mag en kunt zwemmen. Wel kun je er heerlijk wandelen; er zijn wandelpaden langs het hele meer aangelegd. De verhuur van fietsen en roeibootjes is gestart. (Hopelijk blijven de lawaaierige jetski’s weg, ik zag al een privé filmpje met geluid voorbijkomen waarbij een man op een lawaaierige jetski op het meer van Seferan voer). Dat lijkt mij totaal niet in het concept van dit agrotoerisme project passen. 

kajakken-in-belsh-1200
Kajakken in Seferan, Belsh, Albanië.

De stad Belsh en het meer van Belsh

Investeren in de toeristische infrastructuur, zoals nu, levert met goede marketing en publiciteit veel meer bezoekers op aan de streek en dus meer werkgelegenheid en omzet. Ook voor het altijd zo arme, stille en afgelegen stadje Belsh. De Albanese Renaissance-persoonlijkheid Sami Frasheri uit de 19de eeuw zei ooit dat Belsh eigenlijk de hoofdstad van Albanië zou moeten worden, vanwege de geografische ligging (in het centrale deel van het land) en vooral vanwege de natuurlijke schoonheid van het gebied.

De buste van Sami Frashëri staat nog steeds in het midden van de belangrijkste promenade van de stad Belsh, dat binnenkort een internationaal ontmoetingspunt kan worden. De reconstructie van Belsh is begonnen, met een nieuwe toegangsweg, een bijzondere hoge panoramische toren om bezoekers alle gelegenheid te geven de mooiste uitzichten vast te leggen, voetgangers- en fietspaden en een gebied van 10 km2 met fraaie stedelijke decoratie, veel groen en goede verlichting. De nieuwe voetgangersstraat is door middel van een brug verbonden met de rest van de stad, waar verschillende bedrijven zijn gestart: cafés, restaurants en banketbakkerijen. Er kan nu ook hier met boten op het meer gevaren worden.

Belsh-boot albanie
Rust en recreatie in Belsh, Albanië.
meer van belsh dumrea albanie
Wonen aan het meer van Belsh in Albanië.

Een van de obers van een koffiebar aan het meer van Belsh vertelt in een interview aan een landelijke krant dat er vroeger helemaal niets was in Belsh. “ De weg was onverhard, zonder trottoir. ‘s Avonds kon je nergens naartoe en niets bekijken. Donker en duisternis! En nu? Dank zij het toerisme is er nu beweging. De toeristen komen met de fiets vanaf de overkant van het meer en stoppen in onze bar voor een verfrissing. In het weekend hebben we geen lege tafels meer, zeker niet als het zonnig is. Ze vinden ook biologische producten van de Dumrea streek goed en gaan niet weg zonder onze saffraan-thee geprobeerd te hebben”. 

Belsh is altijd een stad met archeologische en historische waarde geweest. In het westelijke deel van de stad, aan het meer van Belsh, stond ooit het heiligdom van Venus. Mensen gooiden terracotta vazen ​​en aardewerk in het meer ter ere van deze belangrijke godin. Die terracotta geschenken zijn opgegraven en tegenwoordig te vinden in het Archeologisch Museum van Tirana. Een prachtig wit marmeren standbeeld van Venus (Aferdita in Albanië) is aan de kust van het meer van Belsh geplaatst tegenover het nieuw gebouwde amfitheater.  Belsh viert nog altijd het Aferdita feest, een jaarlijks terugkerend evenement dat op 10 mei plaatsvindt.

Aferdita-Seferan-Albanie
Het beeld van Aphrodite in Belsh, Albanië.

 

Wist u dat we ook reizen op maat samenstellen? Wij weten een fantastisch reis-op-maat voor u op te stellen.

Klik op deze link voor het opvragen van een offerte over uw reis op maat.

Meer weten over het Albanese platteland? Lees ook:

De laatste torenhuizen van Albanië

One Reply to “Uitrusten op het Albanese platteland”

Geef een antwoord

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn ondertekend met *