korca-bazaar

75 redenen om Albanië te bezoeken

Gjipe strand een van de beste ongerepte stranden van Albanië.
Gjipe strand een van de beste en ongerepte stranden van Albanië.

75 Redenen om Albanië te bezoeken

Catherine, van eternalarrival.com

Albanië is te lang genegeerd als toeristische bestemming. Ik snap het. Het land heeft van veel moeten stuiteren. Albanië stond jarenlang onder een van de meest repressieve communistische totalitaire regimes in de geschiedenis – zelfs Noord-Korea heeft meer handelspartners en diplomatie dan dertig jaar geleden Albanië. Ik sta op het punt om wat serieuze Albanese feiten over jou te laten vallen, dus als je geschiedenis leuk vindt, word dan enthousiast.

Het kwam voort uit de ketenen van het totalitarisme in 1991 met in feite geen BBP en vrijwel geen economie. Een landelijk piramidesysteem waarbij Albanezen in totaal 1,2 miljard dollar verloren (een fortuin, gezien het feit dat Albanezen slechts zes jaar vrije markt hadden om daadwerkelijk geld te krijgen om te investeren) bracht het land in chaos.

 

De franciscaanse kerk van Theth, noord Albanië.
De Franciscaanse kerk van Theth, noord Albanië.

 

Een landelijk piramidespel waarin Albanezen in totaal 1,2 miljard dollar verloren (een fortuin, gezien hoe Albanezen slechts zes jaar vrije markt hadden om daadwerkelijk geld te verkrijgen om te investeren) in 1997, bracht het land in chaos. Albanië is een land met een onpeilbare lange geschiedenis, bijna 5.000 jaar, met invloed van Grieken, Illyriërs, Romeinen, Venetianen, Byzantijnen en Ottomanen.

Om Albanië samen te vatten als wat er precies is gebeurd in de vorige eeuw, is bijziend. Ja, Albanië heeft geleden, maar het stuitert terug met ongelooflijke standvastigheid en komt met recht tevoorschijn als een toeristische bestemming.

Aangezien ik onofficieel reisgids voor Albanië ben geworden, heb ik iedereen die over deze prachtige plek zou luisteren verteld dat ik het op schrift zou stellen en mezelf de moeite zou besparen. Zonder verder oponthoud, zijn hier 75 redenen waarom u uw vakantie zo snel mogelijk naar Albanië zou moeten plannen!

1. Het is buiten de gebaande paden.

Kun je je voorstellen dat je naar de 2000 jaar oude Romeinse ruïnes gaat en niet hoeft te wachten totdat mensen constant uit je kogel schieten? Wel, bezoek Albanië, en het is niet alleen mogelijk – het zal de hele tijd gebeuren.

 

De antieke stad van Butrint, Unesco erfgoed, Albanië.
De antieke stad van Butrint, Unesco erfgoed, Albanië.

 

2. Het is niet alleen betaalbaar – het is goedkoop.

Budgetrugzakken overal in de Balkan, met uitzondering van Kroatië, zijn niet duur in vergelijking met West-Europa. Maar Albanië is vele malen goedkoper dan zijn buren, vooral als het gaat om doorvoer en voedselkosten. Een busrit van zes uur brengt u slechts $ 7 USD terug; een gyro, $ 1 USD; een driegangenmaaltijd met een espresso, $ 8 USD.

3. De stranden zijn de beste in Europa.

Sorry, Kroatië, Italië, Griekenland en Montenegro, ik weet dat je het er niet mee eens bent, maar Albanië heeft de beste stranden van heel Europa. Sorry, Kroatië, Italië, Griekenland en Montenegro, ik weet dat je het er niet mee eens bent, maar Albanië heeft de beste stranden van heel Europa. Ksamil, Albanië evenals de stranden van Himara en Dhermi zijn uitstekend. Het weer in Albanië is vergelijkbaar met de rest van Europa, dus je hebt de hele zomer warme zonnige dagen.

Himara, een prachtig badplaats in zuid Albanië.
Himara, een prachtig badplaats in zuid Albanië.

 

4. … En ze zijn niet druk.

In tegenstelling tot hun meer bekende noordelijke en zuidelijke buren, heb je voldoende ruimte voor jezelf als je naar het strand in Albanië gaat.

Er zijn ook heel veel verborgen stranden die je in principe voor jezelf kunt hebben met een beetje creativiteit (of een beetje lef!). Himara is een uitstekende hub dicht bij de beste Albanese stranden in de Riviera. Bovendien zijn accommodaties in de Albanese Rivièra ongelooflijk goedkoop!

 

5. Albanese mensen zijn waanzinnig genereus.

Ik heb in mijn leven nooit meer dingen aangeboden gekregen – of het nou taart was langs de kant van een weg van iemand die ik om aanwijzingen vroeg, de helft van iemands lunch met wie we liftten, een espresso in een café of rakia (zoveel rakia) , dan wanneer je door Albanië reist.

 

6. De zonsondergangen langs de kust zijn ongelooflijk.

De hele tijd dat je door Albanië reist, word je verwend met adembenemende zonsondergangen, net zo mooi als Griekenland of Kroatië, voor een fractie van de prijs.

De zonsondergang in Albanië kan zo magisch zijn.
De zonsondergang in Albanië kan zo magisch zijn.

 

7. Je moet de haat-liefdeverhouding met rakia leren.

Rakia is eigenlijk maneschijn, gedistilleerd typisch van druiven of pruimen, populair overal op de Balkan, maar vooral geliefd in Albanië. De beste nachten (en de slechtste ochtenden) zijn meestal met dank aan rakia.

 

8. Besa, dat vrij vertaald wordt als “geloof” of “vertrouwen”, is uitermate belangrijk voor de Albanezen.

Al eeuwenlang houden Albanezen vast aan de code van “besa”,wat in feite betekent dat het hun plicht is om voor de mensen te zorgen die Albanië bezoeken. Dat betekent dat zelfs als je alleen door Albanië reist, je nooit echt alleen zult zijn.

 

De bazaar van Korça, nu vol met gezellige restaurants.
De bazaar van Korça, nu vol met gezellige restaurants.

Besa betekent dat de neef van mijn vriend – die ik nog nooit eerder had ontmoet – twee dagen duurde om me rond te leiden in haar geboorteplaats, de mooie Korca.

 

9. Albanezen willen hun imago veranderen.

Albanezen zijn zich ervan bewust dat ze zijn geassocieerd met gangsters en gangsters, en meer dan een paar Albanezen merkten bitter op dat “we zijn niet allemaal zoals Taken”. Dat is waar – ik heb me nooit een keer onveilig of onwelkom gevoeld in mijn maand doorgebracht met reizen in Albanië. Trouwens, zoals een local mij sluw opmerkte: “Alle Albanese maffia is vertrokken. Van wie zouden ze hier geld verdienen? ‘

10. Albanezen zijn eerlijk.

Ik ben altijd op mijn hoede voor oplichting, ben opgelicht en bijna binnen 12 uur in Hanoi verzopen. Het bleek dat ik me helemaal geen zorgen hoefde te maken toen ik in Albanië was. In Pogradec rende een man die geld veranderde voor een vriend de straat af naar het busstation om ons te vinden, raakte in paniek dat hij ons niet de juiste verandering had gegeven (maar hij had). Voor Albanië biedt het vergroten van het toerisme een enorm potentieel om zijn burgers uit de armoede te halen, zodat de Albanezen er zeker van zijn dat je goed wordt verzorgd.

 

11. Albanië is veilig.

Terwijl het toerisme in Albanië net begint, is reizen door Albanië net zo veilig als bijna overal in Europa. In Albanië loop je minder risico voor kleine criminaliteit dan in bijvoorbeeld Madrid, Barcelona, ​​Rome of Parijs, en geweldsdelicten zijn uiterst zeldzaam.

 

Mannen houden elkaar gezelschap op straat.
Mannen houden elkaar gezelschap op straat.

Ok, deze foto is van Albanezen in Kosovo, maar je begrijpt het wel. Zo bedreigend voor hun regenboogparaplu en berentelefoon. Zou hier beslist niet moeten reizen.

 

12. Intimideerend gedrag op straat is uiterst zeldzaam.

Als een vrouw die alleen reist, word ik vaak blootgesteld aan straatgeweld, waardoor ik me ongemakkelijk, onveilig en geïrriteerd voel. In mijn hele tijd in Albanië stoorde geen enkele man me op straat, zelfs toen ik ‘s avonds laat alleen naar mijn hostel in Tirana wandelde. Het was een frisse wind om rond zulke beleefde, respectvolle mannen te zijn.

 

13. Albanezen geven de beste aanwijzingen.

Dat wil zeggen dat ze extreem gedetailleerd zijn als ze Engels spreken, of dat ze vaak gewoon met je naar je bestemming lopen omdat ze bang zijn dat je verdwaalt. Na een vloed van handgebaren deed niets, ik heb eens een oude dame in een gewaad gehad en huisschoenen haalden me bij de trui die om mijn middel was gebonden, leidend mij op een richel, om me te laten zien hoe ik bij het Berat Castle kon komen via de achterweg. Je kunt niet zeggen dat Albanese mensen het niet proberen!

 

14. Er zijn talloze forten en kastelen die je kunt verkennen.

De meeste kastelen hebben een beperkte infrastructuur, zoals informatieve platen of waarschuwingsborden, zodat je je een beetje op Indiana Jones kunt voelen terwijl je kastelen helemaal alleen verkent. Als je meer van de soort bent, heb je geluk: het gebrek aan toerisme in Albanië heeft tours waanzinnig goedkoop gemaakt.

 

Het Kasteel van Shkodra.
Het Kasteel van Shkodra.

15. Albanezen houden van Amerikanen.

Oké, dus dit is misschien alleen maar opwindend voor mij en mijn landgenoten, maar we zijn een beetje een impopulair stuk in sommige delen van Europa. En ik snap het, echt waar. Ik kruip absoluut in het oog wanneer ik het veelbetekenende shorts-en-fanny-pack zie van een clueless Amerikaanse toerist die luid en langzaam spreekt tegen iemand die perfect Engels spreekt alsof ze een idioot zijn.

Maar toen ik op reis ging in Albanië, ontdekte ik dat Amerikanen eigenlijk best populair zijn – zo erg dat ze zelfs een straat naar George W. Bush in Tirana hebben genoemd (coole jets, jongens, zelfs als we hem niet leuk vinden! ). De stad Fushe Kruje die hij bezocht heeft zelfs een standbeeld van hem! Je vindt ook een standbeeld van Hillary Clinton in Saranda, Albanië, in de buurt van SR Backpackers, waar ik verbleefterwijl ik in Saranda was. Met gekruiste vingers hoeven we nooit uit te zoeken of ze een Trump-standbeeld zouden oprichten. (UGHHHHHHHHHHHHHHH)

 

16. Maar echt, Albanezen houden gewoon van alle buitenlanders.

Je zult je nooit meer speciaal voelen als toerist dan wanneer je Albanië bezoekt. Ik was op reis met veel Australiërs en je had de gezichten van de lokale bevolking moeten zien toen ze erachter kwamen dat mensen uit Australië hun land bezochten. IHet was de meest heerlijke mix van verwarring, opwinding en trots.

 

17. Vergeet bussen en vliegtuigen – in Albanië draait alles om de furgon.

Furgons zijn minibussen, vaak zijn Mercedes-bestelwagens omgebouwd om te passen bij het meest menselijke leven dat er mogelijk is. Het zijn democratische instellingen – wie het eerst komt, wie het eerst maalt, ze halen je op en brengen je ergens langs de route af, en ze brengen je kosten in rekening op basis van de afstand die je aflegt.

Zeker, sommige zitplaatsen zijn niet zo comfortabel, vooral die boven de wielen, maar ik hou echt van de nederige Furgon. Het is de meest authentieke manier om in Albanië te reizen.

 

Bus station in Albanië
Bus station in Albanië

 

18. Eerlijk gezegd, het openbaar vervoer is eigenlijk vrij betrouwbaar – het is gewoon anders.

Furgons zal je in principe overal brengen waar je heen moet, hoewel je soms wel een overplaatsing moet doen in plaats van direct te gaan. Af en toe, op minder populaire routes, rijdt er niet elke dag een minibus en naarmate het seizoen vordert, komen minibussen minder vaak voor.

Toch bezocht ik voor de tweede keer halverwege oktober als het zomerseizoen voorbij was en zelfs sommige minder populaire routes brulden nog steeds. Ik reisde van Korça naar Berat en Berat naar Vlora geen problemen, perfect op tijd – in feite, vaak vroeg, dus zorg ervoor dat je er minstens 15 minuten voor je bus vertrekt.

 

19. Infrastructuur is aan het verbeteren.

Ik had gehoord dat de wegen in Albanië vreselijk waren – ik was blij dat het echt niet het geval was. Van alle routes die ik aflegde, kwam ik eigenlijk maar één weg tegen die behoorlijk ruw en tuimelend was, en dat was alleen omdat ze op de hoofdweg werkten en ons op een andere manier re-routeerden.

Als je in de meer landelijke delen van Albanië reist, zul je ongetwijfeld een aantal ruige wegen tegenkomen, maar de hoofdwegen die de kuststeden verbinden, Tirana, Shkodra en enkele van de Zuid-Albanese steden zoals Berat, Gjirokastra en Korca waren alles is goed. Dat gezegd hebbende, er zijn nog steeds een aantal tekortkomingen die dit verder prachtige land belemmeren.

Er is geen nationaal recyclingprogramma en zwerfafval blijft een groot probleem. Tirana en andere Albanese steden hebben een bewonderenswaardig programma om de zwerfhonden in de steden te castreren en te vaccineren, maar het is een langzaam proces. Maar gezien het feit dat de economie van het land in 1991 vrijwel niets begon, denk ik dat ze enorme vooruitgang hebben geboekt.

 

20. Je kunt nu zelfs het leidingwater drinken in veel delen van het land.

Ik had gehoord dat het kraanwater van Albanië totaal ondrinkbaar was. Dit was verre van waar! Ik dronk het kraanwater zonder incidenten in Saranda, Tirana, Shkodra, Berat en Korca – altijd na het vragen van een lokale eerst om het even te checken. Ik raad aan om een ​​Life Straw-waterfles mee te nemen, die meer dan 99,9% van de watergedragen bacteriën en parasietenverwijdert, om te besparen op je plasticgebruik (helaas is er geen recyclingprogramma in Albanië).

 

Uitzicht over de wateren vanuit het Nationale Park van Butrint.
Uitzicht over de wateren vanuit het Nationale Park van Butrint.

 

21. Ze maken uitstekend Italiaans eten.

Albanië ligt zo dicht bij Italië en ze hebben veel van hun cultuur opgeslorpt. Pizza in Albanië is van wereldklasse, waarschijnlijk het beste alternatief voor de Italiaanse pizza zelf.

 

22. De kust heeft geweldige zeevruchten.

Je kunt heerlijke verse garnalen, mosselen, vis, calamares eten … alles voor een koopje en zo vers als maar kan. In het noorden, bij Lake Shkodra, is de meerforel ook ongelooflijk lekker – dus zorg ervoor dat je dat probeert als je Shkodra bezoekt (wat ik ten zeerste aanraad– verblijf in de Wanderers!) Of andere steden in het noorden.

 

Spaghetti met mosselen in Ksamil
Spaghetti met mosselen in Ksamil

 

23. Lokale gerechten zijn verrukkelijk.

Traditioneel Albanees eten zoals tavë kosi (gebakken lamsvlees met yoghurt) en patëllxhanët mbushur (gevulde aubergine) zijn uniek en heerlijk, altijd bereid met lokale ingrediënten en verse producten.

 

24. Veel van de gerechten zijn vegetarisch.

Veel van hun gerechten bevatten groenten op een manier die andere landen op de Balkan niet hebben. Hun gevulde paprika’s en druivenbladeren zijn bijna altijd vegetarisch en vullend, ze bieden een breed scala aan salades, en gegrilde groenten zijn overal verkrijgbaar.

Gevulde paprika's met rijst. Albanees gerecht.
Gevulde paprika’s met rijst. Albanees gerecht.

 

 

25. Maar ze maken ook een gemene gegrildevleesplaat.

Genoeg gezegd.

Lekker mixed grill voor het avond eten.
Lekker mixed grill voor het avond eten.

26. Ze maken uitstekende koffie.

Albanezen houden van hun koffie, vooral espresso, en je kunt een espresso krijgen voor slechts 50 lek – ongeveer 40 eurocent. Ik zal zeggen dat de definitie van een cappuccino soms de Italianen zou doen huiveren, omdat ze soms overgoten worden met slagroom, maar er zijn ergere dingen dan gratis slagroom, toch?

27. De producten zijn vers, heerlijk en vaak biologisch.

Natuurlijk zal het niet als zodanig worden geëtiketteerd, maar de meeste producten in Albanië komen van kleine, lokale boeren die eerlijk gezegd waarschijnlijk niet genoeg geld hebben om aan pesticiden te spenderen. Om die reden zijn de tomaten en komkommers een van de beste die ik ooit heb gehad in de wereld. Perfect voor…

28. Albanië heeft verbazingwekkende Griekse salades en gyros, dankzij de Griekse minderheid.

Yup, naast het schommelen van Italiaans eten en traditionele Albanese gerechten, kunt u heerlijk Grieks eten krijgen, zoals druivenbladeren, tzatziki, gyros en Griekse salade. De twee keukens delen veel gemeen en de grens tussen wat is Grieks en wat is het Albanees varieert van waar je bent en wie je het vraagt ​​(zoals veel dingen doen in de Balkan …)

 

Albanees eten; gegrilde zeevruchten en een Griekse salade.
Albanees eten; gegrilde zeevruchten en een Griekse salade.

29. De bergen zijn absoluut prachtig.

Mijn grootste spijt over Albanië is dat ik niet de wandeling van Valbona naar Thethi heb kunnen maken die ik had gepland. Er waren woedende stormen toen ik in Shkodra was, waardoor de wandeling die ik de volgende dag wilde ondernemen onmogelijk was, dus ben ik doorgereden naar Kosovo en heb ik door de rest van de Balkan gereisd.

Tegen de tijd dat ik terugkeerde naar Albanië, was het half oktober en bereikte het ‘s nachts onder het vriespunt, dus een wandeling voelde niet als het beste idee. Maar als ik dezelfde bergketen in Montenegro en Kosovo zie, kan ik me alleen maar voorstellen hoe mooi het is in dat deel van Albanië. Maar je hoeft niet naar Valbona te reizen om bergen te zien – ze zijn overal en leiden zelfs in sommige gevallen zelfs naar de stranden.

 

Himara, kuststad in zuid Albanië
Himara, kuststad in zuid Albanië

 

30. De Albanese taal is anders dan alle andere.

Albanees (genaamd Shqip, wat wordt uitgesproken als “shchip”, wat je een kleine preview geeft van de prachtige chaos die de Albanese taal is) is een van de oudste levende talen. Sommigen beschouwen het als een taalisolaat, sommigen denken dat het verwant is aan Illyrisch of Armeens … laten we het overlaten aan de linguïsten en gewoon zeggen dat het ongelooflijk moeilijk is – hoewel prachtig om te horen – en, voor mijn totaal ongetrainde ogen en oren, doet me denken aan Dothraki op GOT . (Nerd waarschuwing)

 

31. Dat gezegd hebbende, zullen de inwoners van je houden als je het Albanees probeert te spreken.

Albanezen weten hoe moeilijk hun taal is, en ze stellen het erg op prijs als je de tijd neemt om een ​​paar woorden Albanese te leren. Mirëdita (meer-deeta) – Goede dag , faleminderit (fah-le-min-DER-it) – Bedankt diten e mirë (deet-en ay meer) – Een fijne dag, en natuurlijk gëzuar (guh-zoo-ar) – proost: beheers deze vier en mensen zullen erg blij met je zijn.

 

32. De landelijke delen van het land zijn verbluffend.

Ik heb niet veel Albanese dorpen of het landelijke leven gezien, waarvan mij is verteld dat het het hart van het land is. Maar mijn methode is om altijd een steen onberoerd te laten, dus ik weet dat ik terug zal komen. Wat ik op het platteland van Albanië van de furgons heb gezien, is ongelooflijk en ik zou het graag nog meer willen ontdekken.

 

Shkodra vanuit het Rozafa Kasteel.
Shkodra vanuit het Rozafa Kasteel.

 

33. De Albanese vlag is zo informeel.

Een tweekoppige adelaar … god, kan een vlag koeler worden? Albanezen zijn geobsedeerd door hun vlag, en eerlijk gezegd, ik ook. Zo episch.

 

34. Overigens zijn de Albanezen erg patriottisch.

Hoewel dit patriottisme soms grenzen kan stellen aan nationalisme (wat natuurlijk niet uniek is voor Albanezen), betekent dit in praktische termen voor de reiziger dat de Albanezen er alles aan zullen doen om ervoor te zorgen dat je net zoveel van hun land houdt als zij. Als je hen vertelt dat je van hun land houdt, zullen de meesten stralen van trots.

 

35. Liften is ongelooflijk gemakkelijk en veilig in heel Albanië.

De combinatie van een gebrek aan een gecentraliseerd openbaar douanevervoersysteem, de Albanese gastvrijheid en het geloof in Besa en een te grote liefde voor hun auto’s komen allemaal samen om het waarschijnlijk een van de gemakkelijkste plaatsen om te liften in de wereld en zeker in Europa. Het is ook vrij veilig, wat je niet zou verwachten als je je reisadvies van Liam Neeson meeneemt, maar het is waar!

 

Liften is makkelijk in Albanië.
Liften is makkelijk in Albanië.

36. Liften is daar echt een geweldige ervaring en ik raad het aan aan iedereen die Albanië afreist.

Tijdens mijn hitching-ervaring werd ik opgepikt door een trucker die geen woord Engels sprak, maar iedereen lachte, twee jonge studenten die ons helemaal naar Kosovo brachten hoewel ze niet van plan waren de grens over te steken, en meer dan een paar Mercedes Benz.

 

37. Mercedes Benz is de nationale auto.

OK, niet echt, maar het is nogal ironisch dat een van de armste landen van Europa meer Mercedes-Benz’s heeft dan waar ik ook ben geweest, inclusief NYC en Californië. Lees hier voor een meer gedetailleerde uitleg.

 

38. Het is gemakkelijk om van en naar andere landen in de regio te reizen.

Er zijn frequente openbare bussen vanuit Montenegro via Ulcinj en Shkodra, evenals directe bussen die worden gerund door hostelbedrijven van hotspots zoals Kotor naar Tirana. De reis van Tirana naar Prizren of Pristina in Kosovo is ook vrij eenvoudig.

Als u overweegt naar Macedonië te gaan, zijn er bussen van Tirana naar Skopje en in het hoogseizoen ook directe bussen tussen Ohrid, die ook via Berat, Elbasan of Korca kunnen worden bereikt. Griekenland ligt dicht bij Saranda en Korca, en je kunt in ongeveer dertig minuten met de veerboot naar Corfu.

 

Prizren, stad in Kosovo.
Prizren, stad in Kosovo.

Het nabijgelegen Prizren, Kosovo – is slechts een paar uur rijden van Tirana met de bus

39. Oh, en Italië is ook slechts een korte boottocht verwijderd!

Als je in Italië bent en je wilt doorreizen naar Albanië, is het eigenlijk heel snel en betaalbaar om een ​​veerboot naar Albanië te nemen. Een bonus? De uitzichten zijn prachtig.

 

Uitzicht over de wateren vanuit het Nationale Park van Butrint.
Uitzicht over de wateren vanuit het Nationale Park van Butrint.

40. Tirana,de hoofdstad van Albanië, is anders dan elke andere hoofdstad die ik heb gezien.

Het is chaotisch en opwindend, uniek en intrigerend, geïmproviseerd en verbeterd. Er is een gevoel dat het in het verleden vastzit op hetzelfde moment dat het versnelt naar de toekomst, en het is fascinerend om er bij te zijn. De beste manier om een ​​gevoel van Tirana te krijgen is door er doorheen te wandelen of te fietsen.

41. Tirana was meer beïnvloed door het communisme dan andere steden in Albanië, waardoor het ideaal was voor geschiedenis en communistische nerds uit de architectuur.

Er zijn een aantal absoluut vreemde architectuurstukken in Tirana, met name Piramida, het verlaten monument voor de overleden dictator Enver Hoxha dat nu een tv-station / dia / toeristische eigenaardigheid is.

 

De piramide van Tirana, ontworpen door de dochter van Enver Hoxha als een mausoleum voor haar vader.
De piramide van Tirana, ontworpen door de dochter van Enver Hoxha als een mausoleum voor haar vader.

42. Het nachtleven in Tirana is erg leuk.

Ik hield van uitgaan in de wijk Blloku, het oude hart van de communistische loyalisten van de partij. Dit is veranderd in een hipster / chique wijk van soorten, waar een tapbiertje voor gaat (* hijg *) 2 euro.

Als je alleen reist en het beste van het Albanese nachtleven wilt ervaren, kun je een cocktail- en communistische tour maken door de trendy Blloku, vergezeld van een lokale!

 

Ik geniet van een biertje in Blloku, Tirana.
Ik geniet van een biertje in Blloku, Tirana.

 

43. De bunkers bieden een fascinerend, zij het onooglijk, blik in het verleden.

Ik heb genoten van een bezoek aan Bunkart in Tirana, de voormalige bunker van de voormalige dictator Enver Hoxha in geval van een aanval. Het is een fascinerend inzicht in de psyche van een zieke, paranoïde man. Naar schatting 700.000 kleinere bunkers bevlekken het platteland, op plaatsen waarvan je nooit zou denken dat ze het risico lopen om aangevallen te worden.

Als je bunker-koorts hebt, kun je zelfs een bunkers- en strandtour van een hele dag maken! Alleen als je in Albanië reist, jongens.

 

Bunkart 1 Tirana, typemachine gebruikt in een verhoorkamer.
Bunkart 1 Tirana, typemachine gebruikt in een verhoorkamer.

 

44. In feite is er geen land dat redelijk vergelijkbaar is met het Albanië uit de 20e eeuw.

Onder Enver Hoxha waren zelfs Tito’s Joegoslavië, Mao’s China en Khruschev’s USSR allemaal gewoon te liberaal en niet puur communistisch genoeg. Als gevolg hiervan had Albanië van 1978 tot 1991 geen externe banden met andere landen.

Toen de dictatuur eindelijk viel, waren dingen zoals bananen en spijkerbroeken totaal gloednieuwe verschijnselen. Zelfs het Noord-Korea van vandaag heeft een meer open economie dan Albanië van vóór de jaren negentig. Gelukkig is Albanië vrij snel overgegaan tot modernisering.

 

45. Maar er is zoveel meer dan alleen het communistische verleden.

Ik begrijp (en deel!) De fascinatie voor het krankzinnige communistische verleden van Albanië. Maar daarvoor heeft Albanië bijna 5.000 jaar geschiedenis, met invloeden van Grieken, Illyriërs, Romeinen, Venetianen, Byzantijnen en Ottomanen. Maar daarvoor heeft Albanië bijna 5.000 jaar geschiedenis, met invloeden van Grieken, Illyriërs, Romeinen, Venetianen, Byzantijnen en Ottomanen.

 

Een prachtig mozaïek in Butrint Nationale Park
Een prachtig mozaïek in Butrint Nationale Park

 

 

46. ​​De 400 jaar durende bezetting van het Ottomaanse rijk veranderde voor altijd Albanië op unieke manieren.

Als gevolg van de bezetting werd Albanië een overwegend islamitisch land – ongeveer 60% – hoewel de meeste Albanezen een zeer losse interpretatie van de islam volgen – als ze überhaupt iets volgen.

De meeste Albanezen, zelfs als ze van islamitische afkomst zijn, eten varkensvlees en drinken alcohol (in feite, ik denk dat je Albanese nationaliteit wordt ingetrokken als je geen rakia drinkt, ik maak me geen zorgen, en heel weinig vrouwen dragen hoofddoeken, ongeacht afkomst (hoewel zij die geen rare looks hebben).

 

Tirana, het Et'hem Bej Moskee bij de Skanderbeg plein.
Tirana, het Et’hem Bej Moskee bij de Skanderbeg plein.

 

47. Al jarenlang was Albanië het enige land ter wereld dat een absoluut verbod op religie had.

Dat is juist. In 1967 was de praktijk van religie volledig verboden in het land van Albanië. Als gevolg hiervan zijn helaas veel kerken en moskeeën in het hele land vernietigd. Albanezen hebben hard gewerkt om deze plaatsen van aanbidding in het hele land te herbouwen. Er zijn nog maar weinigen overgebleven uit het pre-communistische tijdperk – alleen degenen die partijleiders waardig achten voor cultureel behoud, zoals de Et’hem Bey-moskee in Tirana, hierboven afgebeeld.

 

48. Albanië is een echte culturele mengpot.

Albanië heeft in de loop der tijd de invloed gehad van Grieken en Romeinen, Slaven en Italianen, moslims en christenen. Deze verdeeldheid lijkt de Albanezen niet echt in de problemen te brengen, en het verenigende feit van taal, traditie en vooral – patriottisme – lijkt belangrijker te zijn dan etniciteit of religie.

 

49. Albanezen zijn ongelooflijk tolerant ten opzichte van andere religies.

Huwelijken tussen verschillende geloven zijn vrij gebruikelijk in Albanië, en vriendengroepen zijn doorgaans goed geïntegreerd en hebben weinig te maken met religie. Religie lijkt meer een culturele of erfelijke betekenaar te zijn dan een diepgewortelde overtuiging.

In tegenstelling tot landen als Bosnië en Herzegovina, waar etnische conflicten voor een groot deel werden verergerd door religieuze verschillen, lijken Albanezen echt niet veel om religie te geven. In feite is Albanië het enige land waar de Jodenpopulatie toenam tijdens de Tweede Wereldoorlog, aangezien gemiddelde burgers duizenden joodse vluchtelingen met groot risico voor zichzelf meenamen, ondanks dat ze vrijwel geen banden hadden met het jodendom.

 

De orthodoxe kerk / kathedraal van Korça.
De orthodoxe kerk / kathedraal van Korça.

 

50. In feite is voor velen de enige religie van Albanië het Albanianisme.

Dit citaat werd gecoöpteerd door Enver Hoxha om zijn religieuze verbod te rechtvaardigen; het verscheen echter oorspronkelijk in het nationalistische gedicht van Shkodra’s geliefde dichter Pashko Vasa “O moj Shqiperi”. Kort gezegd, dat wil zeggen, de Albanezen zijn veel meer bezig met het delen van een etnische en culturele nalatenschap gebaseerd op het concept van het Albanees zijn, in plaats van zich bezig te houden met enige religieuze banden.

 

51. Albanië is een lieveling van UNESCO, met drie grote sites met de status van UNESCO.

De antieke muren van Butrint.
De antieke muren van Butrint.

 

52. Een van hen, Butrint, is een 2000 oude verzameling Romeinse ruïnes.

Het is afwisselend geregeerd door Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en Ottomanen. IHet ligt aan een prachtig meer vlak bij de grens met Griekenland, en het is bijna altijd volledig verlaten, waardoor het een prachtige plek is om rond te dwalen, foto’s te maken en je een eenvoudiger wereld voor te stellen die precies plaatsvindt waar je meer dan twee millennia geleden stond. Absoluut een van de beste punten van belang in Albanië.

 

53. Gjirokastrais een andere UNESCO-site, net zo adembenemend als Butrint.

Het is een “museumstad” uit het Ottomaanse tijdperk, compleet met een prachtig verwoest kasteel dat bovenop een enorme heuvel ligt, omringd door huizen met gelaagde platte stenen daken. (Opmerking: ik heb net een dagtrip naar Gjirokastra gemaakt, maar vrienden waren opgetogen over het Stone City Hostel, dat elk seizoen geopend is)

 

Gjirokastra oude stadsdeel.
Gjirokastra oude stadsdeel.

 

54. In feite is Gjirokastra ook de thuisbasis van iso-polyfonie-volksmuziek, wat een unieke Albanese traditie is die wordt geëerd door de immateriële erfgoedbenaming van UNESCO.

Elk jaar worden er optredens in het kasteel gehouden om de traditie levend te houden. Om eerlijk te zijn, de muziek is niet mijn ding, maar het is ongelooflijk wat ze kunnen doen met hun stemmen, waardoor ze unieke, angstaanjagende geluiden creëren zonder het gebruik van één enkel instrument.

 

55. Berat is verbroederd met Gjirokastra, hoewel het de moeite waard is om helemaal buiten Gjirokastra te gaan.

Het is de bekendere tweeling, en even prachtig naar mijn mening, maar toch heel anders. Berat is gemarkeerd met alleen witte verf en grote vierkante ramen die bijna ogen lijken, waardoor het de bijnaam “City of a Thousand Windows.”

Ottomaanse huizen in Berat.
Ottomaanse huizen in Berat.

 

Eerlijk gezegd, ik denk dat UNESCO een fout heeft gemaakt door deze steden samen te voegen, wat suggereert dat je een van de twee kunt zien en “het idee kunt krijgen”. Het zijn beide ongelooflijk unieke plaatsen en elk garandeert een eigen bezoek. Het is zeker een bezoekje waard voor een paar dagen, maar je kunt Berat ook bezoeken als dagtrip vanuit Tirana.

Wanneer in Berat, kan ik niet zeggen dat ik aan te bevelen verblijf in Berat Backpackers. Iedereen was er ongelooflijk vriendelijk en de kamers waren schoon en comfortabel … maar de wifi was praktisch onbestaande, maar de douchedruk was de ergste die ik ooit heb meegemaakt in 10 jaar reizen. Je kunt voor slechts $ 10-15 per nacht een goedkoop hotel krijgen, dus trakteer jezelf.

 

56. Er zijn veel andere plaatsen op de voorlopige lijst van UNESCO die ook een bezoek waard zijn.

Het Durrës Amphitheatre, Apollonia en Ohrid, staan ​​onder andere op de lijst voor overweging.

 

57. Maar historische steden zijn niet alles wat Albanië te bieden heeft – het heeft ongelooflijke meren.

Lake Komani is de parel van Albanië, op de voet gevolgd door Lake Shkodra (dat het deelt met Montenegro), het meer van Ohrid (dat het deelt met Macedonië), en Lake Butrint. Allemaal zo anders, maar toch zo mooi. Bekijk de onderstaande video om een ​​idee te krijgen.

Lake Komani.

 

58. Afgezien van zijn meren, heeft Albanië diep stromende natuurlijke bronnen.

Deze bronnen worden “Blue Eyes” genoemd, en hoewel er een ongelooflijk beroemde is in het zuiden (genaamd Syri I Kalter in het Albanees), is er ook in Thethi een even mooie als minder bekende.

 

Het Blauwe oog, waterbron in Albanië.
Het Blauwe oog, waterbron in Albanië.

 

59. Het heeft ook prachtige watervallen waar de lokale bevolking van houdt om in te zwemmen.

Het heeft ook prachtige watervallen waar de lokale bevolking van houdt om in te zwemmen. Het is jammer dat ik halverwege oktober in Berat was, dus ik ging niet naar deze watervallen.

 

60. Het heeft zelfs een wijnregio met verrassend lekkere wijn.

Ik heb echter wel de verrassend uitstekende lokale wijnen in Berat geproefd, gemaakt door Cobo Wineries. Wijnproeverijen zijn ook beschikbaar!

 

61. Het moet nog worden verwesterd met Amerikaanse fastfoodketens … nou, behalve die ene.

Ik vind het geweldig dat de eerste internationale keten van het land, KFC, letterlijk aan de overkant van de weg van het oude herenhuis van Enver Hoxha wordt geopend. Ik geloof dat dit is wat we “schaduw werpen” noemen, Albanië. Keurig gedaan.

 

Fast Food KFC in Tirana.
Fast Food KFC in Tirana.

 

62. Je ontmoet veel gelijkgestemde reizigers in Albanië.

Ik denk dat omdat er niet veel mensen naar Albanië reizen, de toeristen die daar naartoe gaanheel interessant, gemakkelijk in de omgang en ruimdenkend zijn. Ik heb nog nooit meer interessante en leuke mensen ontmoet dan toen ik in Albanië reisde! De hostels in Albanië zijn ook fantastisch – ik weet dat het misschien angstaanjagend klinkt voor niet-ingewijden, maar hotels zijn een van de beste manieren om Albanië te verkennen als je alleen bent. Bekijk de best beoordeelde hostels hier.

 

63. Soms lijkt het alsof delen van Albanië vastzitten in een tijdcapsule.

Je rijdt op een verrassend vlotte snelweg als het plotseling is, hé! Er zijn geiten en koeien die over de wegen zwerven.

 

Geiten in Berat genieten van een hapje groen.
Geiten in Berat genieten van een hapje groen.

 

64. Albanië ligt vierkant buiten de Schengen-zone, waardoor het perfect is als je langer dan 90 dagen in Europa verblijft.

Veel landen in de Balkan, waaronder Montenegro, Macedonië, Servië, Kosovo en Bosnië, bevinden zich ook buiten Schengen, dus het is gemakkelijk om een ​​kleine omweg te plannen om in Albanië te reizen als je bijna 90 dagen uit de 180 dagen bent. op uw Schengenvisum en moet u buiten de zone verblijven om uw visum geldig te houden.

65. Buitenlanders kunnen heel gemakkelijk een visum krijgen.

77 landen en gebieden, plus elk EU-land, kunnen Albanië 90 dagen visumvrij bezoeken. Maar zelfs als u niet een van die landen bent, krijgt u, als u een geldig visum in het VK, de VS of de EU hebt gehad en gebruikt, hetzelfde visumbeleid van 90 dagen als alle andere in aanmerking komende landen.

 

66. Hoewel hostels nieuw zijn in het land, zijn ze verrassend uitstekend.

Elk hostel waar ik in Albanië verbleef was geweldig (met de kleine uitzondering van Berat Backpackers), en veel beter en goedkoper dan veel hostels waar ik in West-Europa heb verbleven, inclusief steden als Rome en Barcelona.

Trip’N Hostel in Tirana is waarschijnlijk het beste hostel waar ik ooit heb verbleven, periode. Ze brouwen zelfs hun eigen bier! Zorg ervoor dat u van tevoren reserveert als u in het hoogseizoen gaat. Ik had zoveel geluk dat ik naar binnen ging om de laatste kooi te bemachtigen – iedereen na mij moest een andere plek zoeken.

 

Het ontbijt in een hostel in Albanië
Het ontbijt in een hostel in Albanië

67. Albanië is een heerlijke mix van ontdekt en nog niet ontdekt.

Je kunt hier echt je eigen avontuur kiezen … of je je houdt aan het lichtvoetige pad van Tirana en Saranda, of als je wat meer van het pad af wilt en de schilderachtige kleinere steden Shkodra en Korca wilt bezoeken, er zijn vele opties, allemaal op afstand van Furgon.

 

68. Albanese huwelijksfeesten zijn de beste partijen.

Ik struikelde over een happening in de straat naast het gyro-restaurant in het centrum van Himara. Het was gewoon een gigantische cirkeldans die groter en groter werd, steeds ingewikkelder gedurende de nacht.

 

69. Albanië zal je geduld leren.

Ik zal toegeven dat reizen in Albanië niet het meest rechttoe rechtaan is, hoewel ik het niet noodzakelijkerwijs moeilijk vindt. Soms komt je bus te laat of is het onduidelijk waar je naartoe moet. De dingen hebben hier echter altijd een manier van werken. Gun jezelf wat extra tijd en geniet van de rit.

 

Himara, kuststad, Albanese riviera.
Himara, kuststad, Albanese riviera.

 

70. Albanië leert je ook vertrouwen.

Omdat Albanië niet de gemakkelijkste plek is om te reizen, vooral omdat het openbaar vervoerssysteem meestal door mond-tot-mondreclame wordt uitgevoerd en er geen online tijdschema is, zul je moeten leren om vreemden te vertrouwen. Maar dat is eigenlijk een vermomde zegen, want het zal je laten zien hoe aardig en zorgzaam de meeste mensen op de wereld zijn. En zelfs nog meer in dit speciale hoekje van de wereld.

 

71. Engels wordt eigenlijk vrij veel gesproken, op de voet gevolgd door het Italiaans.

De tweede taal van de Albanezen heeft de neiging om op strikt generieke lijnen te vallen. Degenen die onder het communisme zijn opgegroeid, hebben waarschijnlijk televisie- en radiosignalen uit Italië gestolen als de enige manier om contact te hebben met de buitenwereld; daarom spreekt de oudere generatie grotendeels tot op zekere hoogte Italiaans. Jongere mensen en iedereen die in de horeca werkt, heeft redelijk goed Engels.

 

72. Maar wat Albanezen misschien niet hebben aan taalvaardigheden, ze zullen dit goedmaken in hardnekkigheid, lichaamstaal en moeite.

Het is niet zoals een Albanees om zijn schouders op te halen en je te negeren – ze zullen hun verdomdste doen om je vraag te beantwoorden door middel van dramatisch gebaren, je de straat in slepen om iemand te vinden die je kan helpen, een vriend op hun telefoon te bellen en je te laten spreken voor hen, of u naar uw bestemming leiden.

 

Tijd voor een praatje en domino's.
Tijd voor een praatje en domino’s.

 

73. Kortom, Albanezen zijn veerkrachtig en vindingrijk.

Ze overleefden het meest onderdrukkende communistische regime in de geschiedenis, zagen het andere einde en verwelkomen nu buitenstaanders van over de hele wereld. Het is verbazingwekkend voor mij, een eenmalige New Yorker die niet meer heeft geleden dan de vernedering om vast te zitten in een zweterige treinwagon met vijf breakdancing tienerjongens die “Showtime” schreeuwen, hoe mensen die zoveel hebben behandeld zo kunnen zijn gastvrij, maar dat zijn ze.

 

74. Albanië verandert … snel.

Met buitenlandse investeringen die binnenkomen en de langzame mars van toerisme van de Kroatische kust via Montenegro, zal het niet lang duren voordat Albanië verandert. Wanneer cruiseschepen regelmatig beginnen te stoppen in Albanië … moet ik toegeven dat ik me een beetje zorgen maak over wat er zal gebeuren met de kostbare stranden van Himara en Dhermi.

 

75. Albanië is nooit saai.

Waar je ook naar toe gaat in het land, ik kan je garanderen, je hebt nog nooit ergens zo’n plek gezien.