Montenegro
Wie in de Balkan het door toeristen druk bezochte Kroatië ten zuiden uit rijdt, komt en klein bijzonder landje binnen: Montenegro. Een land dat net iets groter is dan Vlaanderen, maar opvallend veel te bieden heeft. Zo geniet je er van strand en zon in tal van kleine kustplaatsjes aan de Adriatische Zee. Struin over de boulevards, trelker met een bootje op uit of wandel door de sfeervolle middeleeuwse binnenstadjes.
Montenegro betekent 'zwarte berg' en jezult merken dat, wanneer je meer landinwaarts rijdt, het landschap al snel begint te glooien. Indrukwekkende rotspartijen worden afgewisseld door uitgestrekte velden, bossen, rivieren en meren. Vaar met een bootje over het grootste meer van de Balkan, het meer van Skadar, maak een kanotocht door het Biogradska meer of ga raften in de Tara rivier in het Durmitor national park. Ben je meer avontuurlijk ingesteld? Dan is canyoning in de Nevidio canyon ietsvoorjou.
Montenegro is groots en klein tegelijk. Het heeft een grote diversiteit aanlandschappen, maar tegelijkertijd zijn de afstanden verrassend klein. Je bezoekt er middeleeuwse steden als Kotor, Budva en de oude hoofdstad Cetinje. Steden waar je je nooit in een stad waant, maar het meer aanvoelt als een knus dorpje. Verspreid door het land passeer je fraai gelegen kloosters als het Ostrog klooster en ontdekjesporen van ooit machtige rijken als de Romeinen, Venetianen en Ottomanen. In een recenter verleden maakte Montenegro nog deel uit van Joegoslavië.
In een twee weken durende rondreis kun je zo goed als alle hoogtepunten van Montenegro bezoeken, Toch doe je er verstandig aan iets meer tijd te reserveren voor je reis, want de rijke natuur, het heerlijke klimaat en de gemoedelijke sfcer, kunnen je zomaar doen besluiten dat je op al je stops toch maar wat langer blijft.
Tivat of Herceg Novi
Naast de hoofdstad Podgorica heeft ook de kust-plaats Tivat een internationaal vliegveld. Een sjiek stadje met mooie stranden en een leuke haven. Wie met de auto het land binnenkomt, zal eerst het stadje Herceg Novi passeren. Gesticht in 1382 is Herceg Novi een vrij jonge stad. In Stari Grad (de oude stad) vind je levendige pleinen, fraaie kerken en grote forten zoals Forte Mare dat in de zomer-avonden dienst doet als openluchtbioscoop. Her-ceg Novi kent verder een 6 kilometer lange wandel-boulevard, veel stranden met strandbedjes en bij een aantal ook muziek, soms tot in de late uurtjes.
Praktische wisselkoers
Montenegro is geen lid van de Europese Unie. Toch betaal je er met de euro. Montenegro heeft namelijk geen eigen munt. In 1999 gebruikten ze de Duitse mark. Toen in 2002 deze munt ophield te bestaan (Duitsland ging over op de euro), wisselden de Montenegrijnen mee. Dit overigens niet zonder bezwaren van de Europese Commissie en de ECB. Immers, een land dient officieel lid te zijn van de EU om de euro in te voeren. Toegestaan of niet, je betaalt in Montenegro gewoon met de euro. Maar omdat het land niet zijn eigen muntgeld slaat, zul je geen euro tegenkomen met een nationale zijde van Montenegro erop.
Een steentje bijdragen
Perat is een klein en schitterend stadje aan de Baai van Kotor met een paar honderd inwoners. Ooit rijk en machtig telde het ten tijde van de Venetianen in de 18e eeuw meer dan 16 kerken, 17 paleizen, vier scheepswerven en had het een vloot van honderd schepen.
Tegenover Perast liggen twee mini eilandjes, waarvan het eilandje zonder bomen, Gospa od Skrpjela, of in het Nederlands: Onze lieve Vrouwe van de Stenen, te bezoeken is. Een eilandje met een bijzondere geschiedenis. Volgens de legende troffen zeemannen op deze plek een beeltenis aan van de Maagd Maria en kindeke Jezus, op 22 juli 1452. In de eeuwen daarna gooiden zeemannen na een succesvolle vaart, op deze plek stenen in het water. Na verloop van tijd ontstond er zo een eiland waar in de 17e eeuw een kerk op werd gebouwd.
Al hondereden jaren wordt er nog elk jaar, op 22 juli, de Fasinada gehouden. Op deze dag roeien de mannen van Perast in hun bootjes naar het eilandje, met in het voorste bootje de priester. Bovendien wordt in zijn bootje geheel volgens traditie vrijwel onafgebroken gezongen tot het eiland is bereikt. Als de stoet aankomt, gooien de mannen rondom het hele eiland hun meegenomen stenen het water in. Waarmee ze ook in dit jaar, net als de honderden jaren ervoor, met deze traditie voorkomen dat het eilandje zinkt.
Ben je op 22 juli in de buurt van Perast? Zorg dan zeker dat je dit evenement meemaakt. Aan het haventje van Perast vind je genoeg aanbieders die je op hun bootje meenemen naar het eilandje. Zo vaar je mee in de stoet en ervaar je zelf deze bijzondere traditie.