Rally Albania

BEURS VERHALEN

Tijdens de vakantiebeurs voor bijzondere reizen in Breda ontmoette ik Doekele. Hij kwam naar onze stand en moedigde andere mensen om Albanië te bezoeken, omdat het volgens hem een prachtig en avontuurlijk land is. Hij bezocht het in juni 2019. Ik vroeg hem om zijn verhaal over Albanië te delen. BEDANKT VOOR HET DELEN, DOEKELE!

Photo by Actiongraphers | www.actiongraphers.com

EEN MOOIE ERVARING WORDT GRAAG GEDEELD 😉

Ik heb meegedaan aan de Albania Rally. In 2019 was het de 15e editie! Er is dus al best een stukje history. En voor mij mijn eerste echte rally!!! Het is een prima georganiseerde Rally, waarmee je met motor, SSV of auto kunt deelnemen. Iedereen kent wel de bekende ‘Dakar Rally’. De Albany Rally is iets kleiner, en nog betaalbaar voor amateur rally-rijders.

Photo by Actiongraphers | www.actiongraphers.com

Voor mij was Albanië een onbekend land. Een land waar je in mijn gedachte gegarandeerd een mooi avontuur zou kunnen beleven. Maar ook een land waar nogal wat vooroordelen aan kleven. Veel van mijn vrienden en kennissen hebben me in de aanloop naar de rally toe gewaarschuwd dat ik mijn motor maar goed op slot moest zetten! En dat ik maar goed uit moest kijken voor oplichting… Laat ik er mee beginnen dat van die vooroordelen niets waar is! Ik heb me geen moment onveilig gevoeld, in ieder geval niet onveiliger dan in Amsterdam! Tirana is een grote stad, en uiteraard heb je daar ook de nodige ellende, maar niet meer of minder dan in Amsterdam denk ik… Al kun je daar natuurlijk pas over oordelen als je er voor langere tijd woont.

De Rally begon dus in Tirana! Waar we op Te Stela resort verbleven (halve liter bier is goedkoper dan een flesje water 😉 ) ! Dat is dus het hotel naast de Stela Brouwerij! Prima plek om een paar dagen te zitten, voor het begin van de Rally! Wat ook aan te bevelen is, is de Free Walking Tour die er in Tirana is. Je krijgt echt een goed beeld van de geschiedenis van Tirana, en de problemen waar het land nu mee te maken heeft! En je realiseert je ook dat het pas +- 30 jaar geleden is dat Albanie nog was afgesloten van de rest van de wereld. Het verhaal van de geschiedenis student die ons begeleide heeft op mij diepe indruk gemaakt in ieder geval.

Dan begint de rally! De start was op het grote plein, midden in Tirana. Super gaaf om vanuit daar te vertrekken voor een korte eerste stage, om de startopstelling voor de eerste echte rally dag te bepalen (noemen ze en Proloog). De proloog was +- 6 Km vlak buiten Tirana.

Dan de 2e dag.. Het echte werk… We hebben een route van 380 Km over onverharde weken naar Valbona! WE rijden de route op ROADBOEK. Dat is dus naast op de motor rijden ook nog eens navigeren volgens het bolletje pijltje principe. Het tourboek krijg je de avond voor de rijdag… Over deze eerste dag heb ik ongeveer 13 uur gedaan! Erg lang dus, maar wat een mooi landschap zeg!!!

De 3e dag was in de omgeving van Valbona! Hoog de bergen in, waar we in Juni zelfs nog door de sneeuw moeten rijden! In totaal een route van +- 200 Km.

De vierde dag rijden van vanuit Valbona richting Voskopoja.

Total 445 km! Wederom een zware dag, maar prachtige routes! Het laatste gedeelte van deze dag weer in donker moeten rijden! Spannend, en langs diepe ravijnen. Het is dus best gevaarlijk! Maar dat hoort wel een beetje bij deze sport. Het betreft ook een marathon etappe.. we mogen niet aan de motoren sleutelen!

De 5e dag ging naar Himara, aan de kust. Een hele mooie rit, waarbij we aan het einde ook hele stukken door een rivierbedding moesten rijden. Erg zwaar maar wat ontzettend mooi!!! DEZE foto is daar gemaakt.

Photo by Actiongraphers | www.actiongraphers.com

En wat is het heerlijk om na een zware dag de heerlijke zee in te kunnen duiken, en om te kunnen eten in een van de fijne restaurants.

De 6e dag werd gereden in de omgeving van Himara. Een korte proef, zodat we een beetje bij kunnen komen.

Maar dan komt dag 7.. Van Himara terug naar Tirana.. de zwaarste wordt voor het laatst bewaard. Wederom 445 Km onverharde wegen waar ik in totaal 16 uur (!!) over doe. Ik moet in donker een laatste berg over.. Waar ik lang over doe, en me wel afvraag waar ik aan ben begonnen. Maar des te groter is het gevoel als je uiteindelijk om 23 uur in donker Tirana binnen rijd, en weer aankomt bij Le Stela. Wat smaakt een biertje dan heerlijk.

De laatste dag, is er een korte Epiloog, rondom Tirana.. Met een prijsuitrijking op het grote plein. En daar wordt ook een klein feestje gevierd! Het was ontzettend zwaar, en afzien.. Maar ik heb alles uitgereden! En ben uiteindelijk 47e van de 67 motoren geworden! En daar ben ik enorm tevreden mee! En ik heb heel veel van jullie mooie land gezien. Al ga ik zeker nog een keer terug om er rustiger doorheen te rijden, zodat ik nog meer kan genieten van jullie prachtige natuur en mooie landschappen!

Photo by Actiongraphers | www.actiongraphers.com

Voor motorliefhebbers (ook voor asfalt) is het een prachtig land om doorheen te rijden! Voor iemand die van avontuur houdt!!!

Groet,

Doekele Rienks

Comments

Geef een reactie