vrouw man kijkt uit teleskoop

Albanië, verrassende bestemming voor vogelliefhebbers!

Albanië, uniek land voor vogelliefhebbers!

Na een mooie vogelervaring in het noorden van Griekenland waren onze ogen gericht op het noordelijk gelegen land Albanië. Met wat puzzelwerk via internet zijn we in contact gekomen met Poli Loman, reisspecialist van “Travelling Albania”. Ze specialiseren zich in maatwerk reizen. Onze reiswensen hebben we bij hen kenbaar gemaakt. Een complete reis werd van A tot Z gearrengeerd: vliegtickets, slaapgelegenheden, autohuur en locale privé gidsen waar het wenselijk was.

De reis begon na een vlucht op de hoofdstad Tirana. Hier werden we opgehaald en naar ons hotel gebracht. De andere dag, hebben wij de huurauto opgehaald, een prepaid telefoonkaart gekocht en met begeleiding van google maps zijn we via een stop in Kruja naar Shkodra gereden.

Shkodra

De andere dag in Shkodra werden we opgehaald door vogelgids Mira. We merkten al vrij snel dat Mira een vogelkenner is. Ze wist de juiste vogelspot plekjes te vinden in deze omgeving. Nog geen 5 minuten net buiten de stad maakten we een stop. Een paar passen uit de auto en we stonden aan de oever met aan de overkant een eiland waar een paar kolonies aalscholvers in de bomen zaten. Zowel de kleine als de grote soorten kwamen hier voor.

aalschovers kolonie boom albanie shkoder
Aalschoverskolonie in Shkodra.
witte reiger vliegend albanie
De witte reiger in Shkodra.
vogels aan een tak sijs en putter
Een sijs en een putter.

Ook de grote reiger en de kleine witte reiger werden gespot, een paar koppels dodaars, eenden en wat futen. Na een 15 minuten rijden met de auto langs het meer van Shkodra tot vlak voor de grens met Montenegro zijn we gestopt bij een vissersdorpje. Een visserman die Mira had geregeld stond klaar en we zijn met zijn boot het meer van Shkodra op gevaren. Na 20 minuten varen naderden we een klein eilandje van wat rotsblokken waar een tiental kroeskop pelikanen zaten en een paar grote reigers. Even later voeren we tussen rietkragen en grote wateroppervlaktes van gele en witte waterlelies. Dit was het broedgebied van de visdiefjes. Helaas waren zij al vertrokken, maar we konden nog wel genieten van hun habitat. De beste tijd van de broedende visdiefjes is van eind april tot eind juni. Daarna verder gevaren langs de oevers van het meer, hier konden we genieten van koppels Europese ijsvogels en witte kwikstaarten. Ze waren vlug zoals altijd, maar door hun aantallen, onze fanatieke gids en schipper, konden we deze soort prima vastleggen.

poelruiter vogel in Shkoder
Een poelruiter in het meer van Shkodra.
Kroeskoppelikanen albanie
Kroeskoppelikanen in Shkodra.
Een Kroeskop pelikaan in Shkoder
Een kroeskop pelikaan in Shkodra.
De blauwe reiger in Shkoder
Een blauwe reiger in het meer van Shkodra.

Valbone

Voordat we verder zijn gereden naar de volgende vogelbestemming hebben we een bezoek gebracht aan Valbona. Als je wat tijd over hebt kunnen we een bezoek aan Valbona zeker aanbevelen. Vanuit Shkodra rijd je over een zeer slechte weg, niet gevaarlijk, maar met een schitterde omgeving langs bergen en meren naar de ferry in Koman. Bij Koman ga je op de ferry voor een 2,5 uur durende oversteek van Komen naar Fierze. Deze oversteek is adembenemend mooi. Een van de mooiste ferry tochten van de wereld. Langs bergen met dennenbomen, diverse rotsachtige kleuren en kloven waar de boot maar net doorheen kan varen. Een tocht van 2,5 uur waarvan ieder moment een plaatje is. In Fierze stap je van de boot en rij je naar Valbone. Het laatste half uur rij je door een smalle vallei. Ook hier ervaar je hoe grillig en bijzonder de natuur is. De vallei van Valbone is smal en helemaal omringd door bergen. De vogels die hier voorkomen zijn vergelijkbaar met de Nederlandse soorten zoals: vinken, merels, vlaamse gaaien, putters etc.. Het gebied is schitterend, dus maak zeker een paar wandelingen door de ongerepte natuur en ga op zoek naar vogels.

koman-fierze boottocht
De boottocht Koman-Fier is spectaculair.
bergen herfstkleuren koeien
Landschap in Valbone, herfst 2021.

Nationaal park Kunne-Vain-Tale

De volgende vogel bestemming is Kunne-Vain-Tale in Lezhe. Hier hebben we overnacht in een hotel aan de rand van nationaal park “Kunne-Vain-Tale”. Een moerasgebied in combinatie met water vanuit de zee en water uit de bergen. Het gebied heeft diverse ondiepe lagunes met tussendoor zandpaden en vele kleine eilandjes. Het gebied is rijk aan vis, insecten, waterplanten en rietkragen. Een ideaal vogelgebied voor watervogels. Met name in de winter van januari t/m maart komen ruim tienduizend vogels overwinteren. Ook vanaf mei t/m augustus is het een bezoek waard en zijn er vele vogels die hier dan broeden. Diverse soorten hebben we op korte afstand kunnen spotten zoals: kleine kolonies flamingo’s, Europese ijsvogels, reigerachtige, kuifleeuweriken etc.. Het park is te bezoeken met een boot, maar met de fiets of te voet zijn ook zeker de mogelijkheden om vogels goed te kunnen spotten.

flamingo moeras albanie lezhe
Een kolonie flamingo’s in Lezhe.
flamingo's albanie
Flamingo’s in Lezhe.
ijsvogel rots albanie
De gespotte ijsvogel in Lezhe.

Nationaal Park Divjake-Karavasta

Na het verlaten van nationaal park Lezhe zijn we verder gereden naar het zuiden, naar nationaal park Divjakë. Dit park staat bekend om de grootste lagune van Albanië en als speciale broedplaats van de kroeskop pelikaan. Vijf procent van de totale populatie kroeskoppelikanen broedt en verblijft in dit park. Om optimaal te genieten van het park en de juiste plaatsen te ontdekken heeft Travelling Albania een gids geregeld voor ons, Andrea. Een specialist in vogels en natuur deskundige van nationaalpark Divjake. Zonder hem en zijn zoon hadden we zeker niet zoveel gezien. Het hele jaar door kun je vogels spotten en vele soorten zelfs op redelijk korte afstand. Veel voorkomende watervogels hebben we vast kunnen leggen waaronder: kroeskop pelikanen, flamingo’s, ijsvogels, strandlopers, diverse soorten reigerachtigen meeuwen, rallen etc. Om grotere aantallen vogels te spotten zijn de maanden januari t/m maart en van eind april t/m begin september de beste periodes. Niet alleen watervogels komen hier voor. In het bosgedeelte, wat voornamelijk bestaat uit dennenbomen die groeien op zilte grond, komen ook diverse soorten bosvogels voor zoals: vinken, spechten, roofvogels, roodborstje, etc..  In de zomer komen er ook nog hoppen, bijeneters en andere insecteneters voor. Alleen fotograferen voor de vogels die in het bosgedeelte voorkomen vergt veel meer geduld. De gids Andrea vertelde ons nog over een bijzonder natuurverschijnsel van het park Divjake. Dit park wordt ieder jaar groter aan de zeekant. Zand stuwt op en er ontstaan nieuwe zanddijken waarachter weer een nieuwe lagune ontstaat. Met de toenemende lagunes en bescherming van het nationaal park nemen gelukkig ook de aantallen vogels toe.

Divjake huis lagune
De lagune van Divjakë-Karavasta.
vogels kijken in Divjake
De laune in op zoek naar pelikanen en flamingo’s.
landschap divjake water lagune helere hemel
Wat een parel van een lagune is Divjakë.
foto's maken natuur divjake
Een wijdse blik op de lagune.
Havik boom albanie
De gespotte havik in Divjakë, Albanië.

Naast de geweldige natuur en het rijke vogelleven mag je ook zeker niet de Albanese cultuur vergeten. Breng dan ook een bezoek aan de kleine lieflijke Byzantijnse kerk die van de heilige Thanas in Karavasta, omgeving van Divjake. En heb je nog wat tijd over kunnen we ook zeker adviseren om een hele dag door te brengen in de stad Berat. Deze geweldige stad met duizenden ramen gebouwd in de Ottomaanse stijl heeft een pittoresk karakter. Je hebt ruime keuze uit de vele hotels en restaurantjes om te genieten van het Albanese leven met een heerlijke Albanese wijn.

 

binnen interieur kerk divjake
Interieur van st. Thomas in Divjake.

Zuid-Albanië

Helaas hadden we deze vakantie geen tijd meer voor een bezoek aan het zuiden van Albanië. Dit gedeelte van het land biedt nog meer gebieden om vogels te spotten. O.a. Prespameer, nationaal park Karaburun-Sazan, Bredhi i Drenoves en het meer van Butrint. Dus voor ons een reden om in het voorjaar terug te keren en weer te mogen genieten van het vriendelijke en eenvoudige Albanië. Met hele mooie aparte natuurgebieden die zich onderscheiden van andere gebieden in de wereld.

We hebben bijzonder genoten van deze reis, mede dankzij Poli Loman van Travelling Albania en de vogelgidsen Mira, Andrea en zijn zoon.

 

 

 

 

5 Replies to “Albanië, verrassende bestemming voor vogelliefhebbers!”

Peter Huijben
november 21, 2021
Heel mooi verslag van een mooie reis. Was weer genieten👍👍👍
Beantwoorden

Geef een antwoord

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn ondertekend met *