butrint-mozaiken-1400

De mooiste antieke ruïnes van Albanië!

Butrint!

Van de talloze antieke ruïnes en monumenten van Albanië is Butrint degene die het meest verantwoordelijk is voor het op de kaart zetten van Albanië. De glorieuze 2500 jaar oude ruïnes van Butrint, in een majestueus 30 km breed natuurreservaat, behoren tot de best bewaard gebleven in Europa. In 1992 werd Butrint door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en staat het comfortabel bovenaan elke internationale lijst van must-sees in Albanië. Maar ondanks alle belangstelling die deze prachtige plek wekt, is het op de een of andere manier een oase van zeldzame rust gebleven. Je kunt hier vrij rondlopen en de lange rijen of soortgelijke obstakels omzeilen die vaak worden geassocieerd met deze zeldzame bezienswaardigheden.

Geschiedenis

Wat vooral geweldig is aan Butrint, is dat de vele prachtige, goed bewaard gebleven monumenten elke afzonderlijke fase van zijn rijke geschiedenis weerspiegelen, beginnend bij de Hellenistische periode en doorgaand naar de Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse periodes. Elk heeft zijn eigen mooie sporen achtergelaten op deze plek! Hoewel het leven in Butrint al lang daarvoor was begonnen, begon de invloed van de Helleense cultuur in Albanië officieel in de 6e eeuw voor Christus, toen Grieken van het eiland Corfu zich op de heuvel van Butrint vestigden. Volgens de mythologie komt de antieke naam Buthrotum van de stad van het woord buthrotos, wat ‘de gewonde stier’ betekent, wat verwijst naar het offer van een stier door de Trojanen toen ze de stad op de heuvel vestigden. Zelfs de grote oude Romeinse dichter Vergilius vertelt over Aneasus in Buthrotum in zijn beroemde epische gedicht Aeneis!

 

Hellenische periode Butrint
Hellenische periode.
Venetiaanse periode butrint
Venetiaans tijdperk.

Monumenten

De ingang van de oude stad toont een van de best bewaarde Helleense meesterwerken uit deze periode: het Griekse theater (3e eeuw voor Christus) dat ooit 2500 mensen kon herbergen en dat tot op de dag van vandaag de meest spectaculaire uitvoeringen herbergt, die zijn vroegere glorie getrouw weerspiegelen. In de buurt van het theater staan ​​de ruïnes van de tempel van Asclepius (1e eeuw), de oude god van de gezondheid en de verdediger van de stad. Toen de Romeinen in Butrint arriveerden, rond de 2e eeuw voor Christus, waren de belangrijkste monumenten in de stad al voltooid, waaronder het fort en de Akropolis, eeuwen geleden gebouwd op een heuvel. Met de ingang van het Romeinse rijk in 44 na Christus, zag Butrint een reeks extra constructies die vandaag het vroege christendom in Albanië illustreren. Let op: de oude zuilen en vooral het vloermozaïek bestaande uit 69 kerkmedaillons, vertegenwoordigen twee van de mooiste bezienswaardigheden van het hele land!
De mooiste mozaik van Butrint en alle antieke sites in Albanië.
De mooiste mozaik van Butrint en alle antieke sites in Albanië.
Verderop hebben we de prachtige muren van de 6e-eeuwse basiliek en zijn ingewikkelde mozaïeken, de vestingwerken op de heuvel die dateren uit verschillende eeuwen, en de imposante Leeuwenpoort (5e eeuw na Christus), die het reliëf toont van een leeuw die knaagt aan een stierenkeel, een afbeelding die de felle verdediging van de plaats symboliseert. Helemaal op de top van de heuvel staat een kasteel uit de Venetiaanse periode van de stad, gebouwd waar de oude Akropolis was. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw en werd identiek gereconstrueerd in 1930. Tegenwoordig herbergt dit kasteel het Museum van Butrint. Het is het uitzicht vanaf de top van deze heuvel dat het laatste spectaculaire geschenk van Butrint vertegenwoordigt! Het meer van Butrint, het Vivari-kanaal dat de Butrint-vallei met de Ionische Zee verbindt, het nabijgelegen kasteel van Ali Pasha en de dichte bossen die het landschap omhullen, vormen het kader van dit meesterwerk, de zeldzame microkosmos van de mediterrane geschiedenis die Butrint is!
Butrint-basiliek
De goed bewaard gebleven Basiliek van Butrint.
Butrint-ruines-van-boven-1400
Ruines van het paleis van Butrint.

 

Butrint Sarande amfitheater
Butrint, het amfitheater.
Zuilen-in-heuvel-Butrint
Zuilen bij de ingang en begin heuvel in Butrint.
familievakantie cultuur butrint
Butrint, het kasteel boven op de heuvel.

One Reply to “De mooiste antieke ruïnes van Albanië!”

Geef een antwoord

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn ondertekend met *