fauna vogels bij divjaka resort

Een leuke dag in Nationaal Park Divjake-Karavasta met gids Altin

Het Park

Het nationale park Divjakë-Karavasta, ter hoogte van de stad Lushnjë, is misschien wel het leukste natuurpark van Albanië. Het is een park met een uniek moerasgebied omgeven door prachtige bossen, welke samen met het gebied van de vier lagunes: Karavasta, Godulla, Godulla e Pishës en Spiaxho, de habitat vormt van wel 230 soorten vogels. We hebben het over een enorm  beschermd gebied van 22.000 hectare. U kunt u voorstellen dat een bezoek brengen aan het park een prachtige ervaring voor elke natuurliefhebber is, en een must-see voor vogelaars! Het park verzamelt zo’n vijftigduizend vogels tussen de prachtige natuurlijke monumenten die het herbergt. Als zodanig biedt het de buitengewone kans om deel te maken van een andere wereld. Een kijkje nemen in de natuurlijke habitat van deze vogels en hun gedrag is inderdaad een zeldzame traktatie.

Divjake-Karavasta-heroshot-wetland-lagune
Divjake-Karavasta nationaal park en beschermd natuurgebied. Foto: P. Loman

Vogels kijken

De Karavasta-lagune is de grootste lagune van het land en de beste en meest bekende bestemming om vogels te spotten. Hier kan men gemakkelijk een grote verscheidenheid aan soorten vinden, variërend van verschillende wilde vogels tot de meest spectaculaire, de kroeskop pelikaan. De aanwezigheid van deze bedreigde diersoort (de kroeskop pelikaan) in Albanië is goed voor 6,4% van het totale aantal kroeskoppen en Divjakë is Europa’s enige westerlijke broedplaats voor deze vogels. In de wetlands van de Karavasta-lagune zijn er meer dan 7.000 extra wintervogels te vinden. Liefhebbers van vogels kijken hebben de zeldzame kans om flamingo’s, ooievaars, verschillende eenden, meeuwen, zeearenden en verschillende duikvogels te zien, evenals reigers, waarvan het gezang weergalmt in de omliggende bossen.

Meer weten over vogels in Divjake-Karavasta? Lees hier het reisverslag van natuur-en vogelliefhebbers Albert & Myriam, die Albanië in oktober 2021 bezochten. 

Divjake-Karavasta-heroshot-wetland-lagune-uitkijkpunt

De Dalmatische pelikaan

Onder hen is de meest populaire de Dalmatische pelikaan, een zeer zeldzame en mooie vogel.  Als je dus in de buurt van de lagune bent, wees dan op je hoede voor deze majestueuze wezens. De beroemde gekrulde pelikaan is ook verantwoordelijk voor een van de mooiste spektakels in de lagune! Vaak vliegt een enorme zwerm witte en grijze vogels de lagune in. Hun reflectie wordt prachtig weerspiegeld in het water terwijl ze over het oppervlak vliegen! Terwijl er aan het begin van de 20e eeuw meer dan 250 pelikaanparen waren, is het huidige aantal gedaald tot ongeveer 53. Om deze vogels te behouden, is de jacht op het parkterrein ten strengste verboden. Interessant is dat deze beslissing werd genomen naar aanleiding van de kritiek van de veelgeprezen auteur Jonathan Franzen op de eerdere lakse houding ten opzichte van de jacht in het gebied.

Andere soorten in het park zijn onder andere de steltloper, laurier, adelaars en wilde eenden. Toch zijn de exotische vogels en soorten in het gebied slechts een van de vele redenen om dit park te bezoeken. Het hele gebied omvat het weelderige dennenbos van Divjaka, Kular Island, Divjaka Oasis Dunes, Pelicans’ Island, het Littoral Cordon van de Lagoon en de beroemde vier eeuwen oude pijnboom, een werkelijk wonderbaarlijk gezicht. Het water van de lagune is niet minder rijk aan flora en fauna dan het land en de lucht. Os en paling zijn twee vrij veel voorkomende bezienswaardigheden.

Voor alle zeeliefhebbers: het strand van Divjaka ligt slechts 1 km ten zuidwesten van de ingang van het park. Het zand, dat zich over 15 kilometer in de buurt van het dennenbos uitstrekt, heet alle liefhebbers van de Adriatische Zee van harte welkom. Maar vergeet niet je anti-muggenspray mee te nemen! Hoe mooi het ook is, deze vervelende wezens zijn een enigszins onaangenaam onderdeel van het ecosysteem van de lagune.

 

Een tour van Divjake met gids Altin

Het Divjake-Karavasta Nationale Park, wordt een onvergetelijke ervaring als gids Altin het u met trots laat zien en alle verhalen over de lagune vertelt. Altin is geboren en getogen in Divjake en is vanaf kinds af aan zeer gepassioneerd over de natuur. In de loop der jaren heeft hij zelf een privé collectie insecten uit de fauna van Divjake verzamelt, die hij graag aan alle bezoekes toont. Hij geeft een rondleiding in het informatiecentrum van Divjake, waar u veel te weten zult komen over de ligging en de ecosystemen van het park. Zijn zoon Joel is zijn rechterhand en vaak zijn woordvoerder in het Engels. Altin spreekt gebrekkig Engels, maar zijn passie en liefde voor de natuur en Divjake compenseert de taal gebreken.

 

informatiecentrum-divjake-overzicht-wetland-lagunes
Informatiecentrum Divjake. De lagunes en de rivieren in de buurt van Divjake. Foto: P. Loman
De-uitkijktoren-van-Divjake
De uitkijktoren van Divjake. Foto. P. Loman
informatiecentrum-divjake-het-systeem-van-de-beschermde-gebieden-albanie
Het informatiecentrum Divjake. Een netwerk van beschermde gebieden. Foto: P. Loman

 

Johnny-en-vriendin-de-kroeskop-pelikaan-divjake
Johnny de kroeskop pelikaan en zijn vriendin in Divjake. Foto: P. Loman

Johnny, de kroeskop pelikaan van het infocenter

Bij het informatiecentrum laat Altin u kennismaken met Johnny, de kroeskop pelikaan die na een verwonding niet meer kon vliegen. Vervolgens neemt hij u mee naar de uitkijktoren van Divjakë en laat u per boottocht het gebied zien. U stopt bij een ander uitkijkpunt van waaruit u de pelikanen en de flamingo’s kunt zien. Vaak zit het mee; de pelikanen en de flamingo’s staan dichtbij het uitkijkpunt, en zult u genieten van de show. Soms is de situatie niet gunstig; ze staan te ver weg en u zult ze alleen via de verrekijker bij het uitkijkpunt kunnen bekijken.

vogels kijken in Divjake
De lagune in op zoek naar pelikanen en flamingo’s.

De loopbrug en privé collectie vlinders en andere insecten

Altin neemt u mee naar de houten loopbrug en vertelt graag over de veranderingen in het gebied, hoe de zee steeds meer terugtrekt en meer land vrijkomt. Altin’s vrouw, Alketa, maakt lekkere traditionele vruchten in. Zij trakteert de bezoeker met iets lekkers terwijl Altin een gesprek met de bezoekers voert of zijn privé collectie toont. Al met al van harte aanbevolen om Divjake met Altin, Joel en Alketa te ontdekken. Tenslotte de locals zijn het die een tour echt tot een belevenis en onvergetelijke ervaring maken.

foto's maken natuur divjake
Een brede kijk waar de lagune en de Adriatische zee samenkomen. Foto. A. Hila
altin-en-zijn-prive-collectie divjake
Altin trots op zijn jarenlange werk.
altin-joel-hila-en-prive-collectie-vlinders-divjake
Gids Altin en zoon Joel tonen graag de privé collectie van Altin.

 

One Reply to “Een leuke dag in Nationaal Park Divjake-Karavasta met gids Altin”

Geef een antwoord

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn ondertekend met *