spa-van-het-jachthotel

Hoteli i Gjuetisë – Het Jachthotel

De bijzondere geschiedenis van een jachthotel

Je komt er niet zomaar toevallig langs, je moet het echt weten, het is een ‘Geheimtip’: vanaf de hoofdweg van Tirana naar Shkodra de afslag naar Shëngjin nemen en dan richting Ishull Lezha aanhouden. Heuvels, uitgestrekte akkers, veel fruitbomen en een brug over de rivier de Mat. Dan is er een bordje met de naam van het hotel, een afslag en daar ligt, omzoomd door de bossen en moerassen van natuurpark en schiereiland Kune Vain Tale, Hotel i Gjuetisë. Het – op het eerste gezicht – weinig spectaculaire lage hotelgebouw is gebouwd van steen en donker hout en ligt half verscholen tussen de bomen. De vorm van het hotel laat zich moeilijk raden, het gaat om een E-vorm, een hoofdgebouw met drie vleugels en binnenplaatsen. 

Lucht-foto-jacht-hotel
Het Jachthotel vanuit de lucht.

De omgeving van het hotel is een groene oase, met grasvelden, rozenperken, wandelpaden en enkele witte standbeelden. Op een grasveld staan tafels en stoelen waar groepjes mensen koffie drinken. Verderop in de tuin liggen nieuwe gebouwen. Het ene een fraai vormgegeven spa met zwembad en ligstoelen en paarse bougainville, in dezelfde bouwstijl als het hotel. Het andere is een overdekte, lichte glazen koepel met een uitnodigende dansvloer, palmen en heerlijk ruikende witte bloemen. Het lijkt of je in een plantenkas in de Hortus Botanicus bent. Door de tuin stroomt een smal riviertje, er zijn vijvers, bruggetjes. Kikvorsen kwaken, treurwilgen ruisen. Een klein paradijsje. 

de tuin van het jacht hotel; hotel i gjuetise lezhe albanie
De tuin van het Jachthotel in Lezhë, Albanië.
feestlocatie- feestzaal jachthotel
De feestzaal van het Jachthotel in Lezhë, Albanië.

Het is zomer 2019 en Hotel i Gjuetisë is bijna klaar met een enorme renovatie nadat het jaren had leeggestaan. Ik krijg een rondleiding van een van de stafleden, die vertelt dat Hotel i Gjuetisë op het punt staat zich aan de buitenwereld te presenteren als een luxe resort met alle faciliteiten: hotelkamers, zalen, bars, restaurants. De hotelkamers zijn nog niet in gebruik maar dat duurt niet lang meer. Ik zie toevallig op een bureau een projectplan liggen met bijbehorende calculaties; het gaat om een investering van miljoenen leks. Maar het mooiste van dit afgelegen jachthotel is het verhaal over haar bijzondere geschiedenis. Daarom is alles ook verbouwd en gereconstrueerd in de oorspronkelijke bouwstijl.

Bij betreding van de entreehal met klassieke meubels en schilderijen blijkt nog niet dat dit hotel ooit roemruchte bezoekers had. Als bezoekers de eetzaal met houten lambriseringen ingaan en foto’s uit het Italiaanse foto- en filmarchief Luce aan de muur zien hangen, oude zwart-wit foto’s van het hotel met beelden van voor en na de jacht en mannen met jagershoeden in roeibootjes, beginnen ze wel iets te vermoeden. Die eetzaal is van allure en heel mooi gerenoveerd. Er lunchen nu alleen Albanese families, er zijn nog geen buitenlandse toeristen. Zodra gasten de menukaart bekijken dringt de geschiedenis van Hotel i Gjuetisë tot hen door. Op die menukaart staat de geschiedenis van het hotel, het zijn teksten die bij de foto’s aan de muur horen. Dan blijkt dat die jager de Italiaan Conti Ciano is, die in 1942 met zijn gasten voor en na de jacht is gefotografeerd. Er zijn diverse oude foto’s waar de jagers hun buit aan patrijzen hebben neergelegd op de rand van een van de hotel-patio’s. Die plek bestaat nog, het is niet moeilijk om ‘m te vinden, bijna tachtig jaar later.

Conti-Ciano-bij-het-jachthotel- fotoarchief luce
Conti Ciano tussen zijn gasten na een geslaagde jacht in 1942.

Ciano in 1942 jachthotel, Lezhë, Albanië

jachthotel zelfde plek als waar ciano stond, lezhe albanie
Het jachthotel anno 2019: dezelfde plek als waar Ciano in 1942 stond.
eetzaal-jacht-hotel-restaurant-gjuetise
Een van de eetzalen van het Jachthotel in 2019. Hotel i Gjuetisë.
Vissoep bij de Jachthotel eten Lezhe
Lekkere vissoep bij het Jachthotel in Lezhë, Albanië.

Jachthotel van schoonzoon Mussolini 

Ik was er eerder, in 1985, en weet dat dit jachthotel ooit heeft toebehoord aan de schoonzoon van Mussolini, Conti Ciano (1903-1944). In de jaren ‘30 was Italië een grote investeerder in Albanië; het arme land was zeer afhankelijk van financiële Italiaanse injecties in de olie- en koperindustrie. Ciano was in die tijd Minister van Buitenlandse Zaken van Italië en bezocht Albanië vaak, om zakelijke redenen en omdat hij een enthousiaste jager was. Hij kwam regelmatig op deze plek jagen in Albanië, in de toen zeer afgelegen en moerassige omgeving van het eiland van Lezha. Daar zaten veel fazanten, eenden en patrijzen; het was een waar paradijs voor jagers. 

Jagersbelangen en de natuurbeschermers-belangen waren toen ook al tegenstrijdig. Omdat deze lagune de grootste was voor trekvogels werd door het Albanese parlement het besluit genomen om van de lagune een beschermd natuurgebied te maken. Tegelijkertijd kwamen in dit gebied gepassioneerde buitenlandse jagers op bezoek, voornamelijk om op vogels te jagen, een nieuw en luxe soort toerisme.

In april 1939 bezette Italië Albanië. De Albanese koning Zog werd gedwongen in ballingschap te gaan. Conti Ciano kon toen net zo vaak komen jagen als hij wilde en besloot in zijn favoriete jachtgebied, de moerassen van Lezha, een eigen luxe jachthut te laten ontwerpen en bouwen. Daarvoor koos hij de Duitse architect Reinhold Mohr uit. Een jaar later, in 1940, was het hotel met zijn twintig gastenkamers klaar en vond de eerste eendenjacht plaats. De jacht was verder een goed alibi voor geheime ontmoetingen tussen staatslieden, spionnen en ambassadeurs, al dan niet vergezeld van hun minnaressen. 

Conti Ciano heeft slechts twee tot drie jaar van zijn exclusieve jachthotel gebruik kunnen maken. In die tijd zijn al die foto’s van jachtpartijen, boottochten, feesten, diners en andere bijeenkomsten gemaakt die nu aan de muren van het hotel hangen. In 1943 capituleerde Italië en vertrok Ciano naar Italië, waar zijn schoonvader Mussolini hem in 1944 liet ombrengen. Italië schijnt het gebied van het hotel te hebben gekocht voor Conti Ciano; dus tijdens de de regering van koning Zog was het eigendom van de Italianen. Italië verloor het recht op haar eigendommen door het verliezen van de oorlog in 1943.

Toen de Italianen weg waren vielen de Duitsers Albanië binnen. Zij confiskeerden het jachthotel en maakten er een administratief centrum van. Die functie had het gebouw niet lang. De strijdende partizanen rukten op, de Duitsers trokken zich terug en verlieten het jachthotel. De bewoners van dorpen in de omgeving plunderden na het vertrek van de Duitsers in 1944 de rijk ingerichte vertrekken, waardoor veel van de originele voorwerpen zoals spiegels, schilderijen en serviesgoed voor het gebouw verloren gingen. 

Foto’s van het toenmalige interieur: entreehal, eetzaal, hotelkamers 

interieur jachthotel gjuetise kamer

Interieur Jachthotel kamerinrichting.

Interieur Jachthotel kamerinrichting.

Foto’s van het huidige interieur : entreehal eetzaal, hotelkamers

Slaapkamer1-jachthotel

slaapkamer-2-jachthotel

kamer-in-het-jachthotel-gjuetise

hal-van-het-jachthotel

Foto’s van het toenmalige exterieur

exterieur jachthotel gjuetise

Exterieur van het toenmalige Jachthotel.

Exterieur van het toenmalige Jachthotel.

Foto’s van het huidige exterieur

Verlengde van de eetzaal jachthotel

Exterieur gebouw jachthotel gjuetise

cafe-bar-jachthotel

exterieuer-jachthotel-feestzal-en-zwembad

Het jachthotel tijdens het communisme 

Na de overwinning van de partizanen in 1944 namen Enver Hoxha en de communistische partij-elite het jachthotel in gebruik. Volgens de overlevering heeft Enver Hoxha zijn voorbereiding voor het eerste partijcongres van de communistische partij in 1946 in dit jachthotel geschreven. Hotel i Gjuetisë werd vervolgens ingericht als staatshotel, waar vele buitenlandse gasten werden ontvangen zoals leden van de Russische KGB en de Joegoslavische Geheime Dienst (In die tijd waren de betrekkingen met de Sovjet Unie en Joegoslavië nog goed). Enver Hoxha kwam hier vaak logeren, hij hield van jagen. Ook belangrijke partijfunctionarissen zoals Mehmet Shehu en Kadri Asbiu hebben hier veel gejaagd.

Er doen veel verhalen de ronde over het gedrag van de jagers die afkomstig zijn van medewerkers die hier gewerkt hebben. Pas na 1991 konden ze hun verhaal kwijt. Medewerkers uit de keuken vertelden dat ze regelmatig heel veel kilo’s graan en mais in de lagune moesten gooien, zodat de vogels het konden eten, vooral als de bezoeken van de dictator vooraf aangekondigd waren. Dit terwijl de rest van de bevolking in de omgeving geen eten had!. Het hotel werd ook gebruikt door het geheime dienst omdat het een gebied was dat dunbevolkt was, dan reden er geblindeerde auto’s af en aan. Het bizarre van deze plek was dat het contrast tussen het luxe leven van de partijleden en de armoede van de bevolking in de omgeving zo groot was.

In de jaren 80 hielden de dochters en zonen van de partij-elite hier zelfs exclusieve feesten waar je kon luisteren naar The Beatles of Led Zeppelin. Dat terwijl als iemand anders 200 m verderop naar muziek op een buitenlandse radio zou luisteren hij direct in de gevangenis zou terechtkomen. De voormalige leden van van het Blok, leden van de Partij en hun kinderen gaven dit soort feesten in het restaurant van het hotel; daar vonden pyjama feesten en rockfeesten plaats waarbij bezoekers op de tafels dansten. Medewerkers van het radio en televisiebedrijf RTV, een staatsbedrijf, kwamen hier ook om te feesten. Er is een brief bewaard gebleven waarbij een locale partijleider van de PPSH een brief stuurt naar de partij en klaagt over het losbandig gedrag van de staf van RTV tijdens hun verblijf in het hotel. 

Na het overlijden van dictator Enver Hoxha in 1985 stelde zijn opvolger Ramiz Alia het restaurant van het jachthotel open voor gewone groepen buitenlandse bezoekers. Ze mochten er exclusief lunchen met witte wijn en vis uit de lagune. Het gebouw verkeerde toen nog in redelijk oorspronkelijke staat. Ik heb als reisleidster het restaurant ook met Nederlandse toeristengroepen bezocht. De grote eetzaal met houten lambriseringen, opgezette vogels en andere jachttrofeeën was toen ook al het hart van het hotel. Ik herinner mij eetkamerstoelen in de vorm van eikenbladeren; bij de grote marmeren open haard stonden uitgeholde boomstammen als zitjes. De privé-slaapkamer en de badkamer van Ciano/Hoxha waren nog intact, we mochten er een kijkje nemen. 

Partijleider en minister van Buitenlandse zaken Mehmet Shehu aan het jagen.
De Minister van Buitenlandse Zaken Mehmet Shehu aan het jagen.

Na de val van het communisme 

Na de val van het communistische regime in 1991 verdween de staf. Het hotel zelf werd grondig geplunderd. Meubilair en jachttrofeeën zoals de rijen geweien en opgezette vogels verdwenen. Het onttakelde hotel werd daarna noodgedwongen gesloten; al begon een ondernemer na een paar jaar toch een simpel restaurantje. Ook toen ben ik er geweest, in 1995. Er was niets meer over van de grandeur van het jachthotel. De prachtige bar was verdwenen. We dronken buiten koffie, zittend op omgezaagde boomstammen. Tijdens de Albanese piramide-rellen die een burgeroorlog veroorzaakten, in 1997, werd opnieuw veel gestolen en vernield. Alleen het casco van het gebouw bleef over. Ik hoorde jaren niets meer over het jachthotel en dacht dat het wel afgebroken zou zijn, zoals zo veel gebouwen in Albanië. Tot mijn grote verrassing meldde iemand me dat het nog bestond en zelfs ingrijpend gerenoveerd was. 

In juli 2019 ging ik kijken en was aangenaam verrast. Er stonden een paar auto’s op de parkeerplaats. De bediening meldde dat ik kon lunchen en raadde me aan binnen in de eetzaal te gaan zitten vanwege de koelte. Er was veel personeel. De bar was weer hersteld, de wijnkaart meer dan voortreffelijk, alle bekende Albanese wijnen waren aanwezig (ook Italiaanse). Ik bestelde een karafje witte wijn, Kallmet, prima, open wijn hoeft helemaal niet slecht te zijn, vissoep en risotto met garnalen. De eetzaal was weer van grote allure, mooi hersteld, erg goed dat dit complex weer functioneerde. De eigenaar gokte zo te zien en volgens de website (die hebben ze, en een goede ook!) op grootse bruiloften en partijen met een hotel- en spafunctie. Ik fotografeerde alle oude zwart-wit foto’s aan de muur. Na het eten maakte ik een uitgebreide wandeling door het complex. De architectuur was verwarrend en ik kwam er niet achter wat origineel was en wat gerestaureerd en bijgebouwd. Alles was in dezelfde stijl herbouwd en heel mooi hersteld na de plunderingen van 1997. Sommige gastenkamers moesten nog gerestaureerd worden 

jachthotel huurautos

Ik vond de plek van de foto’s van 1942 met de twee schoorstenen. Er was niets veranderd, alleen stonden er meer struiken en hogere bomen, logisch natuurlijk. De stenen muur waar de patrijzen overheen hingen staat er nog net zo bij. Er stonden – zag ik toen pas- twee bunkers op het terrein. De projectontwikkelaar en de nieuwe eigenaar vertelden dat ze in dit complex met een hotel- en spafunctie grootse bruiloften en partijen wilden gaan organiseren. De geschiedenis liet zich echter niet helemaal uitwissen. Naast de nieuw aangelegde bruggetjes over watertjes en naast nieuwe ‘antieke’ Griekse fonteinen stonden in een hoekje nog twee grijze communistische bunkers op het terrein…

Brug-met-bunker-jacht-hotel gjuetise

Ismail Kadare geïnspireerd door Hotel i Gjuetisë 

Albanië’s beroemdste schrijver Ismail Kadare behoorde in de communistische periode ook tot de bevoorrechte klasse en verbleef regelmatig in Hotel i Gjuetisë, Hij jaagde er niet; hij schreef er alleen, bij voorkeur in het appartement van Conti Ciano/Hoxha als dat vrij was. Kadare heeft lang na zijn verblijf in het jachthotel, pas in 2002, een zeer intrigerende en mysterieuze novelle geschreven over deze plek. De Albanese titel van het verhaal is Ikja e shtërgut (het verhaal is ongeautoriseerd vanuit het Albanees in het Engels vertaald met de titel The Knight with the Hawk) en is verschenen in enkele verzamelde verhalen-bundels. Dit mysterieuze en spannende jachtverhaal speelt zich af in verschillende tijden (tijdens de bouw in 1939, de allereerste jachtpartij in 1940, de communistische periode, de jaren 90) en vanuit verschillende perspectieven (de architect, Conti Ciano, zijn minnares, een vertaler, een dissident, de zoon van de architect) en is een mengeling van fictie en non-fictie. Mijn fantasie sloeg op hol toen ik het verhaal ’s avonds ter plekke las, vooral door een verdwenen schilderij, de pikante tatoeage van Conti’s minnares en een onverklaarbare politieke moord in de moerassen. 

Hotel i Gjuetisë wordt luxueus resort

Mei 2021. Twee jaar later ben ik weer terug in Hotel i Gjuetisë. Ik logeer in de buurt en ben benieuwd of het complex nu helemaal klaar is. Poli Loman van TravellingAlbania komt een dag later ook langs, zij is op locatie-bezoek. Zij heeft een kamer in Hotel Gjuetisë geboekt en wil weten hoe de faciliteiten als je hier een bruiloft of een ander feest wilt vieren. 

Ze heeft een lang gesprek met directeur en eigenaar Viktor Jushi. De vader van Victor werd in de communistische tijd gearresteerd en gedeporteerd omdat hij in Padova, Italië gestudeerd had. Victor zelf wilde graag beeldende kunst studeren en beeldhouwer worden, maar dat lukte niet door zijn ‘slechte familie biografie’. Vanuit passie leerde hij zichzelf beeldhouwen en na de val van het communisme opende hij eigen zaak waar hij beelden maakt en verkoopt, dat loopt uitstekend.

Victor’s zoon hield van het jachthotel en vond het een prachtige plek, vandaar dat Viktor zijn geld daarin heeft gestoken. Het hotel is herbouwd met het idee om het traditionele erfgoed te behouden maar ook om met idee om hier een resort van te maken waar je iets kunnen vieren, waar mensen tot rust kunnen komen en een paar mooie dagen In de natuur kunnen beleven. Het hotel werkt nu samen met diverse Albanese bedrijven voor het organiseren voor feesten en partijen waarbij zij de locatie en het eten van het restaurant regelen. De grootste capaciteit voor feesten en partijen is 450 man. De locatie is uitermate geschikt voor trouwfeesten en waarom niet ook voor Nederlandse stellen die in een bijzonder exotisch paradijs willen trouwen en een groot of klein feest willen geven, maar toch betaalbaar. Een plek waar de natuur, cultuur, geschiedenis en ontspanning samenkomen, garant voor een memorabel feest en de de dag van je leven. De locatie is tevens geschikt voor allerlei partijen, teamuitjes, heisessies en bijzondere bijeenkomsten.

bruid in het jachthotel

Jachthotel-tuin trouwen in de tuin

jachthotel trouw diner

Jachthotel-Boot met echtpaar

Victor Jushi is van plan in één van de appartementen, dat van Ciano/Hoxha, een mini-museum te maken. Dit appartement ligt in de binnentuin en is geschikt omdat het afgeschermd is van de rest van de hotel. Hij heeft veel interessante documenten uit allerlei archieven opgediept en veel mensen gesproken die vroeger in het hotel hebben gewerkt. Er zijn documenten en foto’s en films met beelden uit de jaren zeventig en tachtig die laten zien hoe jachten uit Italië hier aan land kwamen. Die speciale gasten kwamen met mooie vrouwen (vaak hun minnaressen). Ze poseerden naakt op de stranden in de buurt. Het absurde was dat het gebied toen een militaire zone was. Gasten van de politieke partij werden beschermd door militairen! Zelf hadden ze geweren, ze mochten jagen en konden dicht bij het strand komen; ook nodigden ze andere vrienden uit om hier aan te komen met hun boten. Het was een totaal andere wereld dan wat zich in de rest van Albanië afspeelde. Dit soort informatie was bekend bij de staf van de jachthotel, personeel dat zowel als spionnen werd gezien maar ook onder een bepaalde druk werkte omdat zij de gasten bedienden en niets naar buiten mochten brengen. De overheid oefende heel veel druk op het personeel uit zodat er geen woord naar buiten kwam. De nieuwe directie onderzoekt nu wie de eerste klanten van de jacht hotel waren, wat ze gegeten hebben en wat ze gedaan hebben. Deze informatie komt uit de geopende archieven. 

zwembad-jachthotel

spa-van-het-jachthotel

 

U kunt uw verblijf bij het Jachthotel-Hoteli i Gjuetisë via onze website boeken. Klik hier om de accommodatie te bekijken en boeken. Vindt u het geschikt als een trouwlocatie of wilt u en feest organiseren en bent benieuwd wat het zou kunnen kosten? Laat het ons weten via het formulier hieronder en we nemen contact met u op.

Meer weten over de stad Lezha? Lees de blog: Levendig Lezha, Nationaal held Skanderbeg en de Liga van Lezha

Schrijf ons

Laat dit veld blanco

3 Replies to “Hoteli i Gjuetisë – Het Jachthotel”

Marieke van Amsterdam
juni 9, 2021
Een sprookjesachtige plek met een prachtig verhaal... Ik verbleef hier in mei, de perfecte maand! Bomen en struiken stonden in bloei en verspreidden hun heerlijke geur over het gehele terrein, prachtige kamers die je terugbrengen naar de tijd dat er gejaagd werd, een zwembad om te relaxen... en tijdens een ochtendwandeling kwam een symfonie door kikkers, eenden, vogels en meer mij tegemoet. Een prachtige uitvalsbasis om even tot rust te komen!
Beantwoorden

Geef een antwoord

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn ondertekend met *