Lekker grote mossel

Het Mosselhuis in Butrint

Zeg ken jij de mosselman? Die woont in……Butrint!

Wanneer je het zuidelijkste deel van Albanie bereikt rijd je een oase van rust binnen. De route naar Butrint geeft een fantastisch uitzicht op de plek waar het meer van Butrint de Ionische Zee ontmoet, via het Vivari-kanaal. De natuur heeft hier de perfecte omstandigheden gecreëerd voor het kweken van mosselen. De mosselen die hier gekweekt worden, zijn zo speciaal dat ze bekend zijn onder de naam: De koningin van Butrint. Vlak voor Butrint ligt de mosselkwekerij die een bezoek meer dan waard is: ‘The Mussel house’. De koningin van Butrint mag niet naar het buitenland geëxporteerd worden omdat het een beschermde mosselsoort is. Geluk bij een ongeluk; het betekent dat er in Zuid-Albanië volop verse mosselen te eten zijn. Verser dan bij de mosselfarm zijn ze nergens te krijgen. Iedere dag worden ze vers geplukt.

landschap rondom het mosselhuis butrint Albanie
Landschap rondom het mosselhuis, Butrint, Albanië.
the mussel house butrint
Het mosselhuis restaurant vanaf het water bekeken.
mosselhuis butrint
Restaurant: ‘The mussel house’ aan het meer van Butrint.

Vakantiehuisjes en mosselkwekerij in Butrint

The Mussel house is een plek met prachtig uitzicht. De mosselkwekerij omvat een restaurant en enkele (nieuwe) blokhutjes die dienen als vakantiehuisjes. Ze doen niet onder voor de vakantiehuisjes die we vaak tegenkomen op vakantieparken in Nederland. Er kan gevist, gevaren en gezwommen worden en je geniet er van het mooie uitzicht en de indrukwekkende natuur. Ook is het vanaf deze plek niet ver naar het eiland van Butrint voor een historische tour en zijn de witte stranden van Ksamil, met uitzicht op de eilanden van Ksamil binnen bereik. De plek is ook uiterst geschikt voor dagrecreatie. Je kunt mee op ‘mosseltour’ waarna je aansluitend kunt genieten van een mosselmaaltijd. De tour is absoluut een aanrader!

houten-huisjes-in-Butrint
Vakantiehuisjes in Butrint.
boot-tour-mosselhuis-butrint
Klaar voor een boottour?

Langs de kust zijn tijdens het communisme door de ‘coöperatie’ kilometers betonnen stellages gebouwd voor de mosselvangst (hangcultuur) en al zijn ze wat vervallen, ze doen waar ze voor gemaakt zijn. Aan de stellages hangen kettingen en touwen waaraan smalle buizen hangen waarin de mosseleitjes uitgezet worden. De mosselen groeien vervolgens om de buis heen en als ze groot genoeg zijn worden ze geplukt. Het zijn werkelijk prachtige en, zoals je later zult ervaren, heerlijke mosselen! Goed formaat ook.

stellages mosselhuis butrint
Betonnen stellages in het meer van Butrint.
Stellages voor het kweken van mosselen in het meer van Butrint.
Stellages voor het kweken van mosselen in het meer van Butrint.
hangende netten mosselen
Hangende netten met mosselen.
mosselnet uitgehaald en op de stellage geplaatst.
Speciaal voor ons werd een mosselnet uitgehaald.
Lekker grote mossel
Lekker grote mossel

Boottocht en lekker eten

De tocht is prachtig, het zilte water is uitermate geschikt voor de mosselen. De boot brengt je onder andere naar het eiland van Butrint. Dit ziet er vanaf het water al indrukwekkend uit en een later bezoek aan Butrint kan eigenlijk niet overgeslagen worden. Het is een oude vestingstad waar vele eeuwen aan geschiedenis bloot zijn gelegd in de opgravingen die zijn gedaan.

Na de tour met uitleg wordt een mosselmaaltijd geserveerd met een glas witte wijn. Uiteraard zijn we in Nederland trots op onze echte Zeeuwse mosselen…maar….zo goed en vers als hier heb je ze misschien nog nooit gegeten! Ook de wijn smaakt fantastisch goed. Naast de portie mosselen die geserveerd wordt na de tour is er volop variatie en keus. Bijvoorbeeld een variant klaargemaakt met een tomatensaus en knoflook of ovengerecht van mosselen, kaas (Albanese kazen) paprika en tomaat, gegratineerd met kaas. De maaltijd is verrukkelijk en het rustige terras aan het water met lekkere achtergrond muziek maakt het geheel echt af.

mosselen-met-witte-wijn in Albanie
Heerlijk! Mosselen met een glas witte wijn.
mosselen-klaar-om-te-eten
Lekker groot, zacht en smaakvol.
mosselen-in-tomatensaus-uit-de-oven
Of je neemt mosselen in tomatensaus uit de oven hmmm…

Een bezoek aan de mosselkwekerij is een ervaring waarbij je geniet van het landschap, het water, de kracht van de natuur en de culinaire kwaliteiten van Albanië!

Voor meer info over een reis naar Butrint zie onze reizen en in het bijzonder onze 15 daagse individuele fly-drive.

6 Replies to “Het Mosselhuis in Butrint”

Kamil
mei 19, 2021
Piękne miejsce , pyszne jedzenie, małże najlepsze na świecie (Prachtige plek, heerlijk eten, de beste mosselen ter wereld)
Beantwoorden
  admin
  mei 19, 2021
  Bedankt voor je comment Kamil. Wanneer heb je het Mosselhuis bezocht?
  Beantwoorden
Arno
juni 2, 2021
Ik ben geen mosselfan, of laat ons zeggen ik was geen mosselfan. In Albanië heb ik 8 van de 14 dagen mosselen gegeten! Ze waren zo groot en lekker. Wel waren ze bij Mussel House eigenlijk het slechtste.. Ik had zeer hoge verwachtingen maar ik denk mede door het laagseizoen liep hier 10 man personeel rond voor 10 klanten en de mosselen waren op nog geen 5min aan tafel, smaakten niet bijzonder beter, kleine porties en lauw. Dit in tegenstelling in andere restaurants langs de kust in Albanië.
Beantwoorden
  Poline Loman
  juni 2, 2021
  Beste dhr. de Rudder, Wat fijn om te lezen dat u een mosselfan bent geworden juist door de kwaliteit van de mosselen in Albanië. En oh, wat jammer dat u het niet getroffen heeft bij het Mosselhuis. Wij waren hier begin mei en de smaak van de mosselen was voortreffelijk. Het is raar dat u kennelijk de juiste kok niet getroffen heeft, want zo goed als alle mosselen in Albanië worden in dit gebied gekweekt. Ik zal de eigenaar op de hoogte brengen van uw ervaring. Weet u misschien bij welk restaurant u de beste mosselen heeft gegeten?
  Beantwoorden

Geef een antwoord

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn ondertekend met *