Schapenkudde-zuid-albanie-2 schapen

Hier was de Mol in aflevering #7 | het Albanese platteland; Ksamil, Gjirokaster

Terwijl we hier voorlopig genoegen moeten nemen met stormachtige nachten, regenbuien en een herfstige winter, bracht de WIDM aflevering van afgelopen zaterdag mij weer even in zonnige zomersferen. Blauwe zee, witte stranden; het decor spreekt voor zich. Ook deze aflevering liet weer een stukje zien van de diverse landschappen (en schapen) die Albanie rijk is. Met in deze aflevering een focus op het idyllische strand van Ksamil en de rijke cultuur van de stad Gjirokastra. Aan het eind van de aflevering zagen we tot mijn opluchting in de vooruitblik meer beelden van de prachtige stad Gjirokastra en de spelen waar we toch allemaal een beetje naar uitkijken: interactie met de bevolking levert toch de mooiste en meest hilarische televisiebeelden op, ik kijk nu al uit naar volgende week!

Maar nu eerst terug naar aflevering 7; Mollies, Millies en…..schapen

Een kudde Fresia’s

Hoewel de infrastructuur in Albanie de afgelopen jaren drastisch verbeterd is, is het toch verstandig om tijdens een reis door de bergen niet te veel haast te hebben. Wanneer je namelijk het binnenland intrekt, en kiest voor de prachtige route door de bergen, kan het zomaar zijn dat je je plotseling midden in een kudde Fresia’s of Kim Liannen belandt. De lachsalvo’s van de kandidaten, wanneer er weer een ‘Thomas’ door het verhaal van Rick heen blaatte zijn herkenbaar; zo’n overstekende kudde schapen (- 50 euro) met bijbehorend vocaal geweld is prachtig om te zien en werkt tegelijkertijd op de lachspieren. Het is een beeld dat we hier in het westen niet meer zien; de herder die ’s morgens met zijn kudde de bergen in trekt om vervolgens ’s avonds pas weer terug te keren naar de schaapskooi. In Albanie is het nog steeds het beroep van enkele honderden mannen; schaapherder. Ik heb er overigens nog nooit één met een jurk of rok zien wapperen, wie weet dat deze beroepsgroep nog iets kan leren van de vaardigheden van de kandidaten? 

Schaap-De-Mol
Laetitia-Schaap-niet de Mol!
Schapenkudde-zuid-albanie-3
Schapenkudde – op hol: Everons, Kim-Lians, Thomassen, Fresias, Laetitias

Ksamil vanaf het water

In de volgende opdracht vangen we een glimp op van de mooiste stranden van Albanie: Ksamil. Terwijl de kandidaten in een soort ‘Waar is Wally’ zoekplaat op zoek gaan naar de Mollies en Millies (en op moeten passen dat ze de ontsnapte Daltonbroer niet per ongeluk vastleggen), nemen wij jullie graag mee in een kijkje achter de ‘coulissen’ van dit mooie gebied.

Blauwe zee, witte stranden, een adembenemend uitzicht op de drie eilanden van Ksamil (vertaald genaamd ‘de Muis’, ‘het Hert’ en ‘de Tweeling’), Corfu op de achtergrond en in de avond een sprookjesachtige zonsondergang: Ksamil is werkelijk een vakantieparadijs. In de maanden juli en augustus liggen de stranden vol en is het een echt vakantieoord met bijbehorende drukte, mensenmassa’s, muziek en gezelligheid. In de maanden mei en juni zijn de temperaturen ook al heel aangenaam en kun je vooral genieten van hoe mooi het er is, en zullen er nog weinig badgasten aanwezig zijn. 

Al in 1985 begeleidde mijn medeblogster Gerda een groep toeristen naar Ksamil. Haar reis leidde langs dit mooiste stuk van de Albanese Rivièra, vlak bij de Griekse grens. Smalle wegen, maar een grandioos uitzicht op lagune van Butrint en de turquoise Ionische Zee. Er is in de loop van de jaren enorm veel veranderd in het land en in het landschap. Lees hier over in Gerda’s blog: Ksamil de beroemdste Albanese bestemming

Een vakantie naar Ksamil biedt vele mogelijkheden. Alle locaties die we langs zagen komen in de vorige aflevering (Butrint en Saranda) zijn vlakbij en bieden mogelijkheid om een strandvakantie te combineren met culturele en culinaire uitstapjes.

ksamil
De idyllische stranden van Ksamil.Foto: F. Dalipi
ksamil guvat
Het strand genaamd Guvat ligt centraal en is zeer populair.

Gjirokastra, werelderfgoed in het binnenland van het zuiden van Albanie

Gjirokastra is een stad met een lange geschiedenis. Nadat in de vijftiende eeuw de Ottomanen heel de Balkan veroverden, groeide Gjirokastra snel. Inwoners namen de islam geleidelijk aan als geloof en de handel in het Ottomaanse Rijk maakte de feodale families die hier woonden heel rijk. Kooplieden en grootgrond-bezitters bouwden rondom de oude citadel mooie, grote huizen. 

Diezelfde oude binnenstad, met stenen huizen en leistenen daken en hoge huizen als forten, staat er nu nog steeds en is al die tijd tamelijk ongeschonden gebleven, zelfs in de socialistische periode. Ook dictator Enver Hoxha zag in dat zijn geboortestad een nationaal monument was. Na het einde van de dictatuur, in de chaotische jaren negentig, vooral in 1997 tijdens de ineenstorting van de piramide-schema’s, waardoor veel mensen hun spaargeld kwijtraakten, maakte Gjirokastra een moeilijke periode door. Er hing een dreigende sfeer, er werd geplunderd en gevochten, een burgeroorlog dreigde. Collectieve voorzieningen en cultureel erfgoed onderhouden had in die tijd geen prioriteit en langzaam verloederde Gjirokastra. De schoonheid van de stad brokkelde in snel tempo af. 

Gelukkig riep de Unesco in 2008 de museumsteden Berat en Gjirokastra uit tot werelderfgoed. Daarmee kwamen fondsen beschikbaar om de meest gezichtsbepalende gebouwen goed te renoveren en te blijven onderhouden. Buitenlandse culturele erfgoed-experts (uit Zweden en Zwitserland) hebben vanaf die tijd hard gewerkt om de bijzondere architectuur in ere te herstellen. Albanese vakmensen die de oude ambachten nog beheersten zoals dakdekken, steenhouwen en houtbewerken, werden ingeschakeld. Nog net op tijd. Meer weten over Gjirokastra? Lees Gerda’s blog: Gjirokastra, een vreemd mooi dorp.

Gjirokastra-Kasteel-en-klokkentoren-HZ
Gjirokastra Kasteel en klokkentoren. Foto: H. Zonderland.
Uitzicht stad vanuit het Kasteel-Gjirokastra.HZ
Uitzicht stad vanuit het Kasteel van Gjirokastra. Foto: H. Zonderland

Test en executie in de Burcht

Strijden om het beste plekje voor de test en om executie te voorkomen. Het speelt zich allemaal af in de oude burcht van Gjirokastra. De burcht heeft jarenlang gefunctioneerd als kazerne en gevangenis en is sinds 1971 opengesteld voor publiek. De koepel die we zagen in het midden van de burcht staat symbool voor het folklorefestival dat na jaren weer in ere was hersteld. Helaas heeft de pandemie de voortzetting hiervan belemmerd, maar we hebben goede hoop dat dit feest weer snel doorgang kan vinden en de straten van Gjirokastra weer gevuld kunnen zijn met dansers in prachtige kostuums, zwierende rokken, prachtige traditionele folklore door zowel jong als oud. En bovenal mensen die met elkaar het leven en hun tradities vieren op de manier waarop Albanezen dit zo graag doen: samen dansend, zingend en proostend op het leven.

Meer weten over dit festival en hoe het zich door de jaren heen toch uiteindelijk staande heeft weten te houden? Lees er over in de blog van Gerda: Het Nationale Folklore Festival van Gjirokastra

2009-Gjirokastra-Folkloregroep-in-koepel-1
Optreden van een folklore groep in de koepel van het kasteel van Gjirokastra. 2009.

Benieuwd naar de achtergronden van Aflevering 8? Lees het hier.

2 Replies to “Hier was de Mol in aflevering #7 | het Albanese platteland; Ksamil, Gjirokaster”

Geef een antwoord

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn ondertekend met *