gjirokaster-Albanie

Hier was de mol in aflevering #8 Carpe(t) Diem | Gjirokastër | Durrës | Tirana

Het was weer een kleurrijke aflevering vol contrasten; authentieke huizen, straten en vloerkleden in Gjirokaster, een industriële setting tussen de containers in de haven van Durrës en kuilen graven op het strand tussen de toeristen. We nemen je graag weer mee langs de bestemmingen van deze spannende halve finale!

Gekleurde straten

Een kleurrijk tafereel in het centrum van de stad. Als je het centrum binnenwandelt oogt het al vrolijk en feestelijk door alle kleurrijke winkeltjes die hun waren buiten hangen, maar nu liggen zelfs de straten er vrolijk gekleurd bij.

bazar-gjirokaster
De bazaar van Gjirokaster.

Terwijl in Nederland in de jaren ‘80/’90 Generation X zich bezighield met de eerste computers, matrixprinters en ‘snake’ speelden op hun eerste mobiele telefoon, zaten sommigen van hun leeftijdsgenoten in Albanië achter een weefgetouw. Deze prachtige ambachtelijke kleden werden handgeweven, en vaak hielp het hele gezin mee. Kleden om de vloeren van het eigen huis te bedekken en warm te houden, maar ook kleden ter aanvulling van de uitzet van de dochters. En ze zijn werkelijk prachtig. Vrolijke kleuren, mooie patronen, grote kleden, kleine kleden…ook in onze Nederlandse woningen een aanwinst voor het interieur!

Het weven van prachtige kleden is niet het enige ambacht die we in Albanië nog steeds terug zien. De oplettende toerist zal even stilstaan bij de prachtige gehaakte kleedjes, folklore kostuums, met de hand bewerkte houten objecten en de zeer bijzondere zilveren sieraden die gemaakt zijn met de filigraan techniek. De winkels in Gjirokaster bieden een rijk assortiment variërend van echt authentiek Albanees handwerk tot toeristische prullaria, afgewisseld met planken vol ‘oude dingen’ en curiositeiten.

Carpet weven in Gjirokaster.
Carpet weven in Gjirokaster.
Hand gemaakt karpet in Gjirokaster.
Hand gemaakt karpet in Gjirokaster.
Steenbewerking in Gjirokaster.
Steenbewerking in Gjirokaster.
Steenbewerking in Gjirokaster.
Steenbewerking in Gjirokaster.
Borduurwerk in Gjirokaster.
Borduurwerk in Gjirokaster.
Handwerk juwelen van filigram in Gjirokaster.
Handwerk juwelen van filigram in Gjirokaster.
Handwerk juwelen van filigram in Gjirokaster.
Handwerk juwelen van filigram in Gjirokaster.
Handwerk juwelen in Gjirokaster.
Handwerk juwelen in Gjirokaster.
Wollen sloffen handgemaakt in Gjirokaster.
Wollen sloffen handgemaakt in Gjirokaster.
Houtbewerkig Gjirokaster.
Houtbewerkig Gjirokaster.
Gebreid souvenirs uit Albanië in het bazaar van Gjirokaster.
Gebreide souvenirs op de ‘bazaar’ van Gjirokaster.
Dit komt u ook tegen, mocht u het beeld van de dictator als souvenir meenemen.
Dit komt u ook tegen, mocht u het beeld van de dictator als souvenir willen meenemen.

Gjirokaster; de stenen stad op de Unesco werelderfgoedlijst

Het is een stad met een lange geschiedenis. Medeblogster Gerda schreef hier al eerder over in een blog:

‘Toen in de 15e eeuw de Ottomanen de Balkan veroverden, ontwikkelde Gjirokaster zich snel tot een belangrijk handels- en administratief centrum. Rijke kooplieden en grootgrondbezitters bouwden rondom de oude citadel hoge huizen in de vorm van torens. De Turkse reiziger Evlya Cheleby schreef in 1672 over de stad Argyro Kastro (de Ottomaanse naam): ‘Hij is in zeer oude tijden gebouwd van uitgehakte stenen en staat op een rots die de vorm van een visgraat heeft. Aan beide kanten is een hoofdstraat, die door de burcht heenloopt, vol met huizen waarvan de daken met steenplaten bedekt zijn’.

Diezelfde oude binnenstad met stenen huizen met leistenen daken en hoge huizen als forten staat er nu nog steeds en is al die tijd tamelijk ongeschonden gebleven, ook in de communistische tijd. Zelfs de communistisch leider Enver Hoxha zag in dat zijn geboortestad een nationaal monument was. Na het einde van het communisme, in de chaotische jaren negentig dreigde de stad te verloederen door verwaarlozing van het noodzakelijke onderhoud. Collectieve voorzieningen en cultureel erfgoed onderhouden had geen prioriteit in deze periode van plunderingen en burgeroorlog. De schoonheid van de stad brokkelde in snel tempo af.

Gelukkig riep de Unesco in 2005 de museumsteden Berat en Gjirokastra uit tot werelderfgoed. Daarna kwamen er fondsen beschikbaar om de meest gezichtsbepalende gebouwen goed te renoveren en te blijven onderhouden. Buitenlandse culturele erfgoed-experts (Zweden, Zwitserland) hebben vanaf die tijd hard gewerkt om de bijzondere architectuur in ere te herstellen en door Albanezen die de oude ambachten nog beheersten, zoals gespecialiseerde dakbedenkers, steenhouwers en houtbewerkers, in te schakelen.’

Gjirokastra stad, vanaf de klokkentoren.
Gjirokastra stad, vanuit de klokkentoren.
Leisteen-daken-huizen-in-Gjirokastra-GM
Leisteendaken repareren in Gjirokaster.

Gjirokaster is absoluut een bezoek waard. Verblijf er een paar dagen, reserveer een kamer of een hotel in een oud huis met uitzicht en ga wandelen. Beperk je niet alleen tot een wandeling door de hoofdstraten van de stad en het bezoek aan de burcht. Neem de tijd voor de buitenwijken, wandel naar de Ali Pasha brug, bezoek moskeeën en plan een paar uurtjes in voor de magnifiek gerestaureerde museumhuizen van de vroegere rijke families. De huizen zijn helaas niet allemaal oud en origineel. Er waren oorlogen, branden, vernielingen. Het geboortehuis van Hoxha is na de oorlog door brand verwoest; Kadare’s huis is in 1997 (het jaar van de piramide-rellen en plunderingen) in vlammen opgegaan, maar ze zijn zoveel mogelijk in de originele staat herbouwd.

Dwaal door de kelders, bekijk de waterputten en de fundamenten, loop de trappen op en af tussen de verschillende verdiepingen. Bekijk op je gemak de ruime gemeubileerde kamers van het Zekate Huis, Shekuli Huis, Kadare Huis, Hoxha Huis (het huidige Etnografische Museum) en Babameto Huis. Je ziet beschilderde schoorstenen, kasten met houtsnijwerk, geweven rode kleden met de typische Albanese patronen, lage banken met witte kussens en glas-in-loodramen, waardoor je echt een idee krijgt van het dagelijks leven van de gegoede families in de Ottomaanse tijd. Door het uitzicht vanaf de balkons en terrassen heb je bovendien op diverse hoogtes een magnifiek zicht op de stad en de omgeving.

Lees de gehele blog op … Gjirokastra, een vreemd mooi dorp

 

Durrës haven

Voor de twee laatste opdrachten zijn de deelnemers in de stad Durrës aangekomen, waar de belangrijkste havenplaats van Albanië te vinden is. Durrës (205,000 inwoners) ligt 36 km ten westen van Tirana. Het enorme terrein voor de afhandeling van het waterverkeer, scheidt de oude stad van het nieuwere deel in het zuiden. In beide delen loopt een boulevard als slagader van het stadse leven met een mix van hotels, restaurants, kleine winkeltjes, mobiele stalletjes, huizen en verdwaalde Hoxha-bunkers. De oude stad Durrës is tegelijk een ontspannen badplaats en een historisch centrum, met het grootste amfitheater van het Balkan-schiereiland! De stad Durrës herbergt natuurlijk ook het grootste archeologische museum van het land dat sporen laat zien van de oude culturen die door Albanië zijn getrokken, voornamelijk Grieks en Romeins.

Wij zagen de mol in de haven bezig containers te verplaatsen. Jammer genoeg levert de opdracht niet veel geld op. Er wordt goed gemold. De eerste keer dat mijn tunnelvisie van Kim-Lian naar Fresia wordt verplaatst.

Lees meer over Durrës in Gerda’s blog: Durrës haven en strand

De poort van Durres Albanie
De haven van Durrës Albanië.

Strand van Durrës

Naast zijn geschiedenis biedt Durrës ook veel luchthartig plezier. Gelegen aan de Adriatische kust en op slechts 30 minuten rijden van de hoofdstad Tirana, is het strand van Durrës het langste en drukst bezochte strand van Albanië. Moderne architectonische constructies, zoals de Sfinx, de levendige boulevard en heerlijke visrestaurants, vormen een serieus onderdeel van de charme van deze stad. De kers op de taart is de wilde en ongerepte Kaap van Rodon, een prachtige strook land omringd door de Adriatische Zee. De opdrachten werden op het strand van Golem uitgevoerd.

Strand Currilat in Durres Albanie
Strand Currilat in Durrës Albanië

Een executie met een bitter randje… Villa Hoxha

Je hebt je zoveel afleveringen staande weten te houden en kreeg het zelfs voor elkaar dat een groot deel van de kijkers je verdacht als Mol…..maar dan is daar dan toch dat rode scherm.Ik had met Thomas, voor mij de meest sympathieke deelnemer, te doen, vooral toen ik zag waar zijn executie plaatsvond! Nota bene in de tuin van de voormalig dictator (Enver Hoxha) van Albanië. Op die plek lijkt zo’n executie toch wel een beetje een dubbelzinnige betekenis te krijgen. De finalisten zijn onder deze executie uit gekomen, maar aan de vooruitblik te zien moeten ze nog wel zien te ontsnappen uit het huis van Enver Hoxha. En wat doet Fresia daar verstopt achter het bed van deze gevreesde dictator? 
 
We gaan het komende zaterdag zien in de finale! Spannend!

 

De voormalige villa van Enver Hoxha, in de Blloku buurt in Tirana.
De voormalige villa van Enver Hoxha, in de Blloku buurt in Tirana.

Volgende week start de finale, spannend!

Lees hier meer over aflevering 7.

Lees hier meer over aflevering 9

Benieuwd naar waar de finale plaatsvindt? Lees onze blog: Finale, de laatste voetstappen van de Mol in Albanië……

Geef een antwoord

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn ondertekend met *