Kunst galerij in Tirana

Hier was de mol in aflevering #9 | Villa Hoxha, Spionage museum ‘House of Leaves’, Kunstgalerij

Intrige in Tirana

Na een wervelend avontuur langs de prachtige Riviera van Albanië, berglandschappen, authentieke dorpjes, moerasgebieden, meren en het platteland zijn de kandidaten aangekomen op de eindbestemming van hun Mol-avontuur: Tirana. De geschiedenis van de hoofdstad van Albanië is al even dynamisch, kleurrijk en gonzend als het huidige centrum. Alhoewel het stadsbeeld na de val van het communisme drastisch is veranderd, biedt een citytrip naar Tirana een bonte mengeling van fascinerende overblijfselen uit het Ottomaanse, Byzantijnse en communistische verleden (van delicate minaretten tot schreeuwende socialistische muurschilderingen), levendige trendy clubs, bars en cafe’s waar de gastvrijheid onuitputtelijk lijkt, en educatieve musea die een beeld geven van Albanië door de jaren heen.

De kandidaten belandden in deze aflevering in een spannend decor vol spionage en intrige, waarin we een tijdreis maken naar communistisch Albanië. 

Skanderbergplein Tirana
Het Skanderbegplein in Tirana.

Villa Hoxha

In het eerste spel stappen de kandidaten een filmische setting binnen die iets wegheeft van een ‘crime scene investigation’, waarbij de ‘crime’ nog in volle gang is. Inclusief fotowand, alarmsystemen die afgaan en surveillerende bewakers. De filmset is in dit geval de villa van de voormalig dictator Enver Hoxha, die met ijzeren hand het communistische regiem in Albanië handhaafde. Een opmerkelijk bouwwerk, wat nu niet bepaald ‘mooi’ genoemd kan worden, maar waar ieder vertrek nog de sfeer uitademt van een tijd die door de Albanezen liever wordt vergeten. Wellicht lukt het de regering daarom maar niet om te beslissen wat er met de villa moet gebeuren, deze is namelijk niet toegankelijk voor publiek. Des te groter was voor ons de verrassing toen we zagen dat de Wie is de Mol kandidaten onder het toeziend oog van de werken van Marx, Lenin en Stalin door de bibliotheek slopen en zich verstopten achter het bed van de voormalig dictator. 

De slaapkamer van Albanië's voormalig dictator Enver Hoxha.
De slaapkamer van Albanië’s voormalig dictator Enver Hoxha.

Blloku, de wijk waar villa Hoxha staat, veranderde na 1991 van een bolwerk van politieke intrige, partijelite en geheim agentschap in een wervelend uitgaanscentrum met hippe clubs, trendy eettentjes en muziek uit alle windstreken. De villa van de oud dictator staat er eenzaam tussen, als een gesloten tijdscapsule, omsingeld door symbolen van vrijheid en democratie. 

Over de villa en de wijk Blloku valt nog veel meer te vertellen, maar dit deed Gerda al eerder in een blog dat de beelden die we tijdens het spel zagen nog meer tot leven laat komen. Lees de blog Villa Hoxha.

De buurtsuper

Iemand anders je boodschappen laten doen blijft toch altijd een dingetje….het is altijd maar de vraag of ze met de juiste producten thuiskomen. De Mol en de kandidaten bakken er ook maar weinig van. De sfeer van de benauwde, sfeerloze supermarkt waar de kandidaten het volgende spel spelen sluit qua setting prima aan op het vorige spel, maar is daardoor niet heel spectaculair. Uiteraard kijken we natuurlijk niet naar een toeristisch programma, was dat wel het geval geweest dan hadden we jullie liever meegenomen naar de vele karakteristieke winkels, moderne shoppingcentra of markten waar de kenmerkende Albanese waren worden aangeprezen. Wel bood deze opdracht prima ruimte aan de mol om de boel goed door de war te gooien. Hoeveel rollen wc papier waren er ook al weer nodig? En hoe zit het met dat gezellige praatje met de caissière alsof ze alle tijd van de wereld hebben? Ach…het blijft WIDM…en dat betekent dat niets is wat het lijkt.

The House of Leaves museum

Tijdens de Duitse bezetting in 1943/1944 het hoofdkwartier van de Gestapo, en na de bevrijding 45 jaar lang het hoofdkwartier van de Staatsveiligheidsdienst. Als de muren van dit bolwerk van spionage, geheimen en martelingen konden praten, zouden we huiveren bij wat ze ons te vertellen zouden hebben.

De paranoia van de voormalig dictator maakte dat er een uitgebreid netwerk aan spionnen, geheim agenten en informanten voortdurend aan het werk was, met een breed scala aan afluistertechnieken, om de bevolking, vijanden van de partij en de gevreesde buitenlandse vijand nauwlettend in de gaten te houden, te vervolgen en te veroordelen tot executies, strafkampen, verbanning en gevangenneming.  

De ingang van het spionage museum 'House of leaves' in Tirana.
De ingang van het spionage museum ‘House of leaves’ in Tirana.

Het beladen gebouw kreeg in 2014 de bestemming van Nationaal Museum en biedt nu een indrukwekkende tentoonstelling die een inkijkje geeft in het werk van de inlichtingendienst en spionage.

En zo stappen de kandidaten in de schoenen van een spion, wat de Mol in dit geval een dubbelspion maakt. Met succes, de kandidaten richten hun verdenkingen op de verkeerde persoon en dat komt ze duur te staan. Voor de Mol een geslaagde spionagemissie die ook nog eens grote gevolgen heeft voor de pot. Meer weten over spionage museum ‘House of Leaves’? Lees Gerda’s blog hier.

De laatste test in de Kunst Galerij van Tirana

Onder het toeziend oog van trots poserende fabrieksmedewerkers en vrolijk oogstende boeren maken de kandidaten de laatste testvragen die beslissend zijn voor de uitkomst van deze finale van Wie Is De Mol 2022. De test vindt plaats in de ‘National Gallery’ van Albanië. Dat het communisme invloed heeft gehad op alle facetten van het leven in Albanië, komt misschien wel het meest beeldend tot uiting in de kunstcollectie. Zeer kenmerkend voor alle communistische landen is de bijzondere kunststroming genaamd het Socialistisch Realisme. Tijdens het communistisch regiem werd de creativiteit van schilders, zangers, schrijvers en andere uitingen van kunst aan banden gelegd door censuur en strenge voorschriften. Dit levert een unieke kunstcollectie op die wij in West Europa niet veel tegenkomen. Deze uitgebreide blog van Gerda geeft een mooie beschrijving van de kunstcollectie van dit musea door de jaren heen. Klik hier voor de link naar de blog van Gerda.

Tussen de beelden in de Kunst Galerij van Tirana.
Tussen de beelden in de Kunst Galerij van Tirana.

Liefhebbers van kunst met interesse voor de verhalen achter het kunstwerk kunnen in Tirana hun hart ophalen. Niet alleen in de National Gallery wordt een beeldend verhaal verteld. Zo treffen we in de ‘Toptani Passage’, (een voormalig fort dat nu een verrassend hippe winkelstraat huisvest) een galerie met het bijzondere werk van de jonge schilder Markel Capo. Elk van zijn werken vertelt een verhaal of legende die refereert aan de rijke geschiedenis van Albanië, met een bijzonder plek voor Albanese vrouwen in zijn werk. En tijdens een wandeling door de stad loont het om goed om je heen te kijken, om zo de indrukwekkende grote StreetArt werken te spotten die her en der op grote gebouwen gespoten zijn.

tirana street-art-tirana-beschilderde-flatgebouw
Tirana street art.
markel-capo-art-schilderijen
Markel Capo Art geëxposeerd in Fort Toptani.
street-art-tirana-beschilderde-flatgebouw-2
Tirana street art.

Maskers af

Tirana. Een bonte verzameling van geschiedenis, cultuur, muziek, musea, tragiek en vermaak in meerdere opzichten. Maar voor ons nu natuurlijk vooral het podium voor de aanstaande ‘Grande Finale’ in het Koninklijke Paleis; 

Het gemaskerde bal in ‘Het Paleis der Brigaden’. Nog heel even geduld en dan gaan de maskers af en zullen we weten wie tijdens deze prachtige reis steeds probeerde roet in het eten te gooien. Wie durfde het aan om als Mol door leugens, bedrog en intriges zich een weg te banen door dit bijzondere seizoen van WIDM in het prachtige Albanië?

We weten het vanavond!

Meer lezen over de het Koninklijke Paleis waar de ‘Grande Finale’ plaatsvindt? Klik hier.

venice-art-shkodra-venetiaans-thema-masker
Maskers af! Widm 22!

Geef een antwoord

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn ondertekend met *