Zandduinen-rana-e-hedhun

Hier was de Mol ! | Aflevering #2 | Marubi museum & Rana e Hedhun

Wie is de Mol, Aflevering #2 

Stuiven over het strand, een kleverige bedoening in het theater (over dit theater schreven we al in de blog over aflevering 1), ontmoetingen met de plaatselijke bevolking en een bijzondere fotocollectie… De deelnemers van Wie is de Mol hadden zeker geen saai programma zagen we in deze tweede uitzending op zaterdag 8 januari 2022. We nemen jullie weer mee langs enkele plekken die in deze, soms hilarische, aflevering langskwamen.

Op het paradijselijke strand van Rana e Hedhun voerden de deelnemers een bijzondere opdracht uit:

Met fourwheeldrives hard over het strand rijden en zoveel mogelijk groene ballonnen lek steken. Het zag er allemaal behoorlijk heldhaftig uit, al leverde het (door mollenstreken?) niet heel veel geld op voor de pot…

Waar ligt  Rana e Hedhun?

Rana e hedhun, shengjin albanie
De ligging van ‘Rana e hedhun’, Shengjin, Albanië

Leeg Strand rana-e-hedhun, albanie
Leeg strand ‘Rana e hedhun’, in het najaar; Albanië.

Rana e Hedhun: ‘Geworpen zand’ 

Om op het mooiste strand van Noord-Albanië te komen moet je wel even moeite doen. Dat strand is het legendarische Rana e Hedhun (‘geworpen zand’), een kilometers lang zandstrand dat zich uitstrekt onder steil uit zee oprijzende alluviale zandduinen. Voorheen kon je de zandduinen niet per auto bereiken; alleen via een lange wandeling vanaf Baks Rjoll of vanuit de haven van Shengjin kon je er komen. Door die slechte bereikbaarheid waren er geen voorzieningen zoals bars, terrassen en restaurants. Het gebied met zijn schitterende natuur werd gedeeltelijk ontsloten door de aanleg van een nieuwe weg met de naam Rruga Riviera, die vanaf de haven van Shengjin langs het zuidelijke deel van het strand loopt en halverwege het strand van Rana e Hedhun eindigt. Langs de weg worden steeds meer luxe hotels gebouwd, zoals het architectonisch zeer opvallende Hotel Prince Adriatic Resort aan het einde van de weg. 

Strand rana e hedhun shengjin Albanie
‘Rana e hedhun’ Shengjin, Albanië, waar hotel Prince Adriatic te zien is.

Vanaf daar is het nog een flinke wandeling van twee km naar de beroemde zandduinen. Die zijn fantastisch! Naar boven klimmen vereist een goede conditie en volgens kenners is zonsondergang de beste tijd, omdat het uitzicht dan adembenemend is.

jongen aan het zandboarding zand bij rena e hedhun, albanie
Jongen aan het zandboarden bij ‘Rena e hedhun’, Albanië.

 

Een duik in zee is natuurlijk onmisbaar tijdens een strandvakantie. Ook de deelnemers van WIDM hadden tussendoor gelukkig even de tijd om te genieten van het heerlijke water.

Kim Lian

Kim Lian was in ieder geval enthousiast: ‘Ik zweer het je, het lekkerste water wat ik ooit heb gevoeld. Gewoon body-temperature, de zee was blauw, mooie golven, het was echt een gelukzalig moment.’

 

Meer weten? Lees onze blog over: De stranden van Noord-Albanië.

De foto-opdracht:

Gastvrije bevolking en een uitzonderlijke fotocollectie

Een opdracht die naast prachtige plaatjes, ook leuke ontmoetingen met de plaatselijke bevolking opleverde was de foto opdracht. De deelnemers moesten 3 foto’s uit de collectie van het Marubi museum nabootsen en dat leverde hilarische situaties op bij het verzamelen van de attributen en ‘figuranten’. Stuk voor stuk merkten de kandidaten de gastvrijheid en behulpzaamheid op van de plaatselijke bevolking. En inderdaad; Albanië staat bekend als een land waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat! Tijdens de foto opdracht vingen we een glimp op van de gezellige straatjes met winkels, cafe’s en restaurants in het centrum van Shkodra. Zeker een bezoek waard!

Voor iedereen die is geïnteresseerd in fotografie en geschiedenis van Albanië is een bezoek aan het Marubi Fotomuseum een must. Door duizenden intrigerende foto’s krijg je een goed begrip van de Albanese cultuur, leven, geschiedenis van de mensen uit de negentiende en twintigste eeuw. Het Marubi Fotomuseum heeft een collectie van 500.000 negatieven: een unieke fotogeschiedenis van het dagelijks leven in Noord-Albanië tussen 1850-1970. Vintage prints hebben ze amper; de fotografen verkochten de foto’s meteen aan klanten en opdrachtgevers.

Lees meer over het Marubimuseum in deze eerder verschenen blog!

Het Marubi Museum: het Fotomuseum van de Balkan

 

Wil je weten waar de Mol in aflevering 1 te zien was? Klik hier.

Wil je weten waar de Mol in aflevering 3 te zien was? Klik hier.

2 Replies to “Hier was de Mol ! | Aflevering #2 | Marubi museum & Rana e Hedhun”

Geef een antwoord

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn ondertekend met *