Mesi brug Shkodra

Hier was de mol! Aflevering #3 | Het meer van Shkodra, de voormalige Kabelfabriek, Mausoleum van Skanderbeg, Het Jachthotel

Spelspanning zonder achtergrond verhalen is niet compleet.

Wat was het weer een spannende aflevering. En wie had gedacht dat juist Welmoed, de mol voor velen, het spel zou verlaten. Gelukkig niet mijn mol, ik heb al mijn punten nog. Vanaf de pitches van waarom ze niet de mol zouden zijn, vertrouw ik Kim-Lian niet en heb denk ik een tunnelvisie voor haar ontwikkeld. Of zij de mol is, blijft nog even spannend.

In aflevering 3 van ‘Wie is de mol?’ miste ik wat meer achtergrond verhalen over de plekken waar ze opdrachten deden. Alleen over het meer van Shkodra werd iets in beeld gebracht over de vele vogels die daar vlogen. Over de andere plekken werd niets gezegd; Echt een misser van het programma wat mij betreft; het waren best belangrijke plekken in de geschiedenis van Albanië. Vandaar dat ik het op mij neem om jullie wat achtergronden van de gekozen plekken uit de doeken te doen; voor wie de setting wil begrijpen en zich wil verdiepen in het land Albanië.

Intro: Rick Westerlaken staat voor de Mesi brug

De Mesi brug is de grootste overgebleven brug uit de Ottomaanse periode in Albanië. Het kost je een kwartier om vanuit Shkodra om de brug met zijn dertien bogen, die het gewicht van 300 jaar geschiedenis dragen, te bewonderen. Hij werd gebouwd om twee dorpen, Drishti en Cukali, met elkaar te verbinden en tevens een verbinding te slaan tussen Noord-Albanië en Montenegro.

Tijdens de lente en in de zomer maken veel lokale bewoners en toeristen fietstochten door het gebied en na het voltooien van de tour, baden ze in het verfrissende water van de rivier. Het natuurlijke landschap en het kristalheldere water van de rivier die eronder stroomt, maken deze brug magisch, een symbool van de eenheid van de natuur, de mensheid en de geschiedenis.

Meer weten ? Lees meer over deze bestemming: Shkodra

 

Mesi brug Shkodra
Mesi brug, Shkodra.

Opdracht 1 | Katapulten aan het meer van Shkodra

Het meer van Shkodra, ook bekend als het Skadar meer, ligt deels in Albanië en deels in Montenegro. Het is half zo groot als het Ijsselmeer, maar slechts hooguit tien meter diep en daardoor zelfs in de winter warm genoeg om erin te zwemmen. Sinds 2005 is het een beschermd natuurgebied. In de zomer is het een oase met wel twee miljoen trekvogels. De deelnemers waren te zien in het dorpje Zogaj, een klein vissersdorpje aan de oevers van het meer met veel stranden en baaien die geschikt zijn om in te zwemmen. Een gedeelte van het meer staat vol met waterlelies. Wat is er mooier dan kajakken tussen de waterlelies? Mocht je in de omgeving zijn dan is een fietstocht van Shkodra naar Zogaj, die ook langs het dorpje Shiroka leidt, een aangename onderneming.

Benieuwd naar de soorten vogels die te zien zijn in Shkodra? Lees het reisverslag van Myriam en Albert Aart die in oktober 2021 o.a. in Shkodra waren. Albanië, verrassende bestemming voor vogelliefhebbers!

poelruiter vogel in Shkoder
Een poelruiter in het meer van Shkodra.

Opdracht 2: Lasergamen in de voormalige kabelfabriek van Shkodra

Hoe leuk is het om als Lara Croft of James Bond in een te gekke setting te gaan lasergamen. Rook en vuur op een plek die ook heel veel rook en vuur heeft gekend. De voormalige kabelfabriek van Shkodra, gebouwd tijdens het communisme met steun van China, was een plek waar veel mannen uit Shkodra vuur en hitte moesten verdragen tijdens het smeltproces van koper om vervolgens het makkelijke werk naar de andere afdelingen over te dragen, waar veel vrouwen werkten om de draden en kabels op te rollen.

Meer weten? Lees onze blog: De koperdraad-fabriek van Shkodra

Koper smelten tot draden in Voormalige koperdraad-fabriek in Shkodra, Albanië.
Koper smelterij van de voormalig kabelfabriek van Shkodra.

Opdracht 3: Zakjes zand droppen in het Mausoleum van Skanderbeg in Lezha

Hila krijgt toch de zwarte joker en we zien de kandidaten het Mausoleum van de Nationale Held van Albanie, Skanderbeg, twee aan twee ingaan voor de derde opdracht. Het is niet zomaar een plek. Weet Nederland wel dat ze voor deze opdracht bij wijze van spreken op ‘heilige grond’ staan? Het is de plek waar Skanderbeg ooit begraven lag, voordat zijn beenderen door de Turken opgegraven werden, in de hoop kracht van hem te ontvangen. Het is de plek van de Liga van Lezha die in 1444 alle Albanese vorstendommen tot een natie verenigde. Meer over het Mausoleum van Skanderbeg in Lezha lees je in onze blog: Levendig Lezha, Nationale held Skanderbeg en de Liga van Lezha

Lezha Skanderbeg Mausoleum exterieur
Exterieur Skanderbeg Mausoleum in Lezha

 

Executie: In het Jachthotel van Lezha

Het is spannend! Wie van de kandidaten heeft de minste kennis over de mol? Een oase van groen en een bijzondere plek vol geschiedenis wordt gekozen als plek voor de executie. De dikke stenen muren van de voormalige jachthut van Conti Cianno, schoonzoon van Moussolini, komen in beeld. Het jachthotel, een oase van rust en weldaad, juist om die spanning op te vangen?

Meer weten over dit historische hotel? Lees onze blog over het Jachthotel.

cafe-bar-jachthotel
Het Jachthotel, Lezha.

 

Meer achtergrond verhalen lezen over Aflevering 2 van Wie is de Mol?

Lees onze blog:Hier was de Mol ! | Aflevering #2 | Marubi museum & Rana e Hedhun

Lees onze blog: Hier was de Mol ! | Aflevering #4 |Azotiku Fier, Berat, Archeologisch Park Apollonia

One Reply to “Hier was de mol! Aflevering #3 | Het meer van Shkodra, de voormalige Kabelfabriek, Mausoleum van Skanderbeg, Het Jachthotel”

Geef een antwoord

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn ondertekend met *